Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Малката Базилика - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив Природонаучен музей - Пловдив Гребна база - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив

Пловдив

146 обекта 105 събития 1048 снимки 269 ревюта 19 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 14 дек.

-7° -1°C слаб снеговалеж

Утре, 15 дек.

-5° 1°C слаб дъжд

Неделя, 16 дек.

5°C силен дъжд

Понеделник, 17 дек.

4°C умерен дъжд

Вторник, 18 дек.

5°C слаб дъжд

Сряда, 19 дек.

-2° 4°C слаб дъжд
Покажи още от времето
03 дек - 14 дек
Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив Преглеждания 47
14 дек Цени: 10.00 - 40.00лв. Купи билет
Национален дворец на културата - София Преглеждания 43 днес, след 20 часа Започва
10 дек - 14 дек Вход свободен
Тютюневия град - Пловдив Преглеждания 113
Театър "Сълза и смях" Открита сцена - София Преглеждания 50 днес Започва
03 дек - 20 дек
Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Преглеждания 24
14 дек Вход свободен
Театър "Хенд" - Пловдив Преглеждания 21 днес, след 19 часа Започва
sofiqnski Нина Божкова
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
14/12/2018
Коментирай 500 символа
Владимир преди 3 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Популярни оферти в Пловдив от Grabo.bg