4.8

Парк за танцуващи мечки - Белица

Якоруда
ясно небе 16°C
5 дневна прогноза
днес -0° / 18° 23 окт 4° / 12° 24 окт 1° / 6° 25 окт 8° / 13° 26 окт -0° / 11°
1142м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 370
преглеждания за целия период 10289
Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица.

Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид.На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента фондация "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.

Целта на парка е да приюти всички танцуващи мечки от територията на България, да предостави условия близки до дивата природа. От създадените алеи, може спокойно да се наблюдават мечките в естествената им среда. В информационния център може да се получи информация какво точно представлява "танцуваща" мечка, за дивите мечки, за мечото семейство по света. За посетителите е монтиран голям монитор с тъч скрийн, на който се показват снимки и клипове за обитателите на парка. За децата и е изграден детски кът.

Пътят от града до мечия парк е напълно ремонтиран. Направен е паркинг за 40 леки автомобила близо до информационния център.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 6лв; Вход за деца: 3лв. Деца до 7г. влизат безплатно. За организирани групи има отстъпки – 4 лева за възрастни и 2 лева за деца

Работно Време:

Разходки на всеки половин час!
Април - Май:
12:00 - 16:00ч.
Юни - Август:10:00 - 12:00ч; 13:00 - 18.00ч.
Септември - Ноември:
12:00 - 18:00ч.

Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Парк за танцуващи мечки - Белица

калина преди 2 месеца · сподели във Facebook

Много красиво и поддържано място,с удоволствие видях и слушах как се грижат за мечките с любов и внимание

Darina преди 1 година · сподели във Facebook

Едно от най-интересните места, на които съм ходила!

mariela преди 2 години · сподели във Facebook

Прекрасно място! Задължително трябва да се посети!
Дано има повече такива места в България, с толкова добри условия за животните!
Браво на всички,които са и се грижат този парк да съществува!

Таня преди 2 години · сподели във Facebook

Децата бяха очаровани от този парк.Пътят до там вече е с чисто нов асфалт.

Полина преди 3 години · сподели във Facebook

Едно разкошно място !! Разположено в Рила, природа девствена и непипната все още от човека. Разкошен парк !! Препоръчвам 1000 % И пътя да не Ви е грижа. Минава се лесно с огромно търпение и желание !!!

Румяна преди 3 години · сподели във Facebook

Паркът е направен и наистина си е атракция, но пътя до там 14 км. от отклонението за Белица е ужасен.

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо