Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за хапване наблизо

Парков район Баюви Дупки - Пирин

Пирин
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 27° 24 юли 14° / 27° 25 юли 13° / 28° 26 юли 14° / 31° 27 юли 15° / 29°
1166м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 52
преглеждания за целия период 2862
Дата на публикуване 08.10.2014г.
Парковият район има обща площ 4842.1 хектара. Името на района идва от биосферния резерват Баюви дупки-Джинджирица, който се намира на негова територия. В източна посока парковия район граничи с държавното дивечовъдно стопанство Разлог, на запад граничи с природен парк Синаница, на юг има обща граница с парков район Вихрен, а в северна посока се простира до държавното лесничейство на Симитли. Самият район е условно е разделен на пет охранителни участъка, всеки от които е поверен на отделен парков охранител.

Парков район Баюви дупки се отличава с богат растителен свят. На територията на Баюви дупки най-често срещаният растителен вид е бук – 28 процента, както и бялата мура, която заема около 23 процента от всички растителни видови. Характерни за парковия район са още черният бор, черната мура, ела, смърч и бял бор.

През територията на природен район Баюви дупки минава част от международния туристически маршрут Е4: Пиринеи-Алпи-Рила-Пирин-Пелопонес. Пиринската част на международният маршрут включва преход от хижа Предел, през хижа Яворов, хижа Вихрен, заслон Тевно езеро, хижа Пирин, а от там до местността Попови ливади, който според планинари е един от най-живописният маршрут в Пирин планина. Друг основен туристически маршрут на територията на природния парк е маршрута от град Разлог, към местността Бетоловото, хижа Яворов, Суходолски превал и последна спирка – град Кресна. Често туристите по този маршрут имат възможността да се срещнат с характерната за региона балканска дива коза – един от символите на Пирин.

Има изграден и контролно-информационен пункт Бетоловото, който е от ключово значение относно обслужването и контрола на туристите тръгнали на екскурзия в Пирин планина.

През 2003 година в град Разлог беше открит нов офис на природен парк Баюви дупки, който е разположен в сградата на Историческия музей в града.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Нощувка край Банско - до края на Август
нова оферта 1 нощувка 88:88:88 25лв/ден
Валидност на ваучера:
от 23 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Хотел Пирин Резиденс***
Нощувка край Банско - до края на Август
нова оферта 1 нощувка 65:06:43 25лв/ден
Топ цена: 25.00лв
Grabo.bg Летен релакс край Банско! Нощувка със закуска и вечеря, плюс релакс зона
нова оферта 1 нощувка 88:88:88 38лв/ден
Валидност на ваучера:
от 23 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Пирин Резиденс - нощувка със закуска
1 нощувка 2 43лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още