Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана.

Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата.

Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище.

Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“.

Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Храм "Св. Св. Константин и Елена" - Враца Кулата на Мешчиите - Враца Паметник на Христо Ботев - Враца Маршрут "гр. Враца - в. Скакля - м. Патлейна - м. Избата - вр. Околчица" Комплекс "Вестителят" - Враца Етнографско-възрожденски комплекс "Свети Софроний Врачански" - Враца Куртпашовата кула - Враца Могиланска могила - Враца Катедрален храм "Свети Апостоли" - Враца Музей на файтоните - Враца

Враца

39 обекта 1 събитие 264 снимки 30 ревюта 9 видео клипа 11 хотела 7 ресторанта
Посетен от:
Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население към 2019 г. 93 905 души. Административен и стопански център на едноименните община Враца и област Враца. Намира се на около 112 км. северно от София, 40 км. югоизточно от Монтана. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище. Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица. Девизът на Враца е „Град като Балкана – древен и млад“. Враца е единственият град в България, където от 2017 година движението на каруци по улиците в пределите на града е забранено.
Прочети още
Клипове за Враца
Времето във Враца

Днес, 28 окт.

10° 17° 15°C ясно небе

Утре, 29 окт.

11° 18° 16°C предимно облачно

Петък, 30 окт.

10° 15° 15°C предимно ясно

Събота, 31 окт.

13° 13°C умерен дъжд

Неделя, 01 ное.

12° 10°C слаб дъжд

Понеделник, 02 ное.

12° 11°C предимно ясно
Покажи още от времето

Призове за популярност

Оставете своята оценка и коментар за Враца
28/10/2020
Коментирай 500 символа