София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Дом на Виното - София Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Парк на предизвикателствата "Дендрариум" - София Приключенски парк "Коколандия" - София Въжен парк SkyHiker - София Ботаническа градина на БАН - София "Дядо-Славейковото място" и дъбът на Пенчо Славейков - София Храм-паметник "Свети Александър Невски" - София Боянската църква Зоологическа градина - София

София

250 обекта 1229 снимки 246 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Времето в София

Днес, 24 апр.

-4° 12° 8°C Ясно небе

Утре, 25 апр.

-3° 17° 14°C Ясно небе

Сряда, 26 апр.

20° 20°C Слаб дъжд

Четвъртък, 27 апр.

22° 22°C Слаб дъжд

Петък, 28 апр.

24° 24°C Ясно небе

Събота, 29 апр.

22° 22°C Ясно небе
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за София
24/04/2017
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg