Музей на Делю Хайдутин - Златоград Лобното място на Дельо хайдутин - Златоград Етнографски ареален комплекс "Златоград" Чешма Златоград Взаимно училище - Златоград Църква "Св. Георги" - Златоград Хаджи Костадиновия хан - Златоград Паметник на Дельо войвода - Златоград Църква "Успение Богородично" - Златоград Паметник на загиналите за свободата - Златоград

Златоград

15 обекта 142 снимки 40 ревюта
Опознай.bg разчита на потребителите си, за да представи всичките забележителности в България. Помогнете ни да обогатим каталога с нови забележителности в гр.Златоград, ако знаете такива които сме пропуснали, като натиснете тук.
Посетен от:
Времето в Златоград

Днес, 27 май.

16° 22° 21°C слаб дъжд

Утре, 28 май.

14° 22° 21°C ясно небе

Вторник, 29 май.

14° 24° 22°C ясно небе

Сряда, 30 май.

18° 25° 25°C ясно небе

Четвъртък, 31 май.

17° 25° 25°C ясно небе

Петък, 01 юни.

17° 26° 26°C ясно небе
Покажи още от времето
Традиционни Дельови празници - Златоград дата на събитието: Нд, 23 Септември 2018 Делюви празници - откриване на монумент "Делю войвода и космоса" в центъра на града; - представяне на снимки от тематичен фотографски пленер "Златоград – градът на Делю войвода"; - възстановка "Един пазарен ден"; - спортни състезания за "Купата на Делю войвода". Обогатяване на златоградското културно-историческо наследство чрез организиране и провеждане на разкопки на: средновековна църква в района на с. Добромирци и древнотракийски храм край Горни Веслец, с. Бенковски. Ежегодно на 22 септември - Деня на независимостта в Златоград организират традиционните "Дельови празници". Те протичат с възстановка на един пазарен ден от преди повече от 100 години. Повод за събитието е почитането на легендарната личност на Дельо войвода - една от културните емблеми на града. В представите на местните той е защитник на честта и правдата за бедни и онеправдани. Досега се посочва мястото, където казват, че е била родната му къща в стария град, а на мястото, където вярват, че е прострелян, е поставен мемориален знак. Геройството му е възпято в народните песни, като Дельовата песен в изпълнение на световно известната родопска певица Валя Балканска от 1977г лети в космоса на космическата станция Вояджър 1, записана на златна плоча заедно с друга кодирана информация с най-важните открития и достижения на човечеството и търси досег на човечеството с други цивилизации. През 2007г за първи път в рамките на Дельовите празници се прави възстановка на подвига на Дельо хайдутин за спасяването от помохамеданчване на последните християни, останали в Златоград. Местни самодейци и професионални актьори, облечени с костюми по модели от преди 150 години, предрешени като хайдути, пехливани и бюлюкбашии, като едновремешни моми и жени, се разхождат из Стария Златоград и отвеждат въображението на публиката към времето, когато казват, че е живял Дельо. В последните години се прави възстановка под надслов "Един пазарен ден в Златоград", на която гости са били и дюкяни от чаршията в Ксанти. По улиците на етнографския комплекс в Златоград се срещат най-различни образи от миналото.
23 сеп Традиционни Дельови празници - Златоград
Оставете своята оценка и коментар за Златоград
27/05/2018
Коментирай 500 символа
Емил преди 8 месеца

Прекрасен град зеленина и чистота браво на кмета