Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Руски културно-информационен център (РКИЦ) - София Парк на предизвикателствата "Дендрариум" - София Парк-музей "Врана" - София Сградата на Президентството на Република България - София Дружбенското езеро - София Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Дом на Виното - София Университетска ботаническа градина - София Боянската църква Къща "Охлюв" - София

София

465 обекта 500 събития 2881 снимки 325 ревюта 102 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Пътешествия
Времето в София

Днес, 14 дек.

-9° -2°C слаб снеговалеж

Утре, 15 дек.

-6° -1°C слаб дъжд

Неделя, 16 дек.

-0° 4°C умерен дъжд

Понеделник, 17 дек.

3°C слаб дъжд

Вторник, 18 дек.

-1° 3°C слаб дъжд

Сряда, 19 дек.

-2° 3°C слаб дъжд
Покажи още от времето
23 ное - 23 дек
Градската градина - София Преглеждания 12479
Ivana Ivanova Teodora Svilenova Ioana Tzonova и още 17 ще бъдат там
11 дек - 16 дек
Национален дворец на културата - София Преглеждания 2877
Sania Dimitrova Gergana Traikova Draganov и още 3 ще бъдат там
13 окт - 29 дек
Старата стена - София Преглеждания 3227
goodvibes Цветелина Даскалова Николай Ангелов и още 21 ще бъдат там
14 дек Цени: 25.00 - 50.00лв. Купи билет
Арена Армеец София Преглеждания 313 днес, след 19 часа Започва
Emilia Lukanova
21 ное - 27 яну
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей - София Преглеждания 107
Боряна
11 дек - 16 дек Вход свободен
Национален дворец на културата - София Преглеждания 99
Боряна
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за София
14/12/2018
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg