Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Квартал "Капана" - Пловдив Бунарджик - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив Античен театър - Пловдив Река Марица Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив

Пловдив

154 обекта 127 събития 1078 снимки 269 ревюта 19 видео клипа 93 хотела 196 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 23 апр.

12° 8°C умерен дъжд

Утре, 24 апр.

17° 16°C ясно небе

Четвъртък, 25 апр.

19° 17°C разсеяна облачност

Петък, 26 апр.

19° 16°C разкъсана облачност

Събота, 27 апр.

20° 19°C тъмни облаци

Неделя, 28 апр.

17° 13°C силен дъжд
Покажи още от времето
вт, 23 апр 2019 от 20:00 Цени: 10.00 - 40.00лв. Купи билет
Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив Преглеждания 260 днес, след 11 часа Започва
Галя Захариева
Минало събитие
пн, 10 дек 2018 Вход свободен
Тютюневия град - Пловдив Преглеждания 226
вт, 23 апр 2019 от 19:00
Драматичен театър - Пловдив Преглеждания 161 днес, след 10 часа Започва
Виж на картата

Изберете категория

Популярни оферти

Nastani.bg Стаи Източна порта
2 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден
Nastani.bg Стаи Източна порта
Стаи Източна порта
2 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден
Топ цена: 40.00лв
Grabo.bg Почивка в сърцето на Пловдив! Нощувка със закуска и вечеря
20 бр. 1 нощувка 40лв/ден
Валидност на ваучера:
от 9 Април до 23 Май 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Modern Flat near downtown
1 нощувка 2 33лв/ден
Nastani.bg Modern Flat near downtown
Modern Flat near downtown
1 нощувка 2 33лв/ден
Топ цена: 65.00лв
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
23/04/2019
Коментирай 500 символа
Владимир преди 3 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!