Самоков Ясно небе 8°C 972м. н.в.

Цари Мали Град - Белчин

Рейтинг:
3.7 / 14 оценки
Източник:
Работно Време:

Понеделник-Неделя: 08:00-12:00ч, 13:00-17:00ч.

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Martin Kadiev отбеляза, че го посети преди 22 часа
Камен отбеляза, че го посети преди ден
Юлия Стойнова отбеляза, че го посети преди 5 дни
Бисер отбеляза, че го посети преди 5 дни
Янка Колева поиска да го посети преди седмица
Йорданка Кисова отбеляза, че го посети преди седмица
Златена Атанас Ганеви поиска да го посети преди седмица
катя димитрова поиска да го посети преди седмица
Pavlina Kostova отбеляза, че го посети преди седмица
Kristina kurteva отбеляза, че го посети преди седмица
Музейният комплекс в село Белчин, известен като "Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под номер 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009г и включва: средновековната църква "Св. Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта "Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост "Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменният кръст за "Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XXв, една средновековна църква от XVв и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700г християнски култ на едно място.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/02/2017
Коментирай 500 символа
Красимира преди 6 месеца · сподели във Facebook

Разочарование, не от крепостта, а от персонала.Намерили са им работа, за да имат такава...Плащаш паркинг на 200-300м от входа на някой, който май няма нищо общо, последно слизане по- рано от обявеното, че видиш ли работили през почивните дни.Никой нищо не ти обяснява, тросват ти се...Всички са за гонене.

Венета преди 10 месеца · сподели във Facebook

Уникална красота! Много забавления, два минерални плажа с детски басейни. Летище със самолети, които можеш да ползваш. Картинг писта, пеинтбол, езда и други.

teodora преди 1 година · сподели във Facebook

Красиво е, добре е замислено, има много история!

Николай преди 1 година · сподели във Facebook

Пълна бутафория. Абсолютно не си заслужава.

Petya преди 1 година · сподели във Facebook

Голямо разочарование! Още с пристигането ни спряха на паркинга в Белчин и ни казаха, че горе места няма и трябва да оставим колата долу на техния платен паркинг. Оказа се, че не е съвсем така. Не е за 3те лева, а за горчивото усещане още от самото начало. Не можах да усетя мястото. Платихме за екскурзовод, който на бързо декламираше заученото и препускше от обект на обект (беше студено и и личеше, че не и се занимава). Накрая като свърши каза, че нещо можем да погледнем сами и отпраши, без обича

Гергана преди 1 година · сподели във Facebook

Нямам думи, много се разочаровах от персонала. Лифтът им не работеше,а еко пътеката не беше почистена и не можахме да се качим. Попитахме дали скоро ще го оправят , уж всеки момент, чакахме час и полувина и накрая ни казаха следете сайта ни кога ще бъде пуснат лифта. Все пак бяхме минали над 400км за да го видим. Обяснихме го на персонала, а сопвайки получихме само отговор -този сайт е за това,да се гледа. Влезнахме на момвнта, нямаше никакво инфо, след като дойдоха още посетители, разочаровани

Иван преди 1 година · сподели във Facebook

Изключително разочарован останах! Практически там няма нищо - всичко е фалш, камъни и бетон! Това по-скоро е един огромен парк, ограден с модерна крепостна стена! От 100-те Национални туристически обекта, този е най-фалшивия!

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо