Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565г като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в "мястото Търавна". Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар.харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна.
През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаятаказаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили н ачалото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство.
Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.
Село Дълбоки Томчевци Музей Даскаловата къща - Трявна Кивгирен мост – Трявна Музей Ангел-Kънчевата къща - Трявна Тревненското езеро Любовната чешма - Трявна Музей на азиатското и африканското изкуство - Трявна Музей на резбарското и етнографското изкуство - Трявна Гaлeрия "Aрт-M" - Трявна Църква "Свети Архангел Михаил" - Трявна

Трявна

45 обекта 347 снимки 72 ревюта 1 видео клип 67 хотела 23 ресторанта
Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565г като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в "мястото Търавна". Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар.харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна. През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаятаказаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили н ачалото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.
Прочети още
Клипове за Трявна
Времето в Трявна

Днес, 27 юни.

14° 26° 25°C слаб дъжд

Утре, 28 юни.

16° 27° 24°C слаб дъжд

Сряда, 29 юни.

16° 28° 27°C ясно небе

Четвъртък, 30 юни.

17° 30° 28°C ясно небе

Петък, 01 юли.

17° 31° 29°C ясно небе

Събота, 02 юли.

16° 31° 29°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития близо до Трявна

сб, 02 юли 2022 от 10:00
Жълтеш Преглеждания 1059 след 5 дни Започва
сб, 16 юли 2022
Кметовци Преглеждания 1397 след 19 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Трявна
27/06/2022
Коментирай 500 символа
Tzvetina преди 6 години

Всяка година прекарвам 10 дни от своята отпуска тук в този красив и невероятно красив град!Посетете го,ако още не сте го направили!ЗАСЛУЖАВА СИ! НЯМА ДА СЪЖЕЛЯВАТЕ!

Kerka преди 6 години

Трявна е красив и спокоен град с богата култура. Чудесно място за почивка.