Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Паметникът на Съединението - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Бунарджик - Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Античен театър - Пловдив Квартал "Капана" - Пловдив Река Марица Фонтанът "Деметра" - Пловдив Природонаучен музей - Пловдив Малката Базилика - Пловдив

Пловдив

133 обекта 28 събития 1006 снимки 269 ревюта 18 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015г съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Клипове за Пловдив
Времето в Пловдив

Днес, 19 окт.

19° 18°C слаб дъжд

Утре, 20 окт.

10° 15° 15°C умерен дъжд

Неделя, 21 окт.

14° 13°C умерен дъжд

Понеделник, 22 окт.

15° 15°C слаб дъжд

Вторник, 23 окт.

14° 14°C слаб дъжд

Сряда, 24 окт.

12° 12°C слаб дъжд
Покажи още от времето
Ще посетиш ли събитието?
17окт 21окт Пловдив · Преглеждания 574 Violeta Bardarowa Виолета Звезделина Баракова и още 2 ще бъдат там
Ще посетиш ли събитието?
16сеп 28окт Пловдив · Преглеждания 191 Гергана Антонова Светлозар Стефанов
Ще посетиш ли събитието?
19окт 21окт Пловдив · Преглеждания 116 · днес Започва Гергана Генчева
Ще посетиш ли събитието?
13окт 19окт Вход свободен Пловдив · Преглеждания 71
Ще посетиш ли събитието?
19окт Цени: 10.00 - 50.00лв. Купи билет Пловдив · Преглеждания 86 · днес, след 14 часа Започва
Ще посетиш ли събитието?
12окт 21окт Пловдив · Преглеждания 22
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
19/10/2018
Коментирай 500 символа
Владимир преди 3 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!

Популярни оферти в Пловдив от Grabo.bg