Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи.

Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”.

Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота.

Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости.

Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца.

Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Местност Долапите - Сливен Къща "Миркович" - Сливен Къща музей "Хаджи Димитър" - Сливен Катедрален храм "Св. Димитър" - Сливен Паметник на Хаджи Димитър - Сливен Музей на текстилната индустрия - Сливен Сливенски минерални бани Скално образувание "Халката" - Сливен Сити център Сливен Къща музей "Сливенски бит" – Сливен

Сливен

184 обекта 2 събития 1168 снимки 40 ревюта 10 видео клипа 10 хотела 107 ресторанта
Посетен от:
Инна Дашеваhasan dulgerNikolai Valchev И още 905 човека +905
Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи. Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”. Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота. Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости. Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца. Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Прочети още
Клипове за Сливен
Времето в Сливен

Днес, 15 май.

11° 21° 20°C слаб дъжд

Утре, 16 май.

11° 21° 20°C слаб дъжд

Понеделник, 17 май.

12° 21° 21°C слаб дъжд

Вторник, 18 май.

15° 24° 22°C слаб дъжд

Сряда, 19 май.

11° 18° 17°C слаб дъжд

Четвъртък, 20 май.

10° 20° 19°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития в Сливен

ср, 19 май 2021 от 19:00
6.00лв.
Купи билет
Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен Преглеждания 310 след 4 дни Започва
чт, 27 май 2021 от 20:00
10.00лв.
Купи билет
Крепост "Туида" - Сливен Преглеждания 878 след 12 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Сливен
15/05/2021
Коментирай 500 символа
Tzvetina преди 5 години

Един красив град - моят роден - едно кътче от България , което по свой начин е необикновено красиво и девствено!