Рейтинг:
4.8 / 20 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Меандрите на р.Арда

Югоизточна България
слаб дъжд 8°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 8° 03 мар 4° / 12° 04 мар 5° / 13° 05 мар 5° / 7° 06 мар 5° / 11°
171м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 523
преглеждания за целия период 34792
Популярност на обекта в различни класации #83
Дата на публикуване 06.01.2015г.
Река Арда е най-големият десен приток на р. Марица и най-голямата родопска река. Извира от Ардински връх в Родопите и се влива в река Марица извън територията на страната. Дължината на реката в границите на България е 241,3км. Водосборът на реката е силно подложен на средиземноморското влияние. Единствен в страната, той е разположен изцяло успоредно на бреговата беломорска ивица, на разстояние 40-60км от нея. На това се дължи и разпределението на пълноводията по сезони (главно през зимните месеци), както и големите размери на високите вълни като резултат от снеготопене и зимни дъждове. Въпреки ясно изразения си планински характер, реката има малък среден наклон – 5.8%, но сравнително голям коефициент на извитост - "1.9". Свидетелство за това са изключително красивите завои (меандри) криволичещи сред огромни скални масиви и куполи в средното течение на реката. Източните Родопи, през които преминава реката, представляват силно разчленена и разнообразна, сравнително ниска планинска земя. Това създава предпоставки за формиране на доста долинни разширения във форма на котловини. На територията на област Кърджали такива са Кърджалийската, Широкополската, както и някои по-малки.

В района между яз. "Кърджали" и яз. "Студен кладенец" е оформена широка речна тераса. Поречията на реките са били предпочитано място за създаване на селища още от дълбока древност. Река Арда, както и по-големите нейни притоци не правят изключение. В района на гр. Кърджали при строителни работи е открито селище от 6 хил. пр. Хр. Много предмети, намерени при археологическите разкопки, са във фонда на Регионалния исторически музей. Почти на всяко възвишение по завоите на реката има изградени крепости. Руини от тях са запазени и до днес. Такива са крепостите "Кривус" при с. Башево, "Патмос" край хижа "Боровица", "Моняк" край Кърджали и др.

За преминаване на древните пътища към Беломорието на реката са били изградени няколко каменни моста, внушителни по своите размери и впечатляващи и днес със своята оригинална архитектура. Такъв един изцяло съхранен от времето е Дяволският мост в района на ардинското село Дядовци. Отделни части от мостове има на няколко места в региона: край селата Сухово, Боровица, а други 3 са останали под водите на язовирите.

Реката с нейните язовири е приятно място за отдих и почивка. Във водите се среща много риба и така тя се превръща в любимо място за много запалени рибари.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Изабел преди 4 години

Прекрасно място, има и много красиви скали. nЗаслужава си да отидеш и да се насладиш на гледката пътят е хубав без проблем се стига.

Румен преди 5 години

На живо няма нищо общо със снимките , красотата на Меандъра при с. Стар Читак е просто неописуема . 1 от най красивите места в България , заслужава си човек да измине 300 км за да им се наслади дори и за 30 минути. Пътя е хубав.

Станислав преди 5 години

Ходил съм из цяла България,видял съм много красиви неща,но този Меандър ме остави без дъх.Величествен,легендарен и много магичен.Думите ми са много малко,за да го опиша...трябва да се види.

Марияна преди 5 години

Т.нар. меандър "Завоя" при Стар читак е уникален! Няма такава красота! Гледаш го и се чудиш реален ли е, а очите ти все в него! Трудно можеш да отместиш поглед от това природно творение! Препоръчвам на всеки при възможност да го види!

Теодора преди 5 години

Вчера посетихме Меандрата на Р.Арда до село Маджарово.Прекрасно е ,препоръчвам да се види и усети.

Станислав преди 5 години

Към М. Решили сме следващото лято да посетим меандъра между Стар Читак и Рибарци.Гледайки в Гугъл мапс,спираш до пътя между селата,вадиш фотоапарата или телефона и снимаш.Това е онзи меандър,на симката на който,е заснето стадо овце.

М преди 6 години

Лесно ли се стига до там?

стайко преди 8 години

Този меандър е между Стар Читак и Рибарци, а не където е посочено с метката.

Ваня преди 8 години

Място,на което реката,планината и гората са вплетени в причудлив и незабравим танц на въображението...

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още