Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната.

През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.

В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други.

На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Камбанарията в Хасково Скулптура "Хасковски каунь" Слънчев часовник - Хасково Лесопарк "Кенана" - Хасково Кирковото училище - Хасково Оранжевият мост - Хасково Шишмановата къща - Хасково Парк Градска градина - Хасково Хасковски минерални бани Паметникът на капитан Петко Войвода - Хасково

Хасково

49 обекта 4 събития 280 снимки 47 ревюта 3 видео клипа 17 хотела 130 ресторанта
Посетен от:
Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната. През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия. В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други. На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Прочети още
Клипове за Хасково
Пътешествия
Времето в Хасково

Днес, 02 окт.

16° 26° 25°C слаб дъжд

Утре, 03 окт.

13° 23° 22°C слаб дъжд

Вторник, 04 окт.

12° 21° 18°C ясно небе

Сряда, 05 окт.

10° 21° 18°C ясно небе

Четвъртък, 06 окт.

10° 21° 18°C предимно ясно

Петък, 07 окт.

10° 21° 18°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Хасково

чт, 06 окт 2022 от 19:00
15.00 - 35.00лв.
Купи билет
Читалище "Заря" - Хасково Преглеждания 4464 след 4 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Хасково
02/10/2022
Коментирай 500 символа