Асеновград Разкъсана облачност 14°C 1369м. н.в.

Кръстова гора

Рейтинг:
4.7 / 12 оценки
Източник:
Още за обекта:
Сподели този обект:
Добавено
в любими от:
ДианаMiglena Ivanovastanko stankev+80
Потребителска активност:
Kremena Gospodinova добави в любими преди 2 дни
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 2 дни
Стефан Чакъров поиска да го посети преди 4 дни
Plamena Petrova поиска да го посети преди седмица
Teodora Ruseva поиска да го посети преди седмица
Стела Христова отбеляза, че го посети преди седмица
Иван Шопов отбеляза, че го посети преди 2 седмици
Виктория поиска да го посети преди 2 седмици
Aleksandra Aleksandrova отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Martin Marinov отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60км от Пловдив, на 40км от Асеновград и на 6км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата "Покров на Пресвета Богородица", която е завършена през 1995г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

През 1936г Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата "Покров Богородичен" или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

Природата около християнския комплекс е много красива и районът привлича природолюбители и хора, търсещи спокойно място за почивка и отмора.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
24/03/2017
Коментирай 500 символа
Veronika преди месец · сподели във Facebook

Мястото е въздействащо, както са Родопите като цяло, но като манастир не остави никак положителни впечатления у мен. Определено не може да се говори за святост на „Божиите служители“, ако се съди не само по автопарка, а и по отношението им към миряните.

Милен преди 6 месеца · сподели във Facebook

Всъщност сградите са новопостроени, много постно изографисани и безинтересни. Като цяло няма какво интересно да се види там, в сравнение другите манастири и църкви. По всички дървета и храсти висят дрехи, които хората оставят за здраве, но с течение на времето са станали на парцали и гледката е депресираща. Единствено автопарка на местния поп е впечатляващ!

Nikolina преди 7 месеца · сподели във Facebook

Много е хубаво,но пътя до там е предизвикателство.

Мария преди 1 година · сподели във Facebook

Място което лично на мен ми въздейства много емоционално и вдъхновяващо.Място което всеки трябва да отиде да види красотата и да усети енергията която съществува там.

Kristina преди 1 година · сподели във Facebook

Заслужава си да се посети и ако нашия късмет - някой тамошен да ви разкаже историите за място ще бъдете големи късметлии , до достигане на църквата пътя е доста криволичещ

Petya преди 2 години · сподели във Facebook

Edno ot nai strahotnite mesta!Strashno otpuskashto i raztovarvashto!

Светлозара преди 2 години · сподели във Facebook

Там бих ходила всеки месец, но пътя ми идва в повече!

Ваня преди 3 години · сподели във Facebook

Посетете го,но трябва да се знае че трябва да отидете нечетен брой пъти.

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо