Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана.

Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата.

Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище.

Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“.

Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Парк "Дъбника" - Враца Църква "Св. Възнесение" - Враца Могиланска могила - Враца Маршрут "гр. Враца - в. Скакля - м. Патлейна - м. Избата - вр. Околчица" Митрополитски храм "Св. Николай" - Враца Регионален исторически музей - Враца Кулата на Мешчиите - Враца Паметник на Христо Ботев - Враца Комплекс "Вестителят" - Враца Музей на файтоните - Враца

Враца

40 обекта 1 събитие 270 снимки 30 ревюта 10 видео клипа 13 хотела 53 ресторанта
Посетен от:
Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище. Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“. Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Прочети още
Клипове за Враца
Времето във Враца

Днес, 04 фев.

7°C дъжд и сняг

Утре, 05 фев.

-6° -2°C снеговалеж

Понеделник, 06 фев.

-9° -3° -4°C слаб снеговалеж

Вторник, 07 фев.

-9° -2° -3°C ясно небе

Сряда, 08 фев.

-8° -3° -3°C слаб снеговалеж

Четвъртък, 09 фев.

-9° -2° -3°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития във Враца

пт, 21 юли 2023
30.00лв.
Купи билет
Враца Преглеждания 1119 след 167 дни Започва

Призове за популярност

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Враца
04/02/2023
Коментирай 500 символа