София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Конна база - парк "Борисова градина" Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Приключенски парк "Коколандия" - София "Дядо-Славейковото място" и дъбът на Пенчо Славейков - София Боянската църква Въжен парк SkyHiker - София Къща "Охлюв" - София Дом на Виното - София Дружбенското езеро - София Сградата на Президентството на Република България - София

София

252 обекта 1234 снимки 250 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Времето в София

Днес, 26 май.

12° 16° 15°C умерен дъжд

Утре, 27 май.

13° 12°C умерен дъжд

Неделя, 28 май.

15° 12°C слаб дъжд

Понеделник, 29 май.

19° 19°C ясно небе

Вторник, 30 май.

13° 21° 21°C слаб дъжд

Сряда, 31 май.

10° 21° 21°C умерен дъжд

Четвъртък, 01 юни.

12° 22° 22°C слаб дъжд
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за София
26/05/2017
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg