София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Дружбенското езеро - София Храм-паметник "Свети Александър Невски" - София Сградата на Президентството на Република България - София Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Зоологическа градина - София Църква "Св. Троица" - София Парк на предизвикателствата "Дендрариум" - София Университетска ботаническа градина - София Боянската църква Приключенски парк "Коколандия" - София

София

249 обекта 1218 снимки 222 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Времето в София

Днес, 26 фев.

10° 5°C Слаб дъжд

Утре, 27 фев.

-1° 12° 8°C Слаб дъжд

Вторник, 28 фев.

-1° 13° 8°C Слаб дъжд

Сряда, 01 мар.

14° 14°C Ясно небе

Четвъртък, 02 мар.

6°C Слаб снеговалеж

Петък, 03 мар.

7°C Слаб дъжд
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за София
26/02/2017
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg