Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Римски акведукт - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Река Марица Паметникът на Съединението - Пловдив Бунарджик - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Гребна база - Пловдив Регионален етнографски музей - Пловдив

Пловдив

266 обекта 44 събития 1571 снимки 330 ревюта 28 видео клипа 82 хотела 544 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 01 мар.

11° 11°C слаб дъжд

Утре, 02 мар.

10° 9°C предимно облачно

Сряда, 03 мар.

14° 12°C ясно небе

Четвъртък, 04 мар.

13° 10°C предимно ясно

Петък, 05 мар.

16° 14°C предимно облачно

Събота, 06 мар.

16° 14°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Събития в Пловдив

сб, 06 мар 2021 от 10:30
6.00лв.
Купи билет
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 266 след 5 дни Започва
сб, 06 мар 2021 от 11:00
6.99 - 12.00лв.
Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив Преглеждания 316 след 5 дни Започва
нд, 07 мар 2021 от 10:30
6.00лв.
Купи билет
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 225 след 6 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
01/03/2021
Коментирай 500 символа
Владимир преди 5 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!