Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Парк "Лаута" - Пловдив Малката Базилика - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Гребна база - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Античен театър - Пловдив Река Марица Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив

Пловдив

153 обекта 123 събития 1073 снимки 269 ревюта 19 видео клипа 93 хотела 196 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 16 фев.

-7° 1°C ясно небе

Утре, 17 фев.

-8° 6°C ниска облачност

Понеделник, 18 фев.

-6° 11° 8°C ясно небе

Вторник, 19 фев.

-6° 4°C слаб снеговалеж

Сряда, 20 фев.

-6° 9°C ясно небе

Четвъртък, 21 фев.

-5° 6°C слаб дъжд
Покажи още от времето
сб, 12 яну 2019 Вход свободен
Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив Преглеждания 222
сб, 16 фев 2019 от 19:00 Цени: 10.00 - 20.00лв.
Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив Преглеждания 210 днес, след 18 часа Започва
Тунчер Кърджалиев
пт, 15 фев 2019 Вход свободен
Пловдив Преглеждания 118
Минало събитие
пн, 17 дек 2018 от 16:00 и още 3 дати
Пловдив Преглеждания 106
сб, 16 фев 2019 от 22:00 Цена: 10.00лв. Купи билет
Скулптура "Козела" - Самоков Преглеждания 33 днес, след 21 часа Започва
сб, 16 фев 2019 от 19:00
Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив Преглеждания 76 днес, след 18 часа Започва
Виж на картата

Изберете категория

Популярни оферти

grabo.bg Лятно пътешествие до Рим! 3 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт
13 бр. 3 нощувки 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 14 Февруари до 24 Юни 2019г.
Прегледай офертата
grabo.bg Апетитна пица по избор и десерт "Шоколадово изкушение"
387 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 6 Февруари до 6 Март 2019г.
Прегледай офертата
grabo.bg Посети Рим през Август! 3 нощувки със закуски, плюс самолетен билет, туристическа обиколка и възможност за Флоренция
37 бр. 3 нощувки
Валидност на ваучера:
от 7 Февруари до 4 Юли 2019г.
Прегледай офертата
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
16/02/2019
Коментирай 500 символа
Владимир преди 3 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!