Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната.

През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.

В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други.

На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Старата часовникова кула - Хасково Скулптура "Хасковски каунь" Оранжевият мост - Хасково Парк "Ямача" - Хасково Монумент на "Св. Богородица" - Хасково Паметникът на капитан Петко Войвода - Хасково Паметник на завистта - Хасково Парк Градска градина - Хасково Лесопарк "Кенана" - Хасково Кирковото училище - Хасково

Хасково

47 обекта 2 събития 259 снимки 47 ревюта 3 видео клипа 23 хотела 131 ресторанта
Посетен от:
Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната. През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия. В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други. На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Прочети още
Клипове за Хасково
Пътешествия
Времето в Хасково

Днес, 16 май.

11° 23° 21°C ясно небе

Утре, 17 май.

12° 25° 23°C слаб дъжд

Вторник, 18 май.

13° 25° 23°C слаб дъжд

Сряда, 19 май.

13° 25° 24°C слаб дъжд

Четвъртък, 20 май.

10° 17° 16°C слаб дъжд

Петък, 21 май.

21° 18°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития в Хасково

вт, 15 юни 2021 от 19:00
18.00 - 50.00лв.
Купи билет
Читалище "Заря" - Хасково Преглеждания 340 след 30 дни Започва
сб, 03 юли 2021 от 09:00
Хасково Преглеждания 2973 след 48 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Хасково
16/05/2021
Коментирай 500 символа