Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Лапидариум и крепостни стени - Пловдив Река Марица Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Бунарджик - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив Гребна база - Пловдив Търговски Център Grand - Пловдив Римски акведукт - Пловдив Античен театър - Пловдив

Пловдив

273 обекта 64 събития 1655 снимки 330 ревюта 29 видео клипа 98 хотела 571 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 01 окт.

18° 31° 30°C слаб дъжд

Утре, 02 окт.

18° 26° 25°C слаб дъжд

Понеделник, 03 окт.

14° 24° 21°C предимно облачно

Вторник, 04 окт.

11° 22° 20°C ясно небе

Сряда, 05 окт.

11° 22° 20°C предимно облачно

Четвъртък, 06 окт.

10° 20° 19°C ясно небе
Покажи още от времето
сб, 01 окт 2022 от 20:00
50.00 - 80.00лв.
Купи билет
Plovdiv Event Center Преглеждания 10667 днес, след 13 часа Започва
Божидара А Антония Ангелова ще бъдат там
нд, 02 окт 2022 от 19:00
20.00 - 25.00лв.
Купи билет
Театър "Сълза и смях" Открита сцена - София Преглеждания 1705 утре Започва
николета ще бъде там
сб, 01 окт 2022 от 09:00
Пловдив Преглеждания 370 днес, след 2 часа Започва
сб, 01 окт 2022 от 17:00
10.00лв.
Купи билет
Градски Дом на Културата "Борис Христов" - Пловдив Преглеждания 46 днес, след 10 часа Започва
сб, 01 окт 2022 от 10:30
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 296 днес, след 3 часа Започва
Ivailo Panov ще бъде там
нд, 02 окт 2022 от 10:30
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 428 утре Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
01/10/2022
Коментирай 500 символа
Владимир преди 6 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Nikol преди 3 месеца

Мечтаех си да живея в Пловдив, сега след като мечтата ми се сбъдна съм изключително щастлива! Много красив, спокоен и топъл град ❤️ Прекрасна история и инфраструктура!