Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Църква "Св. Троица" - София Зоологическа градина - София Сградата на Президентството на Република България - София Парк и Военна академия "Г.С. Раковски" - София "Дядо-Славейковото място" и дъбът на Пенчо Славейков - София Ботаническа градина на БАН - София Боянската църква Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Къща "Охлюв" - София Приключенски парк "Коколандия" - София

София

453 обекта 241 събития 2834 снимки 325 ревюта 101 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Пътешествия
Времето в София

Днес, 19 окт.

20° 17°C слаб дъжд

Утре, 20 окт.

17° 15°C ясно небе

Неделя, 21 окт.

12° 11°C слаб дъжд

Понеделник, 22 окт.

16° 16°C ясно небе

Вторник, 23 окт.

19° 19°C ясно небе

Сряда, 24 окт.

19° 19°C слаб дъжд
Покажи още от времето
Ще посетиш ли събитието?
13окт 29дек София · Преглеждания 1671 goodvibes Цветелина Даскалова Николай Ангелов и още 7 ще бъдат там
Ще посетиш ли събитието?
01окт 31окт София · Преглеждания 195 Цветомир Аврамов
Ще посетиш ли събитието?
23сеп 17дек София · Преглеждания 54
Ще посетиш ли събитието?
10окт 24окт София · Преглеждания 48
Ще посетиш ли събитието?
07окт 24окт Цени: 20.00 - 60.00лв. Купи билет София · Преглеждания 41
Ще посетиш ли събитието?
18окт 21окт София · Преглеждания 69 Станко Илчев Йордан Острев
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за София
19/10/2018
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg