Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Река Марица Гребна база - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Римски акведукт - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив

Пловдив

276 обекта 37 събития 1713 снимки 330 ревюта 30 видео клипа 102 хотела 579 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 31 май.

14° 26° 25°C слаб дъжд

Утре, 01 юни.

14° 25° 24°C ясно небе

Петък, 02 юни.

13° 25° 24°C предимно облачно

Събота, 03 юни.

14° 27° 25°C слаб дъжд

Неделя, 04 юни.

15° 23° 21°C слаб дъжд

Понеделник, 05 юни.

14° 25° 21°C слаб дъжд
Покажи още от времето
чт, 01 юни 2023 от 20:00
35.00 - 50.00лв.
Купи билет
Античен театър - Пловдив Преглеждания 1918 утре Започва
О Олга Кекенова A Ani Terziyan ще бъдат там
ср, 31 май 2023 от 20:00
16.00 - 20.00лв.
Купи билет
Летен театър - Велико Търново Преглеждания 2312 днес, след 2 часа Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
31/05/2023
Коментирай 500 символа
Владимир преди 7 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Nikol преди 1 година

Мечтаех си да живея в Пловдив, сега след като мечтата ми се сбъдна съм изключително щастлива! Много красив, спокоен и топъл град ❤️ Прекрасна история и инфраструктура!