Рейтинг:
4.8 / 93 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Пещера "Съева дупка" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Ябланица
облачно 23°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 24° 08 май 9° / 14° 09 май 4° / 17° 10 май 5° / 18° 11 май 6° / 18°
309м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 718
преглеждания за целия период 67111
Дата на публикуване 14.08.2014г.
Името на пещерата идва от двамата братя - Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството. Входът й е под скален откос, висок шест и половина метра, обрасъл с папрат и мъхове. Дължината на Съева дупка е 400 метра, а температурата целогодишно е в границите от 7 до 11 градуса по Целзий. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Била проучена за пръв път през 1883 година от професор Златаров, а 10 години по-късно неговия пример последвали и братята Шкорпил. През 1963 година Съева дупка е обявена за природна забележителност, а през 1967 година - благоустроена. Днес тя е обезопасена и много добре осветена. С умение и вкус проектантите и строителите са постигнали това, без да накърнят присъщите й романтика и тайнственост. В нея са намерени кости на животни, глинени съдове и даже монети от времето на Римската империя.

Пещерата се състои от пет зали. Първата от тях е наречена Купена. С дължина 50 и ширина 19 метра, ориентирана в посока изток-запад, тя е сравнително бедна на образувания. Името си е получила от високия 3,5 метра каскадно оформен сталагмит, наподобяващ купа сено.

Втората зала, Срутището, е получила името си от падналите от тавана блокове, вероятно от земетресение, станало преди векове. Отдясно на пътечката е забележителният сталактон, наречен „Дебелата Берта", който наистина прилича на голямо оръдие.

Третата зала е наречена Хармана, вероятно защото е равна и почти кръгла, с размери 41 на 40 метра. Веднага се хвърля в очи най-дебелият сталактон на пещерата - с височина 4,5 и обиколка 13 метра. Северната му страна искри, сякаш е посипана със скреж или със скъпоценни камъни. Това е причината да го наричат още Брилянтен.

Акустиката на Хармана е забележителна, затова тук са пели много хорове. В тази зала могат да се видят и единствените в България "хеликтити". Това са наклонени сталактити. Причина за това е постоянното въздушно течение, което отклонява посоката на капките вода встрани Северозападно от Хармана е разположена залата Белият замък.

Съева дупка е приказен свят, сътворен от разнообразни по форма и големина сталактити, сталагмити и сталактони, обагрени във всички възможни цветови нюанси, който напълно оправдава ласкавото название на тази пещера - "Подземната перла" на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

за възрастни - 10лв; за студенти - 5лв

Работно Време:

Зимен сезон:
събота и неделя:
9:30 до 17:00 ч.
През седмицата само с предварителна заявка и 50% авансово плащане.

Летен сезон:
от сряда до неделя включително:
8:30 до 19:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 43

покажи по-стари коментари
Стефан преди 3 години

Уникална пещера! Заслужава си да се посети, мога да кажа една от най-красивите пещери в България.

Виолета преди 2 години

Много красива пещера.Била съм за първи път в нея преди 30 години.Реших да си опресня впечатленията.На 20 януари 2019г.я посетихме със съпруга ми.Всъщност благодарение на Съева дупка се влюбих в пещерите и не пропускам при възможност да посещавам пещерите ,които се намират в близост по маршрута ,който сме си избрали за екскурзия.

Тодор преди 2 години

Много хубава пещера. Трябва да бъде посетена на всяка цена. Водача е много забавен и ще ви остави с добри спомени.

Магдалена преди 2 години

Много красива Пещера.

Зарко преди 2 години

Уникална пещера.задължително я посетете

Engeneer преди 1 година

Уникална пещера. Препоръчвам ви да я посетите.

Georgi преди 1 година

Красота и спокойствие!

Оля преди 9 месеца

Препоръчвам - страхотен гид, забавно представяне, уникална пещера.

Румен преди 8 месеца

Най - красивата пещера в БГ . Пътят до там е що годе добър , паркира се почти пред пещерата , широк паркинг . Има кът за питник . Входа за възрастни е 10 лв , а за студенти 5 . Страхотен гид .

преди 21 часа

Страхотна много голяма пещера с няколко зали уникална

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Simeon Bonchev на 10 октомври 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 11 април 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още