Късноантична и средновековна крепост Хисарлък - Кюстендил Килийно училище - Кюстендил Дервиш баня - Кюстендил Пиркова кула - Кюстендил Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" - Кюстендил Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд - Кюстендил Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил Музей "Средновековна църква Св. Георги" - Кюстендил Чифте баня - Кюстендил Зоологическа градина - Кюстендил

Кюстендил

56 обекта 478 снимки 59 ревюта 23 видео клипа
Посетен от:
Пътешествия
Времето в Кюстендил

Днес, 25 май.

12° 24° 24°C слаб дъжд

Утре, 26 май.

21° 21°C слаб дъжд

Неделя, 27 май.

22° 21°C ясно небе

Понеделник, 28 май.

21° 21°C слаб дъжд

Вторник, 29 май.

19° 19°C слаб дъжд

Сряда, 30 май.

20° 20°C ясно небе

Четвъртък, 31 май.

10° 23° 23°C ясно небе
Покажи още от времето

Изберете категория

Празник на черешата - Кюстендил дата на събитието: Сб, 23 Юни 2018 - Нд, 24 Юни 2018 Единадесетото издание на "Празник на черешата" 2018 ще се проведе на 23 - 24 юни. Два дни от месец юли се посвещават на "Празника на черешата", който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896г, когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство". Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона. На "Празника на черешата" животът се превръща просто в купа с череши. Първият етап преминава под надслов - "Черешата в занаятите". Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии. Паралелно с това се провежда фолклорния празник "Черешчица род родила". В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала. Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Черешовите празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат. Повече информация за събитието можете да видите тук.
23 юни Празник на черешата - Кюстендил
Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба - Кюстендил дата на събитието: Вт, 14 Август 2018 - Ср, 15 Август 2018 XI Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба 14 и 15 август 2018 В средата на месец август - 15 август е "Успение на Пресвета Богородица" и Кюстендил отбелязва "Панагия" - Въздигане на хляба. "Панагия" е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно."Панагия" е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури - съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция. На празника "Панагия" - Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба; изложението на питите, обредът е посветен на "Панагия". Празникът се провежда около църкви и параклиси, посветени на "Успение Богородично", и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. Дни преди Успение Богородично се представя традицията по замесването на богородичния хляб и изпичането му в подница. Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. "Жената-майка" учи и предава тайнството на най-личните момичета. На следващия ден Регионален исторически музей - Кюстендил е домакин на изложението. Алеите на музея са изпълнени с множество пити, омесени от сръчните ръце на кюстендилските жени. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род. На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица. Повече информация вижте тук.
14 авг Културен форум "Панагия" - Въздигане на хляба - Кюстендил
Оставете своята оценка и коментар за Кюстендил
25/05/2018
Коментирай 500 символа