Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 69 оценки

Пещера "Съева дупка" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Ябланица
слаб снеговалеж -1°C
5 дневна прогноза
днес -11° / -0° 20 дек -11° / -3° 21 дек -9° / 2° 22 дек -2° / 10° 23 дек -0° / 9°
309м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 652
преглеждания за целия период 29341
Дата на публикуване 14.08.2014г.
Името на пещерата идва от двамата братя - Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството. Входът й е под скален откос, висок шест и половина метра, обрасъл с папрат и мъхове. Дължината на Съева дупка е 400 метра, а температурата целогодишно е в границите от 7 до 11 градуса по Целзий. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Била проучена за пръв път през 1883 година от професор Златаров, а 10 години по-късно неговия пример последвали и братята Шкорпил. През 1963 година Съева дупка е обявена за природна забележителност, а през 1967 година - благоустроена. Днес тя е обезопасена и много добре осветена. С умение и вкус проектантите и строителите са постигнали това, без да накърнят присъщите й романтика и тайнственост. В нея са намерени кости на животни, глинени съдове и даже монети от времето на Римската империя.

Пещерата се състои от пет зали. Първата от тях е наречена Купена. С дължина 50 и ширина 19 метра, ориентирана в посока изток-запад, тя е сравнително бедна на образувания. Името си е получила от високия 3,5 метра каскадно оформен сталагмит, наподобяващ купа сено.

Втората зала, Срутището, е получила името си от падналите от тавана блокове, вероятно от земетресение, станало преди векове. Отдясно на пътечката е забележителният сталактон, наречен „Дебелата Берта", който наистина прилича на голямо оръдие.

Третата зала е наречена Хармана, вероятно защото е равна и почти кръгла, с размери 41 на 40 метра. Веднага се хвърля в очи най-дебелият сталактон на пещерата - с височина 4,5 и обиколка 13 метра. Северната му страна искри, сякаш е посипана със скреж или със скъпоценни камъни. Това е причината да го наричат още Брилянтен.

Акустиката на Хармана е забележителна, затова тук са пели много хорове. В тази зала могат да се видят и единствените в България "хеликтити". Това са наклонени сталактити. Причина за това е постоянното въздушно течение, което отклонява посоката на капките вода встрани Северозападно от Хармана е разположена залата Белият замък.

Съева дупка е приказен свят, сътворен от разнообразни по форма и големина сталактити, сталагмити и сталактони, обагрени във всички възможни цветови нюанси, който напълно оправдава ласкавото название на тази пещера - "Подземната перла" на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход: за деца и пенсионери 2лв. За възрастни 4лв.

Работно Време:

01.04-30.09: 09:00–19:00ч, Последно влизане на група: 18:30ч. 01.10-31.03: 09:00–17:00ч, Последно влизане на група: 16:30ч.

Още за обекта:
Виж карта

Къде да нощувам наблизо

Коментари · 34

покажи по-стари коментари
Милена преди 1 година

Пещерата е невероятно красива с причудливите си форми. Водещите беседата са професионалисти и много колоритно и увлекателно представят информацията!

Lyubomir преди 1 година

Много хубава и прохладна пещера!

Невена преди 1 година

Много красива пещера.Много добре е осветена.Хареса ни беседата на екскурзовода,който обърна специално внимание на двете деца в групата.Бих отишла още веднъж с удоволствие.

Мими преди 1 година

За мен , това е една от най красивите ни пещери !!!

Виктор преди 1 година

Със съпругата ми попаднахме на уникален гид (човекът отговарящ за пещерата). По време на разходката чрез неговият разказ пещерата оживя.

ЕЛЕНА преди 1 година

Много красива!

дес преди 8 месеца

Страхотна красота! Екскурзовода беше забавен и останахме с отлични впечатления!

Petar преди 6 месеца

Красива пещера. Уникален гид. Горещо препоръчвам да посетите тази пещера.

Anelia преди 5 месеца

невероятна пещера

Стефан преди 4 месеца

Уникална пещера! Заслужава си да се посети, мога да кажа една от най-красивите пещери в България.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 11 април 2018
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо