Асеновград ясно небе 19°C 1369м. н.в.

Кръстова гора

Рейтинг:
4.7 / 13 оценки
Източник:
Още за обекта:
Сподели този обект:
Добавено
в любими от:
ДианаMiglena Ivanovastanko stankev+84
Участия в класации:
Потребителска активност:
Dmitrij поиска да го посети преди 4 часа
miro stamenov поиска да го посети преди 5 часа
Жасмина Колева поиска да го посети преди 9 часа
Жоро поиска да го посети преди 11 часа
Viva поиска да го посети преди 14 часа
Рони Георгиева добави в любими преди ден
Димитър Рачев отбеляза, че го посети преди 2 дни
Светлана Божилова отбеляза, че го посети преди 3 дни
Красимира Дунчева отбеляза, че го посети преди 3 дни
Ivo отбеляза, че го посети преди 3 дни
Места за нощувка наблизо
Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60км от Пловдив, на 40км от Асеновград и на 6км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора.

Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата "Покров на Пресвета Богородица", която е завършена през 1995г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.

През 1936г Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.

Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден (14 септември). На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата "Покров Богородичен" или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите.

Природата около християнския комплекс е много красива и районът привлича природолюбители и хора, търсещи спокойно място за почивка и отмора.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/04/2017
Коментирай 500 символа
Rumi преди месец · сподели във Facebook

Много красиво местенце

Veronika преди 3 месеца · сподели във Facebook

Мястото е въздействащо, както са Родопите като цяло, но като манастир не остави никак положителни впечатления у мен. Определено не може да се говори за святост на „Божиите служители“, ако се съди не само по автопарка, а и по отношението им към миряните.

Милен преди 7 месеца · сподели във Facebook

Всъщност сградите са новопостроени, много постно изографисани и безинтересни. Като цяло няма какво интересно да се види там, в сравнение другите манастири и църкви. По всички дървета и храсти висят дрехи, които хората оставят за здраве, но с течение на времето са станали на парцали и гледката е депресираща. Единствено автопарка на местния поп е впечатляващ!

Nikolina преди 8 месеца · сподели във Facebook

Много е хубаво,но пътя до там е предизвикателство.

Мария преди 1 година · сподели във Facebook

Място което лично на мен ми въздейства много емоционално и вдъхновяващо.Място което всеки трябва да отиде да види красотата и да усети енергията която съществува там.

Kristina преди 1 година · сподели във Facebook

Заслужава си да се посети и ако нашия късмет - някой тамошен да ви разкаже историите за място ще бъдете големи късметлии , до достигане на църквата пътя е доста криволичещ

Petya преди 2 години · сподели във Facebook

Edno ot nai strahotnite mesta!Strashno otpuskashto i raztovarvashto!

Светлозара преди 2 години · сподели във Facebook

Там бих ходила всеки месец, но пътя ми идва в повече!

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо