Музейният комплекс в село Белчин, известен като "Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под номер 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009г и включва: средновековната църква "Св. Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта "Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост "Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменният кръст за "Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XXв, една средновековна църква от XVв и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700г християнски култ на едно място.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Понеделник-Неделя: 08:00-12:00ч, 13:00-17:00ч.

Още за обекта:

Коментари за Цари Мали Град - Белчин

явор преди 2 дни · сподели във Facebook

Комерсиално и атрактивно място. Страхотна панорама. Хубава реконструкция. Подържано. Препоръчвам.

Кристина преди 2 седмици · сподели във Facebook

Много фалшиво и личи, че е новостроено и няма история в това място, но поне са опитали.

Делян преди месец · сподели във Facebook

Страхотна крепост. Правеха сценки на Римски боеве с коне и войници. Стреляхме с Лъкове по Римляни. Ядохме Рибена чорба о пихме от тяхното вино. Страхотно място за Туристи

Bozhidar преди месец · сподели във Facebook

Красиво място.Много добра реконструкция на крепостта и гледката която се открива от нея е невероятна.

Валерия преди 2 месеца · сподели във Facebook

Въпреки големите очаквания, останахме леко разочаровани. Явно стремежът мястото да се направи популярна туристическа дестинация е довел до доста изкуствения му вид. Но все пак го препоръчвам за еднодневна разходка, няма да съжалявате, но и няма да се очаровате. :)

Деяна преди 2 месеца · сподели във Facebook

Не ми хареса. Много изкуствено. Парка за игра зад крепостта беше по-интересен.

Lyubomir преди 2 месеца · сподели във Facebook

Страхотно място. Определено си заслужава разходката!

Марина преди 4 месеца · сподели във Facebook

Прекрасно място! Заслужава си да се види! :)

Красимира преди 1 година · сподели във Facebook

Разочарование, не от крепостта, а от персонала.Намерили са им работа, за да имат такава...Плащаш паркинг на 200-300м от входа на някой, който май няма нищо общо, последно слизане по- рано от обявеното, че видиш ли работили през почивните дни.Никой нищо не ти обяснява, тросват ти се...Всички са за гонене.

покажи още коментари
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо