Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Ямбол е град в Югоизточна България. Той е административен център на област Ямбол, както и център и единствено населено място на община Ямбол. Според последното преброяване на НСИ към 2019 г. населението на града е 83 049 души.

През многогодишната си история град Ямбол е назоваван с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Дианполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболъ, Янболи и настоящото му име – Ямбол. В западните исторически извори е споменат с името Гренбоел.

Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на двата бряга на река Тунджа. Намира се на 77 км. от Черно море и южно от магистралата София–Бургас. Разстоянието до столицата на страната София е 297 км., до Пловдив е 168 км., до Варна е 216 км., а разстоянието до Бургас е 92 км.

В землището на града се намира защитената местност „Ормана“, в която има редки видове местни растения и местен дребен дивеч, както и стопанство за развъждане при изкуствени условия на колхидски фазан. Лонгозната гора „Ормана“ притежава редки видове местни растения и местен дребен дивеч, разнообразна флора и фауна – блатно кокиче, мразовец и колхидски фазан. Местността е любимо място за отдих на ямболци в техните почивни дни.

Хълмът Боровец е място за отдих, разположено в североизточната част на града. Известен е с чистия си въздух, панорамния поглед над град Ямбол, телевизионната кула. Лесопарк „Боровец“ е с обща площ 276 дка и с надморска височина 150 – 230 м.
Биков мост - Ямбол "Музей на бойната слава" - Ямбол Паметник на Ямболските тъкачки - Ямбол Художествена галерия "Жорж Папазов" - Ямбол Безистенът – Ямбол Исторически музей - Ямбол Църква "Свети Николай Чудотворец" - Ямбол Розариум - Ямбол Етнографски комплекс - Ямбол Градски парк - Ямбол

Ямбол

54 обекта 2 събития 282 снимки 39 ревюта 3 видео клипа 9 хотела 4 ресторанта
Посетен от:
hasan dulgerpetar vasilevMariq Vasileva И още 377 човека +377
Ямбол е град в Югоизточна България. Той е административен център на област Ямбол, както и център и единствено населено място на община Ямбол. Според последното преброяване на НСИ към 2019 г. населението на града е 83 049 души. През многогодишната си история град Ямбол е назоваван с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Дианполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболъ, Янболи и настоящото му име – Ямбол. В западните исторически извори е споменат с името Гренбоел. Град Ямбол се намира в Югоизточна България и е разположен на двата бряга на река Тунджа. Намира се на 77 км. от Черно море и южно от магистралата София–Бургас. Разстоянието до столицата на страната София е 297 км., до Пловдив е 168 км., до Варна е 216 км., а разстоянието до Бургас е 92 км. В землището на града се намира защитената местност „Ормана“, в която има редки видове местни растения и местен дребен дивеч, както и стопанство за развъждане при изкуствени условия на колхидски фазан. Лонгозната гора „Ормана“ притежава редки видове местни растения и местен дребен дивеч, разнообразна флора и фауна – блатно кокиче, мразовец и колхидски фазан. Местността е любимо място за отдих на ямболци в техните почивни дни. Хълмът Боровец е място за отдих, разположено в североизточната част на града. Известен е с чистия си въздух, панорамния поглед над град Ямбол, телевизионната кула. Лесопарк „Боровец“ е с обща площ 276 дка и с надморска височина 150 – 230 м.
Прочети още
Клипове за Ямбол
Времето в Ямбол

Днес, 31 окт.

13° 13°C умерен дъжд

Утре, 01 ное.

14° 12°C слаб дъжд

Понеделник, 02 ное.

16° 13°C облачно

Вторник, 03 ное.

16° 14°C облачно

Сряда, 04 ное.

11° 17° 16°C ясно небе

Четвъртък, 05 ное.

10° 16° 15°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Ямбол

ср, 25 дек 2019
Вход свободен
Ямбол Преглеждания 487
пн, 14 дек 2020 от 19:00
15.00 - 100.00лв.
Купи билет
Доходно здание - Русе Преглеждания 510 след 44 дни Започва
D Daniela Badalova ще бъде там

Призове за популярност

Оставете своята оценка и коментар за Ямбол
31/10/2020
Коментирай 500 символа