Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Квартал "Капана" - Пловдив Бунарджик - Пловдив Търговски Център Grand - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Река Марица Античен театър - Пловдив

Пловдив

271 обекта 75 събития 1621 снимки 330 ревюта 29 видео клипа 113 хотела 554 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 25 сеп.

15° 30° 28°C ясно небе

Утре, 26 сеп.

16° 30° 27°C ясно небе

Понеделник, 27 сеп.

17° 30° 27°C ясно небе

Вторник, 28 сеп.

16° 19° 19°C слаб дъжд

Сряда, 29 сеп.

15° 21° 19°C умерен дъжд

Четвъртък, 30 сеп.

11° 20° 18°C облачно
Покажи още от времето
сб, 25 сеп 2021 от 20:30
12.00 - 25.00лв.
Купи билет
Лятно кино "Орфей" - Пловдив Преглеждания 1954 днес, след 18 часа Започва
сб, 25 сеп 2021 от 19:30
10.00 - 30.00лв.
Купи билет
Античен театър - Пловдив Преглеждания 2900 днес, след 17 часа Започва
Viki Niko М Милена Кръстева ще бъдат там
сб, 25 сеп 2021 от 10:30
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 451 днес, след 8 часа Започва
сб, 25 сеп 2021 от 16:15
Стадион "Локомотив" - Пловдив Преглеждания 4 днес, след 14 часа Започва
нд, 26 сеп 2021 от 10:30
6.00лв.
Държавен куклен театър - Пловдив Преглеждания 123 утре Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
25/09/2021
Коментирай 500 символа
Владимир преди 5 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!