Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната.

През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.

В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други.

На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Слънчев часовник - Хасково Паметникът на капитан Петко Войвода - Хасково Шишмановата къща - Хасково Паскалевата къща - Хасково Парк Градска градина - Хасково Скулптура "Хасковски каунь" Лесопарк "Кенана" - Хасково Старата часовникова кула - Хасково Монумент на "Св. Богородица" - Хасково Кирковото училище - Хасково

Хасково

49 обекта 1 събитие 265 снимки 47 ревюта 3 видео клипа 24 хотела 131 ресторанта
Посетен от:
Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната. През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия. В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други. На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Прочети още
Клипове за Хасково
Пътешествия
Времето в Хасково

Днес, 28 юли.

20° 39° 37°C ясно небе

Утре, 29 юли.

22° 40° 38°C ясно небе

Петък, 30 юли.

23° 41° 37°C ясно небе

Събота, 31 юли.

23° 41° 37°C ясно небе

Неделя, 01 авг.

22° 41° 37°C ясно небе

Понеделник, 02 авг.

22° 41° 37°C ясно небе

Вторник, 03 авг.

24° 41° 37°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития в Хасково

чт, 16 сеп 2021 от 19:30
20.00лв.
Купи билет
Културно-спортен комплекс "Спартак" - Хасково Преглеждания 12 след 50 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Хасково
28/07/2021
Коментирай 500 символа