Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи.

Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”.

Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота.

Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости.

Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца.

Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Местност Долапите - Сливен Въжена линия Сливен - Карандила Местност Даулите - Сливен Паметник на Хаджи Димитър - Сливен Сити център Сливен Местност "Тютюнлюка" - Сливен Къща музей "Хаджи Димитър" - Сливен Музей на текстилната индустрия - Сливен Катедрален храм "Св. Димитър" - Сливен Крепост "Туида" - Сливен

Сливен

186 обекта 4 събития 1175 снимки 40 ревюта 10 видео клипа 11 хотела 107 ресторанта
Посетен от:
Инна Дашеваhasan dulgerNikolai Valchev И още 1008 човека +1008
Добре дошли в града, където през 1834 година Добри Желязков създаде първата българска фабрика и с това постави началото на индустриалното развитие в българските земи. Вие имате възможност да се запознаете с един от най-големите промишлени центрове в България, играл изключително важна роля по време на българското Възраждане, град с дълголетни традиции в текстилното, машиностроителното, стъкларското, електротехническото производство, хранително-вкусовата промишленост. Градът, чийто регион е наречен “Долината на прасковите”. Сливен ще ви даде възможност да усетите духа на историята, традицията, а заедно с това и пулса на съвременната динамика и многообразие. Ще намерите това неповторимо съчетание във всички области на живота. Един от най-значимите културни центрове в България по време на Възраждането, Сливен е съхранил и обогатил културното наследство и днес предлага богати възможности за културен живот на своите граждани и гости. Родно място на редица видни български просветители, дарители, подпомагали просветното дело, дал на България много творци, учени, интелектуалци, Сливен се отнася с особено уважение и грижа към образованието, към своите училища, учители и деца. Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Уникалният скален масив “Сините камъни”, чистият въздух, минералните извори предоставят разнообразни възможности за отдих и туризъм.
Прочети още
Клипове за Сливен
Времето в Сливен

Днес, 05 юни.

11° 23° 22°C предимно ясно

Утре, 06 юни.

10° 23° 22°C предимно облачно

Сряда, 07 юни.

11° 23° 22°C облачно

Четвъртък, 08 юни.

11° 24° 22°C облачно

Петък, 09 юни.

14° 25° 23°C облачно

Събота, 10 юни.

14° 24° 24°C слаб дъжд

Неделя, 11 юни.

14° 22° 21°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Събития в Сливен

вт, 13 юни 2023 от 19:00
14.00 - 18.00лв.
Купи билет
Драматичен театър "Стефан Киров" - Сливен Преглеждания 333 след 8 дни Започва
ср, 14 юни 2023 от 19:00
22.00 - 25.00лв.
Купи билет
Държавен куклен театър - Сливен Преглеждания 1514 след 9 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Сливен
05/06/2023
Коментирай 500 символа
Tzvetina преди 7 години

Един красив град - моят роден - едно кътче от България , което по свой начин е необикновено красиво и девствено!