Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест.

В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града.

Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град.

В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина.

През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Квартал "Капана" - Пловдив Архитектурно-исторически резерват Стария град – Пловдив Парк "Лаута" - Пловдив Римски акведукт - Пловдив Паметникът на Съединението - Пловдив "Пеещите фонтани" - Пловдив Младежки хълм (Джендем тепе) - Пловдив Античен театър - Пловдив Паметникът на Мильо Лудия - Пловдив Детска Железница "Знаме на мира" - Пловдив

Пловдив

272 обекта 69 събития 1627 снимки 330 ревюта 29 видео клипа 114 хотела 558 ресторанта
Посетен от:
Пловдив е вторият по големина град в България, административен център на област Пловдив. Съвременният град е построен около седем хълма, които са неразделна част от историята на града. Днес от тях са останали само шест. В града се провеждат театрални, танцови и кинофестивали, а многобройните археологически находки от тракийско, римско и византийско време не само напомнят за славното минало, но и са успешно съчетани с модерната архитектура на града. Пример за това е Римският акведукт, който е станал незаменима част от булевард "Коматевско шосе", а Античният театър е една от емблемите на града. Капана е квартал в град Пловдив, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии около Куршум хан (на мястото на днешните Централни хали), кварталът е особена плетеница от малки улички, носещи подобаващи имена – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и пр. По-известни забележителности около квартала са Джумая джамия, Римският стадион, Старият град. В града има няколко музея – Исторически, Археологически, Етнографски, Природонаучен, Художествена галерия и Драматичен театър. Една от най-известните забележителности е архитектурният комплекс Старинен Пловдив, в който са запазени и реставрирани красиви възрожденски къщи. Освен културни забележителности, градът има и много добри условия за спорт и развлечения. В Пловдив е изграден гребен канал с олимпийски размери. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. В процес на изграждане е и нова зоологическа градина. През 2015 г. съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г.
Прочети още
Времето в Пловдив

Днес, 21 яну.

-1° 3°C дъжд и сняг

Утре, 22 яну.

-2° 1°C слаб снеговалеж

Неделя, 23 яну.

-3° 0°C слаб снеговалеж

Понеделник, 24 яну.

-5° -1° -2°C слаб снеговалеж

Вторник, 25 яну.

-6° -1°C разкъсана облачност

Сряда, 26 яну.

-5° 1°C слаб снеговалеж

Четвъртък, 27 яну.

-3° 1°C слаб снеговалеж
Покажи още от времето
пт, 21 яну 2022 от 19:00 Купи билет
Tеатър "Българска армия" - София Преглеждания 1972 днес, след 4 часа Започва
пт, 21 яну 2022 от 19:00
30.00лв.
Купи билет
Пловдив Преглеждания 47 днес, след 4 часа Започва
пт, 21 яну 2022 от 19:00 Купи билет
Драматичен театър - Пловдив Преглеждания 200 днес, след 4 часа Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Пловдив
21/01/2022
Коментирай 500 символа
Владимир преди 6 години

Любимият ми град, изключително колоритен и пълен с история!