Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Скален комплекс "Кръщелнята"

Две могили
умерен дъжд 5°C
5 дневна прогноза
днес 3° / 11° 26 яну 0° / 6° 27 яну -1° / 0° 28 яну -4° / 0° 29 яну -4° / 3°
преглеждания за последните 30 дни 22
преглеждания за целия период 2690
Дата на публикуване 01.07.2015г.
Ивановският манастирски комплекс "Св. Архангел Михаил" се състои от шест самостоятелно обособени звенаот скални помещения с храм към всяко едно и голям брой други самостоятелни килии. Всичките (без "Цъквата") се намират в местността "Писмата", в каньона на река Русенски Лом. Тези по-малки скални комплекси са известни с названията: "Църквата" , "Белберницата" , "Затрупаната църква" , "Кръщелнята" , "Господев дол" и "Съборената църква" .

С изключение на "Църквата", където е разположен главният храм – "Св. Богородица" на целия комплекс, всички останали скални обединения се намират в скалите на десния бряг на реката.

Комплексът на "Кръщелнята" се намира на 100м източно от този на "Затрупаната" църква. До входа му се достига по леснодостъпен земен наклон. Самият комплекс е разположен около дълбока естествена пещера, като за връзка между отделните нива и полунива е използван сложно устроен карстов лабиринт.

Стените на повечето от помещенията са необработени. Изключение правят тези на храма, които са оформени по-грижливо.Скалната църква, заемаща естествена пещера, е едноапсидна с размери 8.90 х 2.80м. Мазилка и стенописи в нея не са запазени. Карстов отвор в северната ѝ стена, дълбок около 5м, отвежда до изсечена гробна камера, а в западната стена са оцелели няколко вдълбани стъпала.

Източно от църквата е разположено помещение, в северния край на което има наклонен труднодостъпен процеп, който отвежда до високо разположена пещера с няколко отделения, от която към вътрешността продължават галерии. В оформени в пещерните стени ниши са вдълбани две гробни камери. Конусовидната яма в единия гроб, която прилича на купел за кръщения, е дала името на тази пещера и на целия комплекс. В западната част на предното пещерно отделение е оформено правоъгълно помещение, на чиято преграда е изсечено квадратно прозорче, от което се открива красива панорама към речната долина.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари · 1

Деян преди 2 години

Кръщелнята е достъпна за посещение със свободен достъп, за разлика от останалите църкви от комплекс "Ивановски скални църкви", които са заключени с решетка и катинар. nЗа да се стигне до кръщелнята, както и до заключените Господев дол, Свети Архангел Михаил, Свети Теодор се пресича реката по мост 200 метра ПРЕДИ паркинга в края на асфалта на единствената отворена за посещение и най-известна църква Света Богородица. Като се пресече реката, се тръгва надясно по черен път покрай реката.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Премиера на оперния шарж "Бъркотии в операта" с Милица Гладнишка и Ненчо Балабанов - на 22 Април
Валидност на ваучера:
22 Април 2021 (Четвъртък)
Към офертата
Гледайте Николай Урумов в "Мъжка задушница" - на 29 Януари
22 бр. 12 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
29 Януари 2021 (Петък)
Към офертата
Мюзикълът "Кабаре" - на 6 Февруари
36 бр. 25 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
6 Февруари 2021 (Събота)
Към офертата

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо