Самоков ясно небе 25°C 972м. н.в.

Цари Мали Град - Белчин

Рейтинг:
3.7 / 17 оценки
Източник:
Работно Време:

Понеделник-Неделя: 08:00-12:00ч, 13:00-17:00ч.

Още за обекта:
Сподели този обект:
Участия в класации:
Потребителска активност:
Георги давидов отбеляза, че го посети преди ден
Евелина Генова отбеляза, че го посети преди ден
Румен Иванов отбеляза, че го посети преди 3 дни
Искра Недкова отбеляза, че го посети преди 3 дни
Деяна отбеляза, че го посети преди 4 дни
Радослава поиска да го посети преди 5 дни
Lyubomir Vuchev отбеляза, че го посети преди седмица
Теодора поиска да го посети преди седмица
Илианка Илиева отбеляза, че го посети преди седмица
avram поиска да го посети преди 2 седмици
Места за нощувка наблизо
Музейният комплекс в село Белчин, известен като "Цари Мали град" също влезе в списъка на 100-те НТО на България. Той е филиал на Историческия музей в Самоков и ще фигурира под номер 79 в книжката на 100-те НТО - като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009г и включва: средновековната църква "Св. Петка", музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях.

Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение. В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIXв. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта "Цари Мали град" и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVIв. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост "Цари Мали град" с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменният кръст за "Св. Спас" или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XXв, една средновековна църква от XVв и останките на два раннохристиянски храма, а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700г християнски култ на едно място.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
24/06/2017
Коментирай 500 символа
Деяна преди 4 дни · сподели във Facebook

Не ми хареса. Много изкуствено. Парка за игра зад крепостта беше по-интересен.

Lyubomir преди седмица · сподели във Facebook

Страхотно място. Определено си заслужава разходката!

Марина преди 2 месеца · сподели във Facebook

Прекрасно място! Заслужава си да се види! :)

Красимира преди 9 месеца · сподели във Facebook

Разочарование, не от крепостта, а от персонала.Намерили са им работа, за да имат такава...Плащаш паркинг на 200-300м от входа на някой, който май няма нищо общо, последно слизане по- рано от обявеното, че видиш ли работили през почивните дни.Никой нищо не ти обяснява, тросват ти се...Всички са за гонене.

Венета преди 1 година · сподели във Facebook

Уникална красота! Много забавления, два минерални плажа с детски басейни. Летище със самолети, които можеш да ползваш. Картинг писта, пеинтбол, езда и други.

teodora преди 1 година · сподели във Facebook

Красиво е, добре е замислено, има много история!

Николай преди 1 година · сподели във Facebook

Пълна бутафория. Абсолютно не си заслужава.

Petya преди 1 година · сподели във Facebook

Голямо разочарование! Още с пристигането ни спряха на паркинга в Белчин и ни казаха, че горе места няма и трябва да оставим колата долу на техния платен паркинг. Оказа се, че не е съвсем така. Не е за 3те лева, а за горчивото усещане още от самото начало. Не можах да усетя мястото. Платихме за екскурзовод, който на бързо декламираше заученото и препускше от обект на обект (беше студено и и личеше, че не и се занимава). Накрая като свърши каза, че нещо можем да погледнем сами и отпраши, без обича

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо