Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Малката Базилика - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Античен театър - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Фонтанът "Деметра" - Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Бунарджик - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив

Пловдив

133 обекта 1006 снимки 269 ревюта 14 видео клипа
Посетен от:
Имате въпрос за града?
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 25 юни.

13° 17° 15°C слаб дъжд

Утре, 26 юни.

12° 14° 12°C силен дъжд

Сряда, 27 юни.

11° 16° 14°C умерен дъжд

Четвъртък, 28 юни.

12° 17° 17°C силен дъжд

Петък, 29 юни.

13° 20° 20°C умерен дъжд

Събота, 30 юни.

16° 22° 22°C умерен дъжд
Покажи още от времето
Виж на картата

Изберете категория

Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив дата на събитието: Пн, 26 Март 2018 - Сб, 30 Юни 2018 На 26 март 2018г (понеделник), от 13:30 часа в Регионален археологически музей – Пловдив в навечерието на Великден ще бъде открита изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА". Изложбата представя седем проучени и разказани истории за християнската вяра, свързани с движими културни ценности (църковна утвар), постъпили във фонда на музея основно в периода 1915-1926г. Защо седем!? Съществува схващане, че 7 е библейско число. Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та "Божия сила", или духовната мощ. Тя е непреодолима. В Християнството седем е символ на сътворението. То е числото на тайнственото, на духовни­те неща, символ на завършеност и съвършенство. Затова често го наричат „Божие число“, тъй като "Той /БОГ/ е Единственият, който е съвършен и завършен". Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия, любезно предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Седем разказа и легенди, които ще ви потопят в историите… • за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.); • за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“; • за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит; • за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив; • за един потир, с дарствен надпис за църквата "Св. Николай", с. Паничери; • за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там; • за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история. Изложбата е реализирана с любезното участие на Пловдивска Света Митрополия. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 30 юни 2018г в изложбена зала на РАМ – Пловдив, пл. "Съединение" № 1.
26 мар Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив
От Виена и Константинопол. Етнография на града дата на събитието: Ср, 28 Март 2018 - Чт, 28 Юни 2018 РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ Има удоволствието да Ви покани на изложбата на РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив „ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“ Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив са подготвили интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол. В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели. Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 28 март 2018 г. от 18:00 ч. в салона на втория етаж на РЕМ – Пловдив. От 19:00 ч. гостите на музея ще могат да се потопят в музиката на „Ангел Заберски Трио“ (Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни) с концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”. Музиката на триото съчетава умело елементи от джаз, филмова и класическа музика, а някои от пиесите са с лека фолклорна тематика като любимите на публиката фолклорни пиеси на Заберски – „Сладка чубрица” и „Спомени от Странджа”. Изложбата ще бъде отворена за посещения в РЕМ – Пловдив до 28 юни 2018 г., а след това ще бъде представена в РИМ – Русе. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
28 мар От Виена и Константинопол. Етнография на града
Фестивал "Дни на тракийската култура" - Пловдив дата на събитието: Ср, 20 Юни 2018 - Вт, 26 Юни 2018 ТРАКАРТ организира за шеста година фестивал "Дни на тракийската култура" от 20 до 26 юни 2018. Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог”, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации в Културен център „Тракарт” – Пловдив, Изследователски център-музей „Тракарт” Пловдив и 2 външни пространства. На 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала „Среща на цивилизации“ с участието на Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев, на Арт група “Славена” – Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев. На пловдивчани за първи път ще се представи богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл и изпълнения на живо на исторически хетски инструменти и дефиле „Следите на хетите“, на костюми от изображенията върху хетски релефи със съвременна адаптация. Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио Катра FM. Входът за всички събития е свободен Програмата за всички събития ще бъде публикувана на: www.trakart.org За повече информация може да следите събитието "Дни на тракийската култура" във fаcebook.
20 юни Фестивал "Дни на тракийската култура" - Пловдив
Летен музикален фестивал "Оpera open" - Пловдив дата на събитието: Сб, 23 Юни 2018 - Сб, 28 Юли 2018 Именно неповторимата атмосфера на Античния театър в Пловдив, системно обогатявана с нови исторически пластове, е мощният дразнител за фантазията на режисьори, сценографи, хореографи, диригенти, дизайнери, инженери, архитекти, майстори на аудиовизуалните изкуства. Античният театър става мечтана сцена за изява на световно известни певци, инструменталисти, оркестри, танцови трупи. Велики майстори са гостували в Пловдив: Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Елена Николай,Тодор Мазаров, Никола Николов, Владимир Атлантов, Юрий Мазурок, Джанна Гали, Зинаида Пали, Питър Глосоп... съзвездието няма край. Амбициите на днешните идейни двигатели на фестивала от Пловдивска опера: Нина Найденова-директор, Диан Чобанов-музикален директор и Лучано Ди Мартино- артистичен директор, са насочени към превръщането му в платформа за мултикултурно сътрудничество и в основен фактор за развитието на културния турузъм в навечерието на Пловдив- културна столица на Европа. д-р Андрей Андреев OPERA OPEN 2018 - 11 незабравими музикални вечери на Античния театър! Опера Пловдив има удоволствието да анонсира програмата на OPERA OPEN 2018, която вече е публикувана на сайта: www.operaplovdiv.bg Продажбата на промоционални билети ще стартира на 12 март! Очаквайте още подробности за международните гост-солисти! Тазгодишното издание ще се случи от 23.06 до 28.07.2018г. Информация за билетите може да намерите тук.
23 юни Летен музикален фестивал "Оpera open" - Пловдив
Спектакъл на Ансамбъл Александров дата на събитието: Чт, 28 Юни 2018 Ансамбълът за песни и танци на Съветската армия „Александър Александров“ идва в България в новия си състав за първи път през 2018г.! На 28.06. ще имаме честта да ги посрещнем в Комплекс С.И.Л.А. и да се насладим на техния невероятен спектакъл, посветен на 90-годишнината от създаването на ансамбъла. В репертоара на ансамбъла са повече от 2 000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика. Изпълненията на ансамбъла в държави от всички континенти се превръщат във визитна картичка на Въоръжените сили на Русия. След трагичния инцидент от декември 2016 г., когато на път за концерт в Сирия при авиокатастрофа загиват 64 артисти на ансамбъла близо до брега на Сочи, в Александров са включени и нови попълнения и художествен ръководител. Те продължават да вълнуват публиката и да пълнят зали навсякъде по света. Билетите вече са в продажба в Билетен център Пловдив и Ивентим и са на стойност от 30 лв до 100 лв.
28 юни Спектакъл на Ансамбъл Александров
"НОВА ВЪЛНА" - КОМПЛЕКС "С.И.Л.А" дата на събитието: Сб, 30 Юни 2018 Пловдив събира най-големите BG ХИП-ХОП сензации на първото по рода си събитие „НОВА ВЪЛНА“ (30 юни, к-с „Сила“). На 30 юни от 19:00 часа BLING ENTERTAINMENT, с подкрепата на HiphopArena.bg, ще ни поднесат мероприятие, първото по рода си от такъв калибър, включващо безспорните топ музикални фаворити на меломаните: Murda Boyz, MBT, БНР, V:rgo & TRF и Vessou. Трап лидерите ще забият на една сцена своите брутални хитове, а мястото, където това ще се случи, е повече от комфортно и достатъчно голямо, за да събере всички техни фенове. Става дума за най-модерната и възлова локация за осъществяване на подобни зрелища на живо в Пловдив (както и други спортни, развлекателни и социални дейности) - комплекса от ново поколение - „С.И.²Л.А.“ (ул. „Тракия“ №50) и по-конкретно – неговата мултифункционална спортна зала. (Сградата разполага и с паркинг на 4 нива, така че къде да оставите вашите автомобили, нека бъде последната ви грижа). - Сектор А – 15 лв. - Сектор Б – 20 лв. - ВИП – 150 лв. + включен кетъринг - 18 + Едва ли ще си позволите грешката да изпуснете „НОВА ВЪЛНА”, затова – чакаме се направо там!
30 юни "НОВА ВЪЛНА" - КОМПЛЕКС "С.И.Л.А"
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
25/06/2018
Коментирай 500 символа
Владимир преди 2 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Станко преди 1 година

Много история!

Популярни оферти в Пловдив от Grabo.bg

-51%
Суши сет комбо с 20 хапки Цена: 9.90лв 20лв
94:37:19 160