Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи.

Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”.

Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота.

Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости.

Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца.

Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Паметник на Хаджи Димитър - Сливен Местност Долапите - Сливен Катедрален храм "Св. Димитър" - Сливен Къща музей "Хаджи Димитър" - Сливен Местност "Тютюнлюка" - Сливен Къща "Миркович" - Сливен Сити център Сливен Въжена линия Сливен - Карандила Пешеходен екомаршрут "Черковното" - Сливен Скално образувание "Халката" - Сливен

Сливен

186 обекта 3 събития 1175 снимки 40 ревюта 11 видео клипа 11 хотела 107 ресторанта
Посетен от:
Инна Дашеваhasan dulgerNikolai Valchev И още 1024 човека +1024
Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи. Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”. Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота. Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости. Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца. Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Прочети още
Клипове за Сливен
Времето в Сливен

Днес, 05 дек.

-2° 3°C облачно

Утре, 06 дек.

7°C слаб дъжд

Четвъртък, 07 дек.

6°C умерен дъжд

Петък, 08 дек.

1°C умерен дъжд

Събота, 09 дек.

1°C умерен дъжд

Неделя, 10 дек.

1°C дъжд и сняг

Понеделник, 11 дек.

3°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Сливен

вт, 12 дек 2023 от 19:00
15.00 - 20.00лв.
Купи билет
Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен Преглеждания 236 след 7 дни Започва
пн, 12 фев 2024 от 19:00
20.00лв.
Купи билет
Зала "Сливен" Преглеждания 2812 след 69 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Сливен
05/12/2023
Коментирай 500 символа
Tzvetina преди 7 години

Един красив град - моят роден - едно кътче от България , което по свой начин е необикновено красиво и девствено!