Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Джендем тепе - Пловдив Река Марица Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив Природонаучен музей - Пловдив Бунарджик - Пловдив Античен театър - Пловдив Малката Базилика - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив

Пловдив

130 обекта 1005 снимки 269 ревюта 14 видео клипа
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 26 апр.

13° 25° 25°C разсеяна облачност

Утре, 27 апр.

11° 22° 22°C слаб дъжд

Събота, 28 апр.

10° 19° 18°C слаб дъжд

Неделя, 29 апр.

20° 18°C слаб дъжд

Понеделник, 30 апр.

13° 24° 24°C слаб дъжд

Вторник, 01 май.

14° 24° 24°C слаб дъжд

Сряда, 02 май.

12° 26° 26°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Изберете категория

Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив дата на събитието: Пн, 26 Март 2018 - Сб, 30 Юни 2018 На 26 март 2018г (понеделник), от 13:30 часа в Регионален археологически музей – Пловдив в навечерието на Великден ще бъде открита изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА". Изложбата представя седем проучени и разказани истории за християнската вяра, свързани с движими културни ценности (църковна утвар), постъпили във фонда на музея основно в периода 1915-1926г. Защо седем!? Съществува схващане, че 7 е библейско число. Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та "Божия сила", или духовната мощ. Тя е непреодолима. В Християнството седем е символ на сътворението. То е числото на тайнственото, на духовни­те неща, символ на завършеност и съвършенство. Затова често го наричат „Божие число“, тъй като "Той /БОГ/ е Единственият, който е съвършен и завършен". Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия, любезно предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Седем разказа и легенди, които ще ви потопят в историите… • за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.); • за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“; • за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит; • за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив; • за един потир, с дарствен надпис за църквата "Св. Николай", с. Паничери; • за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там; • за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история. Изложбата е реализирана с любезното участие на Пловдивска Света Митрополия. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 30 юни 2018г в изложбена зала на РАМ – Пловдив, пл. "Съединение" № 1.
26 мар Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив
От Виена и Константинопол. Етнография на града дата на събитието: Ср, 28 Март 2018 - Чт, 28 Юни 2018 РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ Има удоволствието да Ви покани на изложбата на РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив „ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“ Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив са подготвили интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол. В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели. Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 28 март 2018 г. от 18:00 ч. в салона на втория етаж на РЕМ – Пловдив. От 19:00 ч. гостите на музея ще могат да се потопят в музиката на „Ангел Заберски Трио“ (Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни) с концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”. Музиката на триото съчетава умело елементи от джаз, филмова и класическа музика, а някои от пиесите са с лека фолклорна тематика като любимите на публиката фолклорни пиеси на Заберски – „Сладка чубрица” и „Спомени от Странджа”. Изложбата ще бъде отворена за посещения в РЕМ – Пловдив до 28 юни 2018 г., а след това ще бъде представена в РИМ – Русе. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
28 мар От Виена и Константинопол. Етнография на града
Българските обредни хлябове във фотоизложба "Добре дошли в България!" дата на събитието: Ср, 4 Април 2018 - Пн, 30 Април 2018 От 4 до 30 април 2018 г. в Галерия „Пловдив“ на Дружество на пловдивските художници, гражданите и гостите на града могат да се запознаят с магията на българските обредни хлябове чрез фотоизложбата „Добре дошли в България!“, един вълнуващ фоторазказ за хляба като символ, като връзка между поколенията и съпътстващ знак на всеки ритуал. „Надали има по-подходящ период за реализиране на тази уникална изложба от навечерието на Възкресение“ подчертават организаторите. Откриването на изложбата е на 4 април от 18 ч. в галерия „Пловдив” във фоайето на сградата на Общински съвет . Експозицията е реализирана по проект на Община Хисаря във връзка с Българското председателство на ЕС и е своеобразна покана към чуждестранните делегати да опитат автентичния български вкус и да се докоснат до запазените традиции в регион Тракия. Любопитен факт е, че авторите на идеята канят 12 жени от град Хисаря и селата Паничери и Старо Железаре, които да изработят обредните хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава атмосферата на българските традиции. Изложбата включва 30 фотоса на обредни хлябове за различни празници и характерни традиции от регион Тракия. Фокусът е поставен върху обредния хляб и особеното място, което той заема в българските традиции. Няма празник, няма български ритуал или събитие без пита със специална украса от древни символи и наричания. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусния спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова посрещаме всеки гост с хляб и сол. Експозицията в галерия „Пловдив” може да бъде видяна до 30 април.
04 апр Българските обредни хлябове във фотоизложба "Добре дошли в България!"
Work it Out Флашмоб в Тютюневия град дата на събитието: Вт, 1 Май 2018 Флашмоб в Тютюневият град / Tobacco City град става част от европейска танцова инициатива Точно в 16 часа на 1 май 2018г новото пространство за култура СКЛАД на ул. "Екзарх Йосиф" 16 в Тютюневия град ще се превърне в сцена на #WorkItOut. В този час стотици млади танцьори от 10 страни в Европа ще превърнат над 30 индустриални паметници в сцена, за да отбележат Европейската година на културното наследство. Събитието статира едновременно в цяла Европа, а #Тютюневиятград кани всеки, който желае да се присъедини като публика или участник. Нека се забавляваме #заедно и направим #Пловдив още ведънж фокус на внимание. Мястото е Тютюневият град, точно в 16,00 ч. пред сградата на СКЛАД - 6 минути танц, забавление и емоции. Станете участник в Work-it-Out като споделяте и снимки и впечатления в социалните медии в реално време, като използвате двата основни хаштага #erihworkitout и #plovdiv. Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC се присъединява към ERIH Work-it-Out с новото пространство за култура СКЛАД, където ще звуци електронна версия на "Ода на радостта". В Пловдив Химна на Европа ще пресъздадат в танц повече от танцьорите на студио "Millenium" dance club, приобщавайки България към Норвегия, Швеция, Великобритания, Белгия, Германия, Полша, Чехия, Испания, Италия. Участниците от всички страни ще следват ритъма на електронната танцова версия на „Одата на радостта”, аранжирана от седемнадесетгодишните музиканти Паул Фангер и Паул Остарек от групата Paul&Friends. Хореографията е на Хай Труонг и танцoвото студио Groove Dance Classes и е вдъхновена от движенията на индустриални работници, превръщайки ги в модерни танцови послания. Организатор на инициативата е най-голямата туристическа мрежа за индустриални паметници в Европа. Миналата седмица Тютюневият град бе официално вписан в Европейския път на индустриалното наследство ERIH - European Route of Industrial Heritage като проект част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Work-it-Out ще преобрази площадките на бивши мини за добив на въглища и сребро, металургични цехове, тухларни, текстилни фабрики и пивоварнииз цяла Европа, заедно с Тютюневия град, в танцова сцена, за да пресъздаде напредъка на технологиите чрез ритъм и въображение. Ако планирате едно интересно и различно изживяване в Деня на труда - елате в Пловдив! Повече информация може да виидте в страницата на Тютюневия град: http://tobacco-city.plovdiv2019.eu. Фондация "Пловдив 2019" благодари за подкрепата на BG Бъди активен и професионализма и всеотдайността на "Millenium" dance club.
01 май Work it Out Флашмоб в Тютюневия град
Дефиле "Вино и гурме" - Пловдив дата на събитието: Сб, 5 Май 2018 - Нд, 6 Май 2018 Предстои четвъртото издание на Дефиле "Вино и гурме" – 05 - 06.05.2018г. Символичното откриване на пролетния сезон на виното ще се състои на 05.05.2018 от 12:00 ч. в началото на Стария град. През 2017г. в събитието се включиха 31 участника - 19 винарски изби и 12 водещи кулинари и бе посетено от над 7 хиляди пловдивчани и гости на града. Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават до 20:00 часа. В двата дни на фестивала посетителите могат да се запознаят отблизо с историята на Пловдив и културата на виното и храната. За повече информация вижте тук. Празникът Дефиле "Вино и гурме" е естествено продължение на утвърдения фестивал "Дефиле на младото вино". Събитието популяризира българското вино и кухня, и развива винения, кулинарния и културен туризъм чрез провеждане на дегустации на вина и ястия през първия уикенд на месец май. отново на територията на Стария град в Пловдив. Дефиле "Вино и гурме" създава атрактивна възможност за посещение на гости от страната и чужбина в Пловдив в началото на активния туристически сезон.
05 май Дефиле "Вино и гурме" - Пловдив
Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (Пролетно издание) - Пловдив дата на събитието: Чт, 17 Май 2018 - Чт, 31 Май 2018 Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" е уникално събитие в културния живот на Старинен Пловдив. Два пъти в годината – през май и октомври, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност. Притегателен център на фестивалната програма е прочутата Балабанова къща. Архитектурното й великолепие и естетски интериор – традиционните дърворезбени тавани, просторните салони и прилежащите към тях стаи, обзаведени с прелестни старовремски мебели, богатата барокова украса на стените, оригиналните платна на големи български майстори, станали неизменна част от изисканата обстановка, забележителната акустика, сякаш още при създаването на дома са мислени и предназначени за отбрани художествени прояви. Възражда се позабравената интелигентска градска традиция на така наречените "домашни концерти", организирани в началото на миналото столетие от образованите собственици на разкошните възрожденски къщи, където прочути изпълнители музицирали в уютна душевна обстановка, нерядко съпровождани от членовете на семейството. За да може всички посетители на Старинен Пловдив да се насладят на случващото се в къщите по време на фестивала,част от концертите се излъчват директно на видео-стена на открито. Музикалната програма е съпътствана от изложби на съвременни художници, спечелили си признание в национален мащаб, като по този начин всяко кътче от възрожденските къщи "кипи" от изкуство. И точно чрез изкуството фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща "фокусира интереса на българските и чуждестранни туристи върху уникалните културно-исторически паметници и магнетичната духовна аура на Стария град. IXМЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ДНИ НА МУЗИКАТА В БАЛАБАНОВАТА КЪЩА" - Пролетно издание 2018 Откриване: 17 май 2018 - ГДК "Борис Христов" - 19.00 ч. Програмата може да видите тук.
17 май Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (Пролетно издание) - Пловдив
Пролетен панаир на занаятите - Пловдив дата на събитието: Чт, 17 Май 2018 - Нд, 20 Май 2018 Пролетен панаир на занаятите и"Фестивал на хляба" 17 - 20 май 2018г. На главната улица на Пловдив се създава импровизирана занаятчийска чаршия, която пресъздава отминали и забравени времена, където около сто майстора облечени в национални носии, показват и демонстрират тънкостите на своите занаяти, с цел опознаване на културното ни наследство, запазване на българската идентичност и традиции, част от които са занаятите. Панаирът се посещава от стотици хиляди жители и гости на град Пловдив, радва се на изключителен интерес и обществена подкрепа, което го прави, едно значимо и очаквано събитие от жителите и гостите на Пловдив. В пролетните събития са организират детски работилници, в които участват деца в неравностойно положение, както и пленери по „Дърворезба”, „Художествени тъкани – Плъсти”. През 2018г паралелно с Пролетния панаир ще се проведе "Фестивал на хляба", в който майстори от страната и чужбина /Мароко, Холандия, Украйна и др./ ще работят в импровизирани пекарни на улицата, ще пекат хляб и хлебни изделия характерни за своята страна. Ще има демонстрации и дегустации на ръчно приготвени хляб и печива по традиционни рецепти и технология на приготвяне. Участие в пекарните ще вземат и деца, които също ще месят и пекат
17 май Пролетен панаир на занаятите - Пловдив
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
26/04/2018
Коментирай 500 символа
Владимир преди 2 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Станко преди 1 година

Много история!

Популярни оферти в Пловдив от Grabo.bg