Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Река Марица "Пеещите фонтани" - Пловдив Лапидариум и крепостни стени - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Римски акведукт - Пловдив Главна улица - Пловдив Гребна база - Пловдив

Пловдив

273 обекта 78 събития 1640 снимки 330 ревюта 29 видео клипа 114 хотела 570 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 28 юни.

19° 31° 31°C слаб дъжд

Утре, 29 юни.

18° 30° 29°C слаб дъжд

Четвъртък, 30 юни.

19° 34° 31°C ясно небе

Петък, 01 юли.

20° 35° 32°C слаб дъжд

Събота, 02 юли.

19° 33° 29°C слаб дъжд

Неделя, 03 юли.

18° 34° 31°C ясно небе
Покажи още от времето
ср, 29 юни 2022 от 20:30
20.00 - 30.00лв.
Купи билет
Летен театър "Кайлъка" - Плевен Преглеждания 4621 утре Започва
вт, 28 юни 2022 от 20:00
20.00 - 25.00лв.
Купи билет
Летен театър - Варна Преглеждания 5911 днес, след 9 часа Започва
Станимира Митева Цонка Георгиева А Антон Неделчев и още 2 ще бъдат там
ср, 29 юни 2022 от 21:00
15.00 - 40.00лв.
Купи билет
Остров "Света Анастасия" Преглеждания 904 утре Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
28/06/2022
Коментирай 500 символа
Владимир преди 6 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!