В покрайнините на Русе
Продължителност: 2 дни Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 24.07.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

В покрайнините на Русе

Рейтинг:
5.0
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
4808 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
24.07.2018г.
Увод от автора:
Русе е най-големия град по поречието на река Дунав. В района му има много интересни природни образувания, исторически забележителности, екопътеки, крепости, паркове, манастири или както се казва - за всекиго по нещо.
Продължителност: 2 дни
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Градски Култура Исторически За уикенда
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Пещера Орлова чука
От автора:
Пещера Орлова чука се намира на около 40км от Русе, в близост до село Пепелина. Пещерата е открита от овчар, който пасял стадото си в района.Окола 3км е достъпната част за обикновения турист. Влиза се на кръгъл час. Пещерата е като лабиринт. Екскурзовода, на който попаднахме, беше уникален. Възхити ме. А пещерата не е като останалите. Температура в нея е около 14 градуса. Въздухът вътре не е влажен като в другите пещери. Има обичайните образувания, но за мен, най-интересни бяха две огромни скални пирамиди, които екскурзоводът ни показа още в началото на обиколката в пещерата. Пирамидите – голяма и малка, сякаш висяха от тавана и не изглеждаше да се крепят стабилно на нещо. Начинът, по който екскурзовода презентира пещерата ни впечатли. Разказа ни за бял прилеп, който се среща в пещерата, за легенди свързани с него и доста шеговити истории.
Съвет:
До пещерата се стига с кола. Над пещерата има хижа, където може да се подслоните или да похапнете.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Април - октомври: Понеделник - неделя: 10:00 – 17:00 ч. Виж работното време
предимно ясно 38°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 39° 15 юли 18° / 40° 16 юли 24° / 40° 17 юли 23° / 41° 18 юли 24° / 40°
От потребителите:
Рейтинг за Пещера Орлова чука:
4.8 / 51 оценки
2 Скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" - Басарбово
От автора:
Басарбовският скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10км от град Русе. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец изкопан от отец Димитрий. Водата в кладенеца се смята за лековита. На входа може да си закупите сувенири и икони. В една от нишите на манастира посетители оставяха листчета с желания. В друга има костница на монах, в третата е поставен дървен иконостас. За да стигнеш до тях, изкачваш около 50 стъпала в скалата, малко страшнички за мен. Определено интересно място, което може да се съчетае в една разходка за уикенда.
Съвет:
До манастира се стига с кола.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Октомври-Март: Понеделник-Неделя: 08:00-17:00ч Април-Септември: Понеделник-Неделя: 08:00-19:00ч Виж работното време
ясно небе 39°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 40° 15 юли 19° / 41° 16 юли 25° / 41° 17 юли 24° / 43° 18 юли 24° / 41°
От потребителите:
Рейтинг за Скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" - Басарбово:
4.9 / 29 оценки
3 Ивановски скални църкви – с.Иваново
От автора:
Скалните църкви край Иваново са възникнали през 11-ти век. И досега там горе в скалите могат да се видят красиви старинни стенописи и отделни помещения.
Целият район изобилства от скални манастири, църкви и параклиси, което го превръща в прочуто духовно средище по време на Второто Българско царство.

Ивановските скални църкви представляват разклонена мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на живописния каньон на река Русенски Лом и свързани с пътеки и скални стълби. Някога скалните църкви са били над 40, а килиите - около 300. Те са били обитавани от монаси, много от които граматици и книжовници, а християните отивали там на поклонение. Обектът е част от културното историческо наследство на ЮНЕСКО. Това е едно невероятно място зареждащо с положителни емоции. Ние имахме късмета времето да е хубаво и разходката ни да е спокойна сред красотите на средновековието.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Ивановски скални църкви – с.Иваново:
4.7 / 35 оценки
4 Природен парк "Русенски Лом"
От автора:
Природен парк "Русенски Лом" е разположен на 20км южно от гр. Русе и носи името на река Русенски Лом - последния десен приток на река Дунав. Красивите речни тераси, високите отвесни скали, пещерите, скалните образувания, голямото биоразнообразие и историческите паметници превръщат парка в изключително място за посещение. Няколко екопътеки ще ви отведат до всички забележителности в парка, който е много голям. На територията му е и Средновековната крепост Червен. Там ще видите добре запазените руини на средновековна крепост с напълно съхранена бойна кула. Това е средновековният град Червен, основен книжовен, духовен, административен, икономически и стратегически център за цяла България.
Планирано време: от 2 до 4 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
предимно ясно 38°C
5 дневна прогноза
днес 23° / 39° 15 юли 18° / 40° 16 юли 24° / 40° 17 юли 23° / 41° 18 юли 24° / 40°
От потребителите:
Рейтинг за Природен парк "Русенски Лом":
3.9 / 1 оценка
Заключение от автора:
Други забележителности в самия град Русе са Къщата-музей "Захари Стоянов", която е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. В нея ще можете да се докоснете до живота и делото на литературния български деец Захари Стоянов.
Музея на транспорта, който аз, за съжаление, не успях да посетя, къщата музей Градски бит на Русе и музеят баба Тонка.

Коментари

Коментирай 1000 символа