Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната.

През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия.

В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други.

На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Паскалевата къща - Хасково Лесопарк "Кенана" - Хасково Паметникът на капитан Петко Войвода - Хасково Монумент на "Св. Богородица" - Хасково Камбанарията в Хасково Старата часовникова кула - Хасково Паметник на завистта - Хасково Парк "Ямача" - Хасково Парк Градска градина - Хасково Хасковски минерални бани

Хасково

49 обекта 3 събития 280 снимки 47 ревюта 3 видео клипа 23 хотела 130 ресторанта
Посетен от:
Хасково е град в централна Южна България. Той е административен център на община Хасково и област Хасково. Според последните данни на НСИ, към 2019 г., Хасково е с население 162 659 души и е 12-ият по големина град в страната. През Хасково минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа с Азия и Близкия изток. Недалеч от границите с Турция и Гърция, Хасково се е превърнал в център на международен, търговски и културен обмен. Наличието на тези показатели превръщат Хасково и региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост, в сферата на строителство и машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, химическа промишленост, винопроизводство, производството на храни, напитки и тютюневи изделия, шивашка и текстилна индустрия. В Хасково значително място заемат културата и туризма. Ежегодно в града се провеждат международните фестивали „Китна Тракия пее и танцува“, музикални дни „Недялка Симеонова“, фестивал за български хора и танци „Хайдушка софра“, национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и много други. На територията на община Хасково се намира една от най-впечатляващите тракийски гробници – Александровската гробница. Неизменна част от града е най-високата в света статуя на Пресвета Дева Мария с Младенеца.
Прочети още
Клипове за Хасково
Пътешествия
Времето в Хасково

Днес, 26 юни.

18° 29° 23°C интензивен дъжд

Утре, 27 юни.

16° 30° 27°C ясно небе

Вторник, 28 юни.

19° 30° 30°C ясно небе

Сряда, 29 юни.

19° 32° 30°C ясно небе

Четвъртък, 30 юни.

18° 33° 29°C ясно небе

Петък, 01 юли.

17° 33° 30°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития в Хасково

сб, 24 сеп 2022 от 10:00
Хасково Преглеждания 23 след 90 дни Започва
сб, 01 окт 2022
Хасково Преглеждания 5 след 97 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Хасково
26/06/2022
Коментирай 500 символа