Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.

София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство.

София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.

Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Ботаническа градина на БАН - София Приключенски парк "Коколандия" - София Къща "Охлюв" - София Боянската църква Кабинков лифт "Симеоново - Алеко" Църква "Св. Троица" - София Сградата на Президентството на Република България - София Дом на Виното - София Храм-паметник "Свети Александър Невски" - София Парк на предизвикателствата "Дендрариум" - София

София

447 обекта 155 събития 2814 снимки 325 ревюта 95 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
София е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея е съсредоточено 1/6 от промишленото производство на България. Тук се намират също така Българската академия на науките, много университети, театри, кина, както и Националната художествена галерия, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време. София носи името на късноантичната катедрала на града "Света София". Тъй като светата мъченица София е майка на Вяра, Надежда и Любов, празникът на светиците,17 септември, е приет за Ден на София; чества се и 4 януари, когато през 1878г руските войски освобождават града от турско робство. София е обявена за столица на 3 април 1879г от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. Девизът на столицата е "Расте, но не старее".
Прочети още
Клипове за София
Пътешествия
Времето в София

Днес, 21 авг.

13° 24° 24°C ясно небе

Утре, 22 авг.

10° 24° 24°C ясно небе

Четвъртък, 23 авг.

12° 23° 23°C ясно небе

Петък, 24 авг.

15° 25° 25°C слаб дъжд

Събота, 25 авг.

16° 24° 24°C умерен дъжд

Неделя, 26 авг.

15° 22° 22°C умерен дъжд
Покажи още от времето
Ще посетиш ли събитието?
04юли 08сеп Вход свободен София · Преглеждания 710 paolina petrova Станко Илчев
Ще посетиш ли събитието?
21юли 26авг Вход свободен София · Преглеждания 302 paolina petrova
Ще посетиш ли събитието?
04авг 31авг Вход свободен София · Преглеждания 172
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за София
21/08/2018
Коментирай 500 символа

Популярни оферти в София от Grabo.bg