Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565г като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в "мястото Търавна". Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар.харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна.
През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаятаказаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили н ачалото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство.
Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.
Музей "Старото школо" - Трявна Музей Райковата къща - Трявна Музей на азиатското и африканското изкуство - Трявна Музей Славейковата къща - Трявна Музей Ангел-Kънчевата къща - Трявна Часовникова кула – Трявна Любовната чешма - Трявна Художествена галерия "Гъбенски" - Трявна Екопътека Трявна - АИР "Боженци" Попангеловата къща - Трявна

Трявна

20 обекта 186 снимки 72 ревюта 1 видео клип
Имате въпрос за града?
Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Табуни коне пасели на воля тучната трева по просторните поляни. Но кога първите хора избрали това място за свой дом – не е известно. Документ сочи 1565г като най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в "мястото Търавна". Задължението им било да охраняват прохода през планината от разбойнически набези. Данъчните облекчения на тези т.нар.харбалии привлекли нови заселници през следващите години и населението растяло. Така била създадена Трявна. През XVII – XVIII век тук имало вече занаятчии. Тревненци се показали като добри майстори в няколко занаятаказаслък, дърворезба, иконопис, строителство. В последните три създали свой почерк на работа и поставили н ачалото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Тя просъществувала от края на XVII – началото на XVIII век до края на XIX – началото на XX век, когато европейските стоки станали еталони и отнели от автентичността на тревненския майсторлък. Но наследници на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлага много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.
Прочети още
Клипове за Трявна
Пътешествия
Времето в Трявна

Днес, 25 юни.

13° 26° 26°C ясно небе

Утре, 26 юни.

12° 18° 18°C умерен дъжд

Сряда, 27 юни.

12° 18° 17°C слаб дъжд

Четвъртък, 28 юни.

12° 19° 18°C умерен дъжд

Петък, 29 юни.

15° 21° 21°C умерен дъжд

Събота, 30 юни.

17° 22° 22°C силен дъжд

Неделя, 01 юли.

17° 22° 22°C умерен дъжд
Покажи още от времето
Виж на картата
Национален фолклорен събор "На Белица на хорото" - Белица дата на събитието: Сб, 11 Август 2018 Национален фолклорен събор "На Белица на хорото" се провежда за четвърта поредна година на 11 август 2018г. Съборът е насочен към представяне самобитността на българския фолклор и колоритността на националните костюми. Целта на събора е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и да се предаде живото духовно културно наследство на българина. Да утвърди присъствието на фолклорното танцово и музикално наследство в съвременния живот и да представи възможност за изява на колективи от цялата страна. По инициатива на Представителен Ансамбъл "НАШЕНЦИ" - Стара Загора Със съдействието на: "БАЛКАНИЯ - БАЛКАНСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА", Община Трявна и Кметство с. Белица ВХОД СВОБОДЕН! На 11.08.2018 г. /събота/ с. Белица, Община Трявна, ще бъде домакин на IV-то издание на Национален събор "На Белица на хорото", посветен на стар събор със същото име. Възстановяването на този стар събор цели да се съхрани и популяризира българския фолклор както в нашата страна, така и в чужбина. Да се постигнат устойчиви резултати в опазване на българските традиции и обичаи. Участниците в събора могат да посетят забележителностите на гр. Трявна, който е отправна точка за много дестинации – Дряново, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро, еко-пътеките над манастира, Боженци, Габрово и Етъра. Наблизо се намира и старопрестолният град Велико Търново. Село Белица се намира в Предбалкана, в Трявненската планина, на надморска височина 460 м. През селото преминава река Белица. Районът на местността е с богата история и е населен от най-древни времена.
11 авг Национален фолклорен събор "На Белица на хорото" - Белица
Оставете своята оценка и коментар за Трявна
25/06/2018
Коментирай 500 символа
Tzvetina преди 2 години

Всяка година прекарвам 10 дни от своята отпуска тук в този красив и невероятно красив град!Посетете го,ако още не сте го направили!ЗАСЛУЖАВА СИ! НЯМА ДА СЪЖЕЛЯВАТЕ!

Kerka преди 2 години

Трявна е красив и спокоен град с богата култура. Чудесно място за почивка.