Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България.

По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265.

Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Паметник на Рачо Ковача - Габрово Часовникова кула – Габрово Дом на хумора и сатирата Националната Априловска гимназия - Габрово Планета Габрово Регионален исторически музей - Габрово Къща-музей "Дечковата къща" - Габрово Дом на културата "Емануил Манолов" - Габрово Църква "Успение Богородично" - Габрово Интерактивен музей на индустрията - Габрово

Габрово

70 обекта 10 събития 405 снимки 46 ревюта 4 видео клипа 21 хотела 44 ресторанта
Посетен от:
Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България. По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265. Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици. Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Прочети още
Клипове за Габрово
Последно разгледани
Времето в Габрово

Днес, 22 апр.

17° 16°C ясно небе

Утре, 23 апр.

13° 12°C слаб дъжд

Събота, 24 апр.

13° 12°C предимно облачно

Неделя, 25 апр.

14° 13°C разкъсана облачност

Понеделник, 26 апр.

14° 13°C ясно небе

Вторник, 27 апр.

13° 12°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Призове за популярност

Оставете своята оценка и коментар за Габрово
22/04/2021
Коментирай 500 символа