Девненските извори Шуменска крепост Културно-исторически комплекс "Двор на кирилицата" - Плиска Национален историко-археологически резерват "Плиска" Ивановски скални църкви – с.Иваново Скален манастир "Хайдушки къщи" Мадарски конник Крепост Меджиди табия – Силистра Водопад "Злaтeн вoдoпaд" - Иванча Природен парк "Русенски Лом"

Североизточна България

530 обекта 3200 снимки 722 ревюта 140 видео клипа
Посетен от:
Времето в Североизточна България

Днес, 27 май.

16° 22° 22°C слаб дъжд

Утре, 28 май.

12° 23° 23°C ясно небе

Вторник, 29 май.

14° 24° 24°C ниска облачност

Сряда, 30 май.

18° 23° 23°C ясно небе

Четвъртък, 31 май.

17° 23° 23°C ясно небе

Петък, 01 юни.

17° 25° 25°C ясно небе
Покажи още от времето

Изберете категория

Категории Градове Села
Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив дата на събитието: Пн, 26 Март 2018 - Сб, 30 Юни 2018 На 26 март 2018г (понеделник), от 13:30 часа в Регионален археологически музей – Пловдив в навечерието на Великден ще бъде открита изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА". Изложбата представя седем проучени и разказани истории за християнската вяра, свързани с движими културни ценности (църковна утвар), постъпили във фонда на музея основно в периода 1915-1926г. Защо седем!? Съществува схващане, че 7 е библейско число. Във всяка религия числото 7 олицетворява тайнствена­та "Божия сила", или духовната мощ. Тя е непреодолима. В Християнството седем е символ на сътворението. То е числото на тайнственото, на духовни­те неща, символ на завършеност и съвършенство. Затова често го наричат „Божие число“, тъй като "Той /БОГ/ е Единственият, който е съвършен и завършен". Изложбата ще представи и експонати от музейния фонд на Пловдивската Света Митрополия, любезно предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Седем разказа и легенди, които ще ви потопят в историите… • за Библията и Божия храм, за митарствата и усилията за набиране на средства и строежа на църквата „Св. Йоан Кръстител“ в с. Чехларе (1858 г.); • за един обков, работен специално за пловдивския храм „Св. Димитър“; • за напрестолния кръст на русенския митрополит Григорий, Червенски и Доростолски митрополит; • за един свещенически пояс от Костницата на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Пловдив; • за един потир, с дарствен надпис за църквата "Св. Николай", с. Паничери; • за поклоническото пътуване до Божи гроб и „осветените дарове“, носени от там; • за вярата в просънуваното и една история от 1925 г., станала причина за откриване основите на средновековен манастир и изграждането на параклис, посветен на „Св. Георги“, последвано от не една мистична история. Изложбата е реализирана с любезното участие на Пловдивска Света Митрополия. Изложбата ще бъде отворена за посещение до 30 юни 2018г в изложбена зала на РАМ – Пловдив, пл. "Съединение" № 1.
26 мар Изложба "СЕДЕМ РАЗКАЗА ЗА ВЯРАТА" в РАМ - Пловдив
От Виена и Константинопол. Етнография на града дата на събитието: Ср, 28 Март 2018 - Чт, 28 Юни 2018 РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ Има удоволствието да Ви покани на изложбата на РИМ – Русе и РЕМ – Пловдив „ОТ ВИЕНА И КОНСТАНТИНОПОЛ. ЕТНОГРАФИЯ НА ГРАДА“ Във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив са подготвили интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол. В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели. Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 28 март 2018 г. от 18:00 ч. в салона на втория етаж на РЕМ – Пловдив. От 19:00 ч. гостите на музея ще могат да се потопят в музиката на „Ангел Заберски Трио“ (Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни) с концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”. Музиката на триото съчетава умело елементи от джаз, филмова и класическа музика, а някои от пиесите са с лека фолклорна тематика като любимите на публиката фолклорни пиеси на Заберски – „Сладка чубрица” и „Спомени от Странджа”. Изложбата ще бъде отворена за посещения в РЕМ – Пловдив до 28 юни 2018 г., а след това ще бъде представена в РИМ – Русе. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
28 мар От Виена и Константинопол. Етнография на града
Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (Пролетно издание) - Пловдив дата на събитието: Чт, 17 Май 2018 - Чт, 31 Май 2018 Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" е уникално събитие в културния живот на Старинен Пловдив. Два пъти в годината – през май и октомври, красивите възрожденски къщи отварят врати за концертни прояви на български и чуждестранни изпълнители със световна известност. Притегателен център на фестивалната програма е прочутата Балабанова къща. Архитектурното й великолепие и естетски интериор – традиционните дърворезбени тавани, просторните салони и прилежащите към тях стаи, обзаведени с прелестни старовремски мебели, богатата барокова украса на стените, оригиналните платна на големи български майстори, станали неизменна част от изисканата обстановка, забележителната акустика, сякаш още при създаването на дома са мислени и предназначени за отбрани художествени прояви. Възражда се позабравената интелигентска градска традиция на така наречените "домашни концерти", организирани в началото на миналото столетие от образованите собственици на разкошните възрожденски къщи, където прочути изпълнители музицирали в уютна душевна обстановка, нерядко съпровождани от членовете на семейството. За да може всички посетители на Старинен Пловдив да се насладят на случващото се в къщите по време на фестивала,част от концертите се излъчват директно на видео-стена на открито. Музикалната програма е съпътствана от изложби на съвременни художници, спечелили си признание в национален мащаб, като по този начин всяко кътче от възрожденските къщи "кипи" от изкуство. И точно чрез изкуството фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща "фокусира интереса на българските и чуждестранни туристи върху уникалните културно-исторически паметници и магнетичната духовна аура на Стария град. IXМЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ "ДНИ НА МУЗИКАТА В БАЛАБАНОВАТА КЪЩА" - Пролетно издание 2018 Откриване: 17 май 2018 - ГДК "Борис Христов" - 19.00 ч. Програмата може да видите тук.
17 май Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" (Пролетно издание) - Пловдив
MOVE Week Пловдив дата на събитието: Пн, 28 Май 2018 - Нд, 3 Юни 2018 Пловдив е един от първите градове включили се в MOVE Week и до днес, организацията на MOVE Week в Пловдив 2012 е пример за добра практика споделяна в повече от 30 страни в Европейския съюз и извън него. „Седмица на физическата активност и спорта“ – през тази година ще се проведе в периода 28 май – 3 юни. Събитията, част от MOVE Week са насочени към всички граждани, независимо от пол, възраст и социален статус. Събитията представят различни дейности на открито обвързани със спорт и физическа активност, както и отворени тренировки в различни фитнес и спортни клубове. MOVE Week Пловдив в паркове по квартали - от 29 май до 01 юни в четири градски паркови пространства BG Бъди активен ще организира информационни събития, които ще представят ползите от физическата активност и ще мотивират участниците да бъдат по - редовно активни. По време на откритите събития активацията на участниците ще включва спортни предизвикателства и забавни игри за всички. Тези събития ще промотират MOVE Weekend. MOVE Weekend представлява тридневна програма с различни спортни занимания и физически активности, в които могат да участват хора от всяка възраст, пол, физически възможности и интереси. Тридневната програма дава възможност на всеки да намери най- подходящата за себе си физическа активност. В MOVE Weekend са включени петък, събота и неделя, като всеки един от дните е посветен на различни спортни и физически активни занимания. Петък – Танцова вечер Събота – Фестивал на движението Неделя – Градски куест и крос Място, дата, час: Парк Белите брези, Район Южен - 28 май Парк Ружа, Район Западен - 29 май Парк Бунарджик, Район Централен - 30май Парк Лаута, Тракия - 31 май
утре MOVE Week Пловдив
Фестивал на Балканската скара "PlovdivMezi" дата на събитието: Ср, 30 Май 2018 - Нд, 3 Юни 2018 Известният фестивал на балканската скара "PlovdivMezi" ще гостував периода от 30-ти май до 3-ти юни 2018г.на територията на парк Лаута, ж.к. Тракия. Фестивалът е комбинация от големи музикални концерти, спортни и кулинарни събития - зона за семейства, мини лунапарк, детски атракциони, турнири по: футбол, баскетбол, табла и белот, улични уроци по български фолклор, за по-възрастните и множество спортни състезания в комбинация с типичните за фестивала кулинарни изложители от балканските държави. Тази година събитието поставя като акцент в програмата и цялостната визия патриотизмът и любовта към българската история и култура. За първи път на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето като си направят снимка на специален фотокорнер с хайдушки дрехи или традиционни носии от различни български региони. За най-малките посетители предвиждаме "Училище за юнаци", където децата ще се учат на безопасност на движението, под формата на игра ще ги запознаем бойната подготовка на едновремешните хайдути, ще ги научим как да оцеляват в планината и какво им е нужно, за да бъде природата техен приятел, момичетата пък ще се учат да тъкат на автентични станове или да пластят вълна, също като едно време, а в модулът "Познавам ли моята България" малчуганите ще научават интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности. Всеки ден на сцената ще се провежда "Час по родолюбие" – забавна и образователна игра за гостите на фестивала с исторически въпроси, в която взимат участие желаещи от публиката и победителят печели голяма награда. В модулът "Най-доброто от Пловдив" отново ще отстъпим сцената на младите таланти на града, а вечер програмата ще завършва с големи концерти на любими балкански изпълнители.
30 май Фестивал на Балканската скара "PlovdivMezi"
Оставете своята оценка и коментар за Североизточна България
27/05/2018
Коментирай 500 символа
Николай преди 2 години

Все още имам да посетя много места от този регион!