Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България.

По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265.

Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Регионален исторически музей - Габрово Национален музей на образованието - Габрово Terra Mall - Габрово Часовникова кула – Габрово Планета Габрово Къща-музей "Дечковата къща" - Габрово Църква "Успение Богородично" - Габрово Дом на културата "Емануил Манолов" - Габрово Интерактивен музей на индустрията - Габрово Регионална библиотека "Априлов-Палаузов" - Габрово

Габрово

69 обекта 2 събития 400 снимки 46 ревюта 3 видео клипа 21 хотела 42 ресторанта
Посетен от:
Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България. По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265. Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици. Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Прочети още
Клипове за Габрово
Времето в Габрово

Днес, 23 яну.

8°C облачно

Утре, 24 яну.

11° 10°C слаб дъжд

Понеделник, 25 яну.

3°C слаб снеговалеж

Вторник, 26 яну.

-1° 1°C дъжд и сняг

Сряда, 27 яну.

-3° 1°C облачно

Четвъртък, 28 яну.

-1° 4°C предимно ясно
Покажи още от времето

Призове за популярност

Оставете своята оценка и коментар за Габрово
23/01/2021
Коментирай 500 символа