Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Античен театър - Пловдив Гребна база - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Римски акведукт - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Търговски Център Grand - Пловдив Бунарджик - Пловдив

Пловдив

265 обекта 82 събития 1588 снимки 330 ревюта 28 видео клипа 82 хотела 553 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 13 май.

10° 23° 22°C слаб дъжд

Утре, 14 май.

11° 23° 22°C слаб дъжд

Събота, 15 май.

12° 23° 21°C слаб дъжд

Неделя, 16 май.

13° 23° 21°C слаб дъжд

Понеделник, 17 май.

13° 27° 24°C слаб дъжд

Вторник, 18 май.

15° 27° 26°C слаб дъжд

Сряда, 19 май.

12° 17° 17°C слаб дъжд
Покажи още от времето
чт, 13 май 2021
10.00 - 15.00лв.
Купи билет
Пловдив Преглеждания 11419 днес Започва
соня увардова N Natali Getsova Dimitur Sabaziiski и още 3 ще бъдат там
пт, 14 май 2021 от 19:00
12.00 - 30.00лв.
Купи билет
"Театро" /Théatro/ - София Преглеждания 1129 утре Започва
пт, 14 май 2021
Вход свободен
Площад "Стефан Стамболов" - Пловдив Преглеждания 1393 утре Започва
M Mariela Stoycheva vanya Ely Veleva Georgi Cholov ще бъдат там
чт, 13 май 2021 от 19:00 Купи билет
Драматичен театър - Пловдив Преглеждания 628 днес, след 11 часа Започва
Габриела Димитрова ще бъде там
чт, 13 май 2021 от 19:00
15.00лв.
Купи билет
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 127 днес, след 11 часа Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
13/05/2021
Коментирай 500 символа
Владимир преди 5 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!