Чифте баня - Кюстендил Античен и средновековен град Пауталия-Велбъжд - Кюстендил Лесопарк Хисарлъка - Кюстендил Зоологическа градина - Кюстендил Пиркова кула - Кюстендил Късноантична и средновековна крепост Хисарлък - Кюстендил Къща-музей "Димитър Пешев" - Кюстендил Римски терми - Кюстендил Балнеолечебен курорт Кюстендил Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" - Кюстендил

Кюстендил

56 обекта 478 снимки 59 ревюта 23 видео клипа
Посетен от:
Пътешествия
Времето в Кюстендил

Днес, 18 мар.

17° 14°C умерен дъжд

Утре, 19 мар.

11° 11°C умерен дъжд

Вторник, 20 мар.

-1° 4°C слаб снеговалеж

Сряда, 21 мар.

8°C ясно небе

Четвъртък, 22 мар.

7°C слаб снеговалеж

Петък, 23 мар.

-1° 4°C снеговалеж
Покажи още от времето

Изберете категория

Мартенски културни празници "Кюстендилска пролет" дата на събитието: Сб, 17 Март 2018 - Ср, 21 Март 2018 Мартенските културни празници "Кюстендилска пролет" протичат с различни културни прояви в града през целия месец март. Празникът "Кюстендилска пролет" e знаков за града. Патентован в патентното ведомство на Р. България. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на най-популярните състави и изпълнители. Това е първият конкурс в България за най-красиво момиче. Празникът "Кюстендилска пролет" е осъвременено културно наследство и пресъздаване на древната местна традиция; той е съчетание от култовите практики на траки и римляни и почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис. Допълнен от християнската семантика на Средновековието, с интерпретации на легендата за Свети Четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града –Хисарлъка. От незапомнени времена, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, което съвпада със старото честване на паметта на Св. Четиридесет мъченици, жените месели обредни пити, възнасяли ги на светото място в Хисарлъка и ги разчупвали за здраве и успех на дома. През 1966г се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите (богини на плодородието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Традиционният празник на град Кюстендил "Кюстендилска пролет" ще се проведе от 17 до 21 март 2018.
17 мар Мартенски културни празници "Кюстендилска пролет"
Празник на черешата - Кюстендил дата на събитието: Сб, 23 Юни 2018 - Нд, 24 Юни 2018 Единадесетото издание на "Празник на черешата" 2018 ще се проведе на 23 - 24 юни. Два дни от месец юли се посвещават на "Празника на черешата", който се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896г, когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието "Майка на българското овощарство". Представя се изложба от разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил, и отглежданите от земеделските производители в региона. На "Празника на черешата" животът се превръща просто в купа с череши. Първият етап преминава под надслов - "Черешата в занаятите". Десетки занаятчии от цялата страна подреждат свои изделия в Градската градина. Излагат се произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии. Паралелно с това се провежда фолклорния празник "Черешчица род родила". В богата художествена програма състави, танцови формации и индивидуални певци представят магията на черешата и въздействието й върху българския фолклор. Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което вземат участие читалища, неправителствени организации, сдружения, детски градини и училища от Кюстендил и региона. Изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод - подреждат се и майсторски изплетени вешала. Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Черешовите празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат. Повече информация за събитието можете да видите тук.
23 юни Празник на черешата - Кюстендил
Оставете своята оценка и коментар за Кюстендил
18/03/2018
Коментирай 500 символа