Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Скален комплекс "Кръщелнята"

Североизточна България
разсеяна облачност 23°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 24° 24 май 13° / 23° 25 май 13° / 25° 26 май 14° / 26° 27 май 15° / 28°
преглеждания за последните 30 дни 58
преглеждания за целия период 2029
Дата на публикуване 01.07.2015г.
Ивановският манастирски комплекс "Св. Архангел Михаил" се състои от шест самостоятелно обособени звенаот скални помещения с храм към всяко едно и голям брой други самостоятелни килии. Всичките (без "Цъквата") се намират в местността "Писмата", в каньона на река Русенски Лом. Тези по-малки скални комплекси са известни с названията: "Църквата" , "Белберницата" , "Затрупаната църква" , "Кръщелнята" , "Господев дол" и "Съборената църква" .

С изключение на "Църквата", където е разположен главният храм – "Св. Богородица" на целия комплекс, всички останали скални обединения се намират в скалите на десния бряг на реката.

Комплексът на "Кръщелнята" се намира на 100м източно от този на "Затрупаната" църква. До входа му се достига по леснодостъпен земен наклон. Самият комплекс е разположен около дълбока естествена пещера, като за връзка между отделните нива и полунива е използван сложно устроен карстов лабиринт.

Стените на повечето от помещенията са необработени. Изключение правят тези на храма, които са оформени по-грижливо.Скалната църква, заемаща естествена пещера, е едноапсидна с размери 8.90 х 2.80м. Мазилка и стенописи в нея не са запазени. Карстов отвор в северната ѝ стена, дълбок около 5м, отвежда до изсечена гробна камера, а в западната стена са оцелели няколко вдълбани стъпала.

Източно от църквата е разположено помещение, в северния край на което има наклонен труднодостъпен процеп, който отвежда до високо разположена пещера с няколко отделения, от която към вътрешността продължават галерии. В оформени в пещерните стени ниши са вдълбани две гробни камери. Конусовидната яма в единия гроб, която прилича на купел за кръщения, е дала името на тази пещера и на целия комплекс. В западната част на предното пещерно отделение е оформено правоъгълно помещение, на чиято преграда е изсечено квадратно прозорче, от което се открива красива панорама към речната долина.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg До края на Юни край Русе! Нощувка със закуска и вечеря за двама
26 бр. 1 нощувка 2 30лв/ден
Валидност на ваучера:
от 10 Май до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Комплекс Манастира - нощувка със закуска
1 нощувка 2 24лв/ден
Nastani.bg Къща за гости Кладенеца - нощувка със закуска
1 нощувка 2 27лв/ден

Коментари · 1

Деян преди 7 месеца

Кръщелнята е достъпна за посещение със свободен достъп, за разлика от останалите църкви от комплекс "Ивановски скални църкви", които са заключени с решетка и катинар. nЗа да се стигне до кръщелнята, както и до заключените Господев дол, Свети Архангел Михаил, Свети Теодор се пресича реката по мост 200 метра ПРЕДИ паркинга в края на асфалта на единствената отворена за посещение и най-известна църква Света Богородица. Като се пресече реката, се тръгва надясно по черен път покрай реката.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо