Близостта до морето и благоприятните условия за живот в плодородната бургаска равнина са привлекли хората към териториите на днешен Бургас още в древността. Уникални археологически открития свидетелстват за хилядолетната история на региона – древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири.

До Бургас се намира най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България. Там се намират международното и второто по натовареност българско летище, най-голямото българско пристанище и единственото нефтено пристанище в страната. В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана.

Няколкото природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища, Черно море и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургаската катедрала, носеща името на славянските апостоли Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът "Света Анастасия" на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.
Горноезеровски манастир "Света Богородица" - Бургас Парк "Езеро"- Бургас Морска градина - Бургас Конна база "Езеро" - Бургас Бургаският мост Плаж "Сарафово" - Бургас Експозиционен център "Флора" - Бургас Северен плаж - Бургас Плаж "Крайморие" - Бургас Природонаучен музей - Бургас

Бургас

63 обекта 234 снимки 100 ревюта 1 видео клип
Посетен от:
maia padalskaИрина Димоваhasan dulger И още 838 човека +838
Близостта до морето и благоприятните условия за живот в плодородната бургаска равнина са привлекли хората към териториите на днешен Бургас още в древността. Уникални археологически открития свидетелстват за хилядолетната история на региона – древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири. До Бургас се намира най-голямата в Югоизточна Европа химическа и нефтена рафинерия, която е и най-големият работодател в България. Там се намират международното и второто по натовареност българско летище, най-голямото българско пристанище и единственото нефтено пристанище в страната. В Бургас е разположен Черноморският риболовен флот, част от Българския военноморски флот и бреговата охрана. Няколкото природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища, Черно море и ежегодните фестивали привличат множество туристи. Бургаската катедрала, носеща името на славянските апостоли Кирил и Методий, и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът "Света Анастасия" на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.
Прочети още
Клипове за Бургас
Времето в Бургас

Днес, 20 мар.

7°C ясно небе

Утре, 21 мар.

13° 9°C умерен дъжд

Четвъртък, 22 мар.

-3° 2°C снеговалеж

Петък, 23 мар.

3°C снеговалеж

Събота, 24 мар.

-1° 2°C снеговалеж

Неделя, 25 мар.

9°C ясно небе
Покажи още от времето

Изберете категория

Международен филмов фестивал София филм фест "На Брега" - Бургас дата на събитието: Чт, 15 Март 2018 - Пт, 23 Март 2018 Шестнадесети Международен филмов фестивал София филм фест "На Брега" - Бургас ще се проведе в периода от 15 до 23 март 2018г. Вижте програмата на страницата на събитието във facebook. Началото на Международния "София филм фест на брега" се поставя през 2003 г. в Бургас като филиал на Международния "София филм фест", следвайки неговите принципи и правила, установени от директора Стефан Китанов-Кита. Киносъбитието край морето е резултат от отличното партньорство между "Арт фест", Община Бургас и Сдружение "На брега". Морското издание се провежда винаги през март, като началото му е три дни преди финала на големия фестивал. Верен на идеята да показва некомерсиално кино от цял свят, през годините фестивалът в Бургас е срещнал публиката с близо 200 филма, а гости на града са били над 80 кинотворци, сред които любими български актьори, режисьори и оператори.
15 мар Международен филмов фестивал София филм фест "На Брега" - Бургас
Ден на Тракия дата на събитието: Пн, 26 Март 2018 Ден на Тракия е 26 март, приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913г от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи. Атаката започва на 24 март 1913г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната до тогава непревземаемата военна крепост. Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов. По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913г до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: "Офицери, подофицери и войници ... вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин." От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия. На 26 март в Бургас отбелязват този паметен ден с редица събития. Поднасяне на цветя пред паметниците на Михаил Герджиков, Капитан Петко войвода и Георги Кондолов в Морската градина, официален ритуал по поднасяне на венци и цветя на Паметника на българския воин пред Военния клуб, тържествен концерт в залата на военния клуб. Организатори на честванията са Тракийското дружество "Екзарх Антим Първи", Община Бургас, Военният клуб и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
26 мар Ден на Тракия
Пролетен фестивал Spring Fest - Бургас дата на събитието: Сб, 31 Март 2018 - Нд, 1 Април 2018 Пролетен Фестивал-Spring Fest Burgas 31 Март -1 Април 2018 Експозиционен Център Флора Нека посрещнем заедно пролетта с Интернационален Пролетен Фестивал - Spring Fest Burgas. Тук ще можете да закупите Великденска украса, сладки изкушения за малки и големи, ръчно изработени бижута, български, арменски и руски продукти, цветя и още много други нещица. Ще имате възможност да се потопите в света на музиката и танците със зумба и флашмоб, както и да участвате в специална томбола с награди на всеки час. За децата са предвидени великденски работилнички, фокуси и специални гости, идващи от света на приказките и вълшебствата - Красавицата и Звяра, Маша и Мечока и Калинката и Черния котарак. Всичко това, както и още много безплатни изненади ще Ви очакват на Пролетен Фестивал - Spring Fest. За повече информация посетете страницата на събитието във facebook.
31 мар Пролетен фестивал Spring Fest - Бургас
Фестивал "Великденската магия на българското яйце" дата на събитието: Нд, 1 Април 2018 Скъпи приятели, участници и всички, които с нетърпение и трепет очаквате Великденските празници, имаме удоволствието да Ви поканим и през тази 2018 г. на Фестивала “Великденската магия на българското яйце“. Той се провежда за четвърти път и благодарение на всички вас се превръща в традиция. Фестивалът е посветен на един от най-големите пролетни празници - Великден. Правим това тържество на въображението и цветовете за децата. За да се докосват до българските обичаи, творчество и самите те да проявяват своята креативност. Тази година фестивалът се провежда с любезното партньорство на Сдружение „Онкоболни и приятели“ Бургас и със съдействието на Община Бургас. През 2018 година Фестивал “Великденската магия на българското яйце“ се организира с хуманитарна кауза, с цел разширяване на дейността на детската група в Сдружение „Онкоболни и приятели“ Бургас. Фестивалът ще се проведе на 1 април 2018 г. в Експозиционен център Флора Бургас. Допълнително ще обявим пълната програма на Фестивала по часове. И тази година програма ни е в следните формати: Турнир за най-здраво яйце – борец; Конкурс за най-красиво Великденско яйце; Конкурс за най-красива Великденска картичка; Конкурс за най-красив козунак.
01 апр Фестивал "Великденската магия на българското яйце"
Оставете своята оценка и коментар за Бургас
20/03/2018
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в Бургас от Grabo.bg