Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната.

През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.

В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други.

На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Старата часовникова кула - Хасково Скулптура "Хасковски каунь" Монумент на "Св. Богородица" - Хасково Паметникът на капитан Петко Войвода - Хасково Кирковото училище - Хасково Паметник на завистта - Хасково Шишмановата къща - Хасково Камбанарията в Хасково Оранжевият мост - Хасково Хасковски минерални бани

Хасково

49 обекта 1 събитие 280 снимки 47 ревюта 3 видео клипа 17 хотела 130 ресторанта
Посетен от:
Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната. През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия. В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други. На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Прочети още
Клипове за Хасково
Пътешествия
Времето в Хасково

Днес, 31 май.

16° 24° 23°C слаб дъжд

Утре, 01 юни.

13° 24° 23°C ясно небе

Петък, 02 юни.

12° 24° 23°C ясно небе

Събота, 03 юни.

12° 25° 23°C ясно небе

Неделя, 04 юни.

15° 21° 18°C слаб дъжд

Понеделник, 05 юни.

11° 24° 21°C ясно небе

Вторник, 06 юни.

12° 22° 19°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Хасково

ср, 14 юни 2023 от 20:00
25.00 - 50.00лв.
Купи билет
Хасково Преглеждания 4040 след 14 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Хасково
31/05/2023
Коментирай 500 символа