Рейтинг:
4.7 / 14 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Меандрите на р.Арда

Югоизточна България
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 28° 09 авг 17° / 24° 10 авг 15° / 26° 11 авг 16° / 28° 12 авг 17° / 29°
376м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 664
преглеждания за целия период 17432
Дата на публикуване 06.01.2015г.
Река Арда е най-големият десен приток на р. Марица и най-голямата родопска река. Извира от Ардински връх в Родопите и се влива в река Марица извън територията на страната. Дължината на реката в границите на България е 241,3км. Водосборът на реката е силно подложен на средиземноморското влияние. Единствен в страната, той е разположен изцяло успоредно на бреговата беломорска ивица, на разстояние 40-60км от нея. На това се дължи и разпределението на пълноводията по сезони (главно през зимните месеци), както и големите размери на високите вълни като резултат от снеготопене и зимни дъждове. Въпреки ясно изразения си планински характер, реката има малък среден наклон – 5.8%, но сравнително голям коефициент на извитост - "1.9". Свидетелство за това са изключително красивите завои (меандри) криволичещи сред огромни скални масиви и куполи в средното течение на реката. Източните Родопи, през които преминава реката, представляват силно разчленена и разнообразна, сравнително ниска планинска земя. Това създава предпоставки за формиране на доста долинни разширения във форма на котловини. На територията на област Кърджали такива са Кърджалийската, Широкополската, както и някои по-малки.

В района между яз. "Кърджали" и яз. "Студен кладенец" е оформена широка речна тераса. Поречията на реките са били предпочитано място за създаване на селища още от дълбока древност. Река Арда, както и по-големите нейни притоци не правят изключение. В района на гр. Кърджали при строителни работи е открито селище от 6 хил. пр. Хр. Много предмети, намерени при археологическите разкопки, са във фонда на Регионалния исторически музей. Почти на всяко възвишение по завоите на реката има изградени крепости. Руини от тях са запазени и до днес. Такива са крепостите "Кривус" при с. Башево, "Патмос" край хижа "Боровица", "Моняк" край Кърджали и др.

За преминаване на древните пътища към Беломорието на реката са били изградени няколко каменни моста, внушителни по своите размери и впечатляващи и днес със своята оригинална архитектура. Такъв един изцяло съхранен от времето е Дяволският мост в района на ардинското село Дядовци. Отделни части от мостове има на няколко места в региона: край селата Сухово, Боровица, а други 3 са останали под водите на язовирите.

Реката с нейните язовири е приятно място за отдих и почивка. Във водите се среща много риба и така тя се превръща в любимо място за много запалени рибари.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

До края на Юли в центъра на Кърджали! Нощувка със закуска за един или двама
1 нощувка 33лв/ден 3 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 29 Май до 2 Октомври 2020г.
Към офертата
Почивка за двама край Кърджали през Август! Нощувка със закуска, плюс басейн и игра на тенис корт
39 бр. 1-3 нощувка 2 20лв/ден 9 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Август до 31 Август 2020г.
Към офертата

Коментари · 10

Ваня преди 4 години

Място,на което реката,планината и гората са вплетени в причудлив и незабравим танц на въображението...

стайко преди 4 години

Този меандър е между Стар Читак и Рибарци, а не където е посочено с метката.

М преди 2 години

Лесно ли се стига до там?

Станислав преди 2 години

Към М. Решили сме следващото лято да посетим меандъра между Стар Читак и Рибарци.Гледайки в Гугъл мапс,спираш до пътя между селата,вадиш фотоапарата или телефона и снимаш.Това е онзи меандър,на симката на който,е заснето стадо овце.

Теодора преди 1 година

Вчера посетихме Меандрата на Р.Арда до село Маджарово.Прекрасно е ,препоръчвам да се види и усети.

Марияна преди 1 година

Т.нар. меандър "Завоя" при Стар читак е уникален! Няма такава красота! Гледаш го и се чудиш реален ли е, а очите ти все в него! Трудно можеш да отместиш поглед от това природно творение! Препоръчвам на всеки при възможност да го види!

Станислав преди 1 година

Ходил съм из цяла България,видял съм много красиви неща,но този Меандър ме остави без дъх.Величествен,легендарен и много магичен.Думите ми са много малко,за да го опиша...трябва да се види.

Румен преди 1 година

На живо няма нищо общо със снимките , красотата на Меандъра при с. Стар Читак е просто неописуема . 1 от най красивите места в България , заслужава си човек да измине 300 км за да им се наслади дори и за 30 минути. Пътя е хубав.

Изабел преди 2 месеца

Прекрасно място, има и много красиви скали. nЗаслужава си да отидеш и да се насладиш на гледката пътят е хубав без проблем се стига.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още