Ябланица Слаб дъжд 12°C 309м. н.в.

Пещера "Съева дупка"

Рейтинг:
4.8 / 21 оценки
Източник:
Работно Време:

01.04-30.09: 09:00–19:00ч, Последно влизане на група: 18:30ч. 01.10-31.03: 09:00–17:00ч, Последно влизане на група: 16:30ч.

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Габриела Минкова отбеляза, че го посети преди 9 часа
Светлана Василева отбеляза, че го посети преди ден
Илиан Томалянов поиска да го посети преди 2 дни
yordaniliev поиска да го посети преди 2 дни
Bojidar Dragandjikov отбеляза, че го посети преди 2 дни
цветелина стоянова поиска да го посети преди 2 дни
Габриела Върбанова отбеляза, че го посети преди 3 дни
Иво Арсов отбеляза, че го посети преди 3 дни
Цветан Димитров отбеляза, че го посети преди 3 дни
илияна поиска да го посети преди 5 дни
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Името на пещерата идва от двамата братя - Съе и Сею, укривали се в нея от турците по време на робството. Входът й е под скален откос, висок шест и половина метра, обрасъл с папрат и мъхове. Дължината на Съева дупка е 400 метра, а температурата целогодишно е в границите от 7 до 11 градуса по Целзий. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Била проучена за пръв път през 1883 година от професор Златаров, а 10 години по-късно неговия пример последвали и братята Шкорпил. През 1963 година Съева дупка е обявена за природна забележителност, а през 1967 година - благоустроена. Днес тя е обезопасена и много добре осветена. С умение и вкус проектантите и строителите са постигнали това, без да накърнят присъщите й романтика и тайнственост. В нея са намерени кости на животни, глинени съдове и даже монети от времето на Римската империя.

Пещерата се състои от пет зали. Първата от тях е наречена Купена. С дължина 50 и ширина 19 метра, ориентирана в посока изток-запад, тя е сравнително бедна на образувания. Името си е получила от високия 3,5 метра каскадно оформен сталагмит, наподобяващ купа сено.

Втората зала, Срутището, е получила името си от падналите от тавана блокове, вероятно от земетресение, станало преди векове. Отдясно на пътечката е забележителният сталактон, наречен „Дебелата Берта", който наистина прилича на голямо оръдие.

Третата зала е наречена Хармана, вероятно защото е равна и почти кръгла, с размери 41 на 40 метра. Веднага се хвърля в очи най-дебелият сталактон на пещерата - с височина 4,5 и обиколка 13 метра. Северната му страна искри, сякаш е посипана със скреж или със скъпоценни камъни. Това е причината да го наричат още Брилянтен.

Акустиката на Хармана е забележителна, затова тук са пели много хорове. В тази зала могат да се видят и единствените в България "хеликтити". Това са наклонени сталактити. Причина за това е постоянното въздушно течение, което отклонява посоката на капките вода встрани Северозападно от Хармана е разположена залата Белият замък.

Съева дупка е приказен свят, сътворен от разнообразни по форма и големина сталактити, сталагмити и сталактони, обагрени във всички възможни цветови нюанси, който напълно оправдава ласкавото название на тази пещера - "Подземната перла" на България.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/04/2017
Коментирай 500 символа
Petq преди 7 месеца · сподели във Facebook

красива пещера,добър персонал

Vladimir преди 9 месеца · сподели във Facebook

Лесно достъпна и красива. Заслужава си да се посети!

Mj преди 1 година · сподели във Facebook

Likut na Hristos e zabelezitelen! Neverojatno!

Ирина преди 1 година · сподели във Facebook

Много красиво.Екскурзовода допълни доброто настроение

Galina преди 1 година · сподели във Facebook

Наскоро я посетихме.Останах очарована. Невероятна красота!

Иво преди 1 година · сподели във Facebook

Пещерата е много красива.Водача е много добър, с чувство за хумор. Беше удоволствие. Но подадените GPS координати водят до място малко след селото (вижте си и сами къде сочи на картата).А, истинските са 4302'51" 24 11'12". Надморска височина 520 м.

lubo преди 1 година · сподели във Facebook

Лично на мен най много ми харесва тази пещера! И е единствена в която има значки на пещерата! Заслужава си

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо