Рейтинг:
3.9 / 8 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Природен парк "Русенски Лом"

Североизточна България
разкъсана облачност 26°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 27° 18 май 7° / 16° 19 май 5° / 19° 20 май 9° / 24° 21 май 12° / 27°
преглеждания за последните 30 дни 178
преглеждания за целия период 22629
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Природен парк "Русенски Лом" е разположен на 20км южно от гр. Русе и носи името на река Русенски Лом - последния десен приток на река Дунав. Обявен е за защитена територия през 1970г, а общата му площ е 3408 хектара.

Красивите речни тераси, високите отвесни скали, пещерите, скалните образувания, голямото биоразнообразие и историческите паметници превръщат парка в изключително място за посещение. Освен че позволява научноизследователски дейности, природен парк „Русенски Лом” предлага и много възможности за активен и екотуризъм.

Съчетанието между скали, гори, реки, пещери и ливади е причина за изключително богатото биоразнообразие. Флората на парк "Русенски Лом" наброява 902 вида. Фауната е представена от 10 вида земноводни (от които 5 защитени), 19 вида влечуги, 22 вида риби, раци, охлюви и речни миди, 66 вида бозайници. Едно от най-големите богатства са птиците – 190 вида, от които в парка гнездят 110 вида. Изключително добри условия тук намират скалногнездещите птици - скален орел (Aquila chrysaetos), египетски лешояд (Neophron percnopterus), белоопашат мишелов (Buteo rufinus), червен ангъч (Tadorna ferruginea), ловен сокол (Falco cherrug) и др.

Различни специално обособени маршрути позволяват на туристите да се запознаят с многообразието на парка. "Грамовец" е маршрут, който дава възможност за опознаване на красивия ландшафт на Ломовете, богатото биологично разнообразие и множество исторически обекти. Маршрутът започва при археологическия резерват "Ивановски скални църкви" и по красива пътека сред лонгозна растителност достига до смесите на реките Бели и Черни Лом, даващи началото на река Русенски Лом. По черен път се преминава под внушителни скални масиви, обитавани от различни редки видове птици, и се достига до заслон с камина. Маршрутът е с дължина около 12км.

"Дендропътеката" е маршрут, който запознава туристите с растителните видове в парка. Общата дължина на маршрута е 6км, а началната му точка е село Нисово. Обиколката започва с изкачване по широка пътека до скална площадка с панорамен изглед към река Малки Лом. Движението е по равен черен път, като по трасето има изградени места за палене на огън и мостче през реката. Туристите могат да видят над 20 местни дървесни и храстови вида, а за улеснение има информационни табели. При желание маршрутът може да се удължи с 4км и да се стигне до Голям Нисовски манастир, където има изграден кът за отдих.

Друга екопътека води до вековния бряст край село Нисово. Началната точка на маршрута отново е селото, но в източния му край. Маршрутът с дължина 6 км преминава през християнско гробище от ХVІІв, продължава нагоре по скалите, минава край рибарниците на селото и следва пътека на изток до скална площадка в горната част на скалите, откъдето се открива панорама към останките от село Галица. Пътеката слиза до реката и отвежда до вековен бял бряст, където има изграден кът за отдих. След това се продължава до разрушена воденица. От април до октомври привечер от моста над река Бели Лом могат да се наблюдават ловуващи прилепи.

На територията на парк "Русенски Лом" се намират и Ивановските скални църкви - обект под защитата на ЮНЕСКО. Специален маршрут запознава туристите с историята на Ивановските скални църкви и природния парк. Началната точка на маршрута е село Иваново, а дължината му е 9км. Тръгва се от жп гарата през село Иваново по дерето край Гарвалов Ялак или по шосето от пътя за Русе към Ивановските скални църкви срещу течението на река Русенски Лом. Стига се до паркинга пред църквите, където има постоянен екскурзовод от Регионалния исторически музей - Русе.

Последният маршрут също е с историческа насоченост - разходка в и около крепостта Червен. Началната точка е село Червен, където през паркинга пред крепостта и по стъпалата нагоре се влиза в крепостта Червен. Могат да се разгледат скални ниши за добив на селитра. Запазени са основите на 13 църкви, болярски дворец и една от двете оригинални средновековни бойни кули в България. До реката се стига по стълби в западния край на крепостта. Може да се разгледа и автентичното водоснабдително съоръжение към крепостта. На място има осигурен екскурзовод от музея в Русе.

Всички маршрути са много добре обозначени, не са специализирани и ако се следва стриктно маркировката, не е необходимо да има водач от природния парк.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Деяна преди 5 години

Друго,което също трябва да се посети в ПП Русенски Лом са двата скални манастира при с. Нисово, Русенско. Много слабо са познати, но си заслужават.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

В центъра на Русе! Нощувка за двама или трима
5 бр. 1 нощувка 2 26лв/ден 4 бр. 2 бр. 30 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Ноември до 3 Юни 2022г.
Към офертата
Хотелски комплекс Извора -15%
В центъра на Русе! Нощувка за двама или трима
5 бр. 1 нощувка 209 дни 2 26лв/ден 4 бр. 2 бр. 30 бр. Оферта от Grabo.bg
Цена: 55.25лв 65.00лв

Оферти за хапване наблизо

Несравним аромат и изкусителен вкус: Кафе Baristo - капсули или на зърна
2 бр. 2 бр. 10 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Април до 16 Юни 2022г.
Към офертата
Доза кафе с изкусителен вкус и богат аромат: Селекции филтърни дози
3 бр. 6 бр. 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 23 Март до 23 Юни 2022г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Гледайте Бойко Кръстанов в постановката "Всички страхотни неща" на 16 Юни
Валидност на ваучера:
16 Юни 2022 (Четвъртък)
Към офертата
Комедийният спектакъл "Мъжете предпочитат да излъжат" - на 8 Юни
37 бр. 11 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
8 Юни 2022 (Сряда)
Към офертата
Концерт на Еделина Кънева и Орлин Горанов с дуети от световноизвестни мюзикъли - на 12 Юли
17 бр. 88:88:88 17 бр. 14 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
12 Юли 2022 (Вторник)
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още