Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 9 оценки
Места за нощувка наблизо

Природен парк Витоша

София
слаб снеговалеж 7°C
5 дневна прогноза
днес -7° / 9° 21 яну -3° / 3° 22 яну -7° / 2° 23 яну -6° / 4° 24 яну -3° / 3°
2241м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 123
преглеждания за целия период 3483
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Витоша е първият парк в България и на Балканския полуостров. Обявен е като национален парк на 27.10.1934г. През 2000г паркът е прекатегоризиран в "природен". Днес площта му е 27 079 ха. На територията му са разположени два резервата (биосферен резерват "Бистришко бранище" и резерват "Торфено бранище") и една природна забележителност (пещерата Духлата).

Резерват „Бистришко бранище” е разположен върху североизточния склон на Витоша, под в. Голям Резен (2277м) и в. Скопарник (2226м). Създаден е, за да се запази участък от иглолистна гора и разположената над нея високопланинска тревна растителност. Границите му са променяни няколко пъти. В настоящия момент територията на резервата е 1061,6 ха. През 1977г ЮНЕСКО обявява резервата "Бистришко бранище" за биосферен.

Резерват "Торфено бранище" е създаден с цел да бъдат запазени 144,1 ха торфища и изобилна блатна растителност във високопланинския дял на Витоша. Най-дългата пещера в България – Духлата, се намира в землището на с. Боснек, на левия бряг на р. Струма. Дължината й е над 18 км, от тях са проучени около 15км.

На територията на парка се намират Драгалевският манастир "Света Богородица Витошка" (ХІV в.) и Кладнишкият манастир „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” (изграден през ХІХ в. върху стари основи). Боянската църква „Св. св. Никола и Панталеймон” (Хв) е разположена на границата на парка и е включена в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Специфични за парк Витоша са каменните реки (морени) и сипеите. Впечатляваща е каменната река в местността Златните мостове (1390м н.в.). Много са туристическите пътеки в тази част на планината: към връх Копитото, към хижите "Момина скала" и "Септември". "Златни мостове"е един от най-често използваните изходни пунктове към Черни връх. Десет от витошките върхове са с надморска височина над 2000 метра, като най-висок сред тях е Черни връх (2290м). Той се издига в централната част на планината. От Витоша извира река Струма - най-дългата в Югозападна България.

Планината Витоша е и популярна дестинация за любителите на зимни спортове. Близостта до столицата е голямо удобство за жителите и гостите на града. Ски центровете в планината са два – "Алеко" и "Конярника". Алеко е разположен на 1800 м н.в., пистите му са северни, има и условия за нощно каране. "Конярника" е на 1507 м н.в. Общата дължина на пистите в планината е 29км, като най-дългата е 5км, а максималната денивелация е 780м. Пистите са подходящи както за напреднали, така и за начинаещи скиори. Към всички ски писти има необходимите съоръжения: няколко седалкови лифта, един кабинков, стартиращи от покрайнините на Витоша и стигащи почти до върха на планината.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

Информационен център: 02 989 53 77

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната