Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България.

По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265.

Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици.

Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Любовна чешма - Габрово Църква "Успение Богородично" - Габрово Планета Габрово Дом на културата "Емануил Манолов" - Габрово Регионална библиотека "Априлов-Палаузов" - Габрово Къща-музей "Дечковата къща" - Габрово Паметник на Рачо Ковача - Габрово Катедралната църква "Света Троица" - Габрово Дом на хумора и сатирата Националната Априловска гимназия - Габрово

Габрово

70 обекта 6 събития 401 снимки 46 ревюта 4 видео клипа 36 хотела 44 ресторанта
Посетен от:
Габрово е град в централна България, административен и стопански център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена близост до него, в местността Узана, се намира географският център на България. По последни данни на НСИ към 2019 г. населението на Габрово е 87 265. Габровци са известни с любовта си към хумора (виж Габровски шеги), с ежегодния си хумористичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многобройните паметници и мостове и дълги улици. Габрово е един от най-дългите градове в България със своите 25 км. от кв. "Ябълка" до яз. Смирненски.
Прочети още
Клипове за Габрово
Последно разгледани
Времето в Габрово

Днес, 24 окт.

10° 10°C умерен дъжд

Утре, 25 окт.

12° 10°C ясно небе

Вторник, 26 окт.

12° 10°C разкъсана облачност

Сряда, 27 окт.

12° 10°C облачно

Четвъртък, 28 окт.

13° 11°C предимно ясно

Петък, 29 окт.

14° 12°C ясно небе
Покажи още от времето

Призове за популярност

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Габрово
24/10/2021
Коментирай 500 символа