Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България.

По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265.

Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Църква "Успение Богородично" - Габрово Регионален исторически музей - Габрово Дом на културата "Емануил Манолов" - Габрово Terra Mall - Габрово Планета Габрово Паметник на Рачо Ковача - Габрово Любовна чешма - Габрово Катедралната църква "Света Троица" - Габрово Църква "Свети Йоан Предтеча" - Габрово Часовникова кула – Габрово

Габрово

70 обекта 9 събития 433 снимки 46 ревюта 6 видео клипа 33 хотела 45 ресторанта
Посетен от:
Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България. По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265. Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици. Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Прочети още
Клипове за Габрово
Последно разгледани
Времето в Габрово

Днес, 04 фев.

-1° 3°C дъжд и сняг

Утре, 05 фев.

-7° -1° -4°C снеговалеж

Понеделник, 06 фев.

-8° -4° -5°C слаб снеговалеж

Вторник, 07 фев.

-8° -3° -4°C слаб снеговалеж

Сряда, 08 фев.

-8° -4° -5°C слаб снеговалеж

Четвъртък, 09 фев.

-12° -2° -4°C слаб снеговалеж

Петък, 10 фев.

-13° -1° -3°C ясно небе
Покажи още от времето

Призове за популярност

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Габрово
04/02/2023
Коментирай 500 символа