Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Парков район Каменица - Пирин

Пирин
умерен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 21° 17 юли 11° / 24° 18 юли 11° / 26° 19 юли 12° / 29° 20 юли 14° / 29°
1802м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 36
преглеждания за целия период 2652
Дата на публикуване 08.10.2014г.
Парков район Каменица се простира на площ от 8516.2 хектара. Паркът се намира в полите на Южен Пирин, по поречието на река Санданска Бистрица. На изток район Каменица граничи с парков район Трите реки, в западна посока има обща граница с парков район Синаница, а на север – с парков район Вихрен. В южна посока Каменица граничи с държавното лесничейство на град Сандански.

Характерно за горите в Каменица е, че доминират честите насаждания – 55 процента, като от тях най много са чистите насаждения от бял бор, които съставляват 43 процента от общия брой. На територията на парков район Каменица са разположени едни от най-високите била на Пирин планина. В парка има общо 16 върха, чиято надморска височина надвишава 2500 метра. Най-високият връх е връх Каменица, която се откроява с внушителните 2822 метра и дава името си едноименния парков район.

Каменица е един от най-посещаваните паркови райони в Пирин планина. Годишно пред територията му преминават около 8-10 хиляди туристи, в голямата си част чуждестранни. Сред най-предпочитаните от планинарите туристически обекти на парковия район са хижа Беговица, заслон Спано поле, както и заслон Тевно езеро. Движейки се по туристическите пътеки, посетителите пресичат гъсти гори и дъхави поляни. Тук се срещат много ендемични видове като пирински мак, бъндеришко шапиче, пирински девисил и др. Може да се видят и защитените от Закона за биоразнообразието видове жълта и петниста тинтява

Не по-малко богат е и животинският свят, за който се грижат на територията на Каменица. Тук се срещат кафявата мечка, балканската дива коза и вълк. Горите на парковия район са дом за много видове птици. Напоследък се наблюдава увеличение на популацията на скалните орли. Могат са се срещнат още орел змияр, ветрушка, кръсточовка и лещарка.

Офисът и управлението на парковия район се намират в Сандански.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg От Юни до Септември в Банско! 4 нощувки със закуски
18 бр. 4 нощувки 12лв/ден 14 бр. 3 бр.
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 15 Септември 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Златен Рожен - нощувка със закуска
1 нощувка 2 28лв/ден 1 бр.
Nastani.bg Медите Спа Ризорт и Вили - нощувка със закуска
1 нощувка 2 80лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо