Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана.

Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата.

Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище.

Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“.

Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Църква "Св. Възнесение" - Враца Комплекс "Вестителят" - Враца Кулата на Мешчиите - Враца Храм "Св. Св. Константин и Елена" - Враца Болярската църква - Враца Регионален исторически музей - Враца Паметник на Христо Ботев - Враца Парк "Дъбника" - Враца Катедрален храм "Свети Апостоли" - Враца Етнографско-възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански" - Враца

Враца

39 обекта 265 снимки 30 ревюта 9 видео клипа 11 хотела 53 ресторанта
Посетен от:
Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище. Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“. Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Прочети още
Клипове за Враца
Времето във Враца

Днес, 07 мар.

5°C ясно небе

Утре, 08 мар.

11° 10°C разкъсана облачност

Вторник, 09 мар.

7°C слаб дъжд

Сряда, 10 мар.

6°C слаб дъжд

Четвъртък, 11 мар.

5°C разкъсана облачност

Петък, 12 мар.

15° 12°C облачно
Покажи още от времето

Събития близо до Враца

сб, 03 юли 2021
Паволче Преглеждания 18 след 118 дни Започва
сб, 10 юли 2021
30.00лв.
Враца Преглеждания 698 след 125 дни Започва

Призове за популярност

Оставете своята оценка и коментар за Враца
07/03/2021
Коментирай 500 символа