Рейтинг:
4.9 / 186 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо
City Pub Велико Търново ~2км.
Alegro Велико Търново ~2км.

Крепост Царевец Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Велико Търново
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 27° 11 юли 15° / 27° 12 юли 15° / 28° 13 юли 13° / 22° 14 юли 13° / 24°
212м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 699
преглеждания за целия период 80268
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Крепостта Царевец е синоним на величие, слава и богатство! Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе, които привличат десетки хиляди туристи всяка година. Крепостта се намира на едноименния хълм в старата част на Велико Търново, недалеч от центъра, и е превърната в архитектурно-музеен резерват.

Ако искате да се почувствате като истински царе и принцеси, това е мястото! Още на входа ще имате възможност да се преобразите с царски одежди или рицарски доспехи. Всеки желаещ ще получи и снимка с величествения си лик. Услугата се заплаща.

Най-голямата атракция на Царевец е нощният аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина". На фона на драматична музика, безброй разноцветни светлини, лазери и църковни камбани разказват славната и трагична история на Второто българско царство (1185-1393г). Най-доброто място за наблюдение е от площад "Цар Иван Асен II", до главния вход. Гледката е неописуемо вълнуваща, затова трябва да я видите с очите си!
Повече информация за предстоящи излъчвания може да видите на http://soundandlight.bg и http://veliko.info/zvukisvetlina

Чувството да се разхождате по тези славни земи е несравнимо. Ще се удивите от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

Над двореца, на самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква. Тя впечатлява с мащаба и уникалната си архитектура, а иконописите й пресъздават възхода и залеза на Второто българско царство.

Особена нотка на тайнственост се прокрадва и около реставрираната Балдуинова кула. Историята разказва, че тук е бил затворен плененият в битката при Одрин пръв латински император Балдуин, който по-късно намира смъртта си в нея.

На територията на крепостта може да видите и основите на 470 постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Сред разкопките са открити и уникални части от златотъкано облекло, както и много златни украшения на царската династия.

Царевец не може да се опише с думи. Красотата и величието му трябва да се преживеят!

Визуализация на крепостта "Царевец" може да видите на Визуализация на крепостта "Царевец"/Facebook.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

6 лв.

Работно Време:

Април - Октомври: 8:00 - 19:00 ч.
Ноември - Март: 9:00 - 17:00 ч.

Телефон:

0885 105 282; 062 638 841

Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Лято във Велико Търново! Нощувка със закуска за двама
25 бр. 1-2 нощувка 2 28лв/ден 21 бр. 8 бр. 9 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 21 Май до 31 Юли 2020г.
Към офертата
Почивка във Велико Търново до края на Юли! Нощувка със закуска
5 бр. 1-2 нощувка 45лв/ден 6 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 2 Юни до 31 Юли 2020г.
Към офертата
Романтика в центъра на Велико Търново! Нощувка със закуска и вечеря за двама
2 бр. 1 нощувка 88:88:88 2 45лв/ден 2 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 8 Юни до 31 Юли 2020г.
Към офертата

Оферти за хапване наблизо

Пица на пещ, плюс салата - на фона на панорамна гледка към града
32 бр. 88:88:88 53 бр. 2 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 9 Юни до 26 Юли 2020г.
Към офертата
Салата и основно ястие, по избор
31 бр. 27 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 18 Юни до 31 Юли 2020г.
Към офертата
Голяма пица и салата, по избор
8 бр. 8 бр. 3 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 30 Юни до 30 Юли 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Премиерният оперетен спектакъл "Прилепът" от Йохан Щраус - на 31 Юли
9 бр. 5 бр. 1 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
31 Юли 2020 (Петък)
Към офертата
Вход за Парка на миниатюрите във Велико Търново
392 бр. 88:88:88 324 бр. 6 бр. 26 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Май до 26 Юли 2020г.
Към офертата
Вход за Музея на илюзиите във Велико Търново
711 бр. 88:88:88 654 бр. 6 бр. 17 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 8 Май до 26 Юли 2020г.
Към офертата
Представления: Сцена на вековете: "Цар Калоян" дата на събитието: Сб, 11 Юли 2020 "ЦАР КАЛОЯН“ Опера в три действия от Панчо Владигеров Либрето Фани Попова-Мутафова и Николай Лилиев По романа на Фани Попова-Мутафова „Солунският чудотворец“ ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА С участието на МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново ,Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и СНЦ „Търновци“ Диригент - Владимир БОШНАКОВ Режисьор - Огнян ДРАГАНОВ Солисти: Калоян - Нико ИСАКОВ Мария - Русалина МОЧУКОВА Балдуин – Борис ЛУКОВ Оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора „Цар Калоян“ е опера от видния български композитор Панчо Владигеров , завършена през 1936 г. Сюжетът е по романа „Солунският чудотворец“ на Фани Попова-Мутафова, а либретото авторката пише, заедно с големия български поет Николай Лилиев. Двамата създават текста на операта само въз основа на романа и събитията са предадени свободно - на фона на победата на Калоян над кръстоносците и пленяването на Балдуин е изградена силна човешка драма. Премиерата е на 20 април 1936 г. в Софийска народна опера. Няколко месеца след софийската премиера „Цар Калоян“ е поставена в Братиславската опера — на 30 януари 1937 г. Малко по-късно операта се играе и в Любляна. През 1987 г. оперното заглавие се играе за първи път на открито по време на фестивала „Сцена а вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Сбъдва се дългогодишната мечта на композитора Панчо Владигеров творбата му да се представи там, където се развива и историческото действие. Спектакълът на Софийската опера има 6 представления. Оперното заглавие е играно отново на Царевец през 2009 г. Специално за 35-годишнината на фестивал „Сцена на вековете“ суперпродукция,, с участието на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“ и Национално дружество „Традиция“ – клон Велико Търново, представя Държавна опера Стара Загора. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
утре
Представления: Сцена на вековете: "Трубадур" дата на събитието: Сб, 18 Юли 2020 „ТРУБАДУР“ Опера в четири действия от Джузепе Верди Либрето Салваторе Камарано По едноименната драма на Антонио Гарсия Гутиерес ДЪРЖАВНА ОПЕРА БУРГАС Диригент - Иван КОЖУХАРОВ Режисура, сценография и костюми - Иван САВОВ Диригент на хора - Невена МИХАЙЛОВА Пластика - Галина КАЛЧЕВА Концертмайстор - Ваня ЗЛАТЕВА Пом. режисьори - Лина ПЕЕВА, Петър ТИХОЛОВ Солисти: Манрико – Валерий ГЕОРГИЕВ - гост Леонора – Йоана ЖЕЛЕЗЧЕВА Граф Ди Луна – Марян ЙОВАНОСКИ Азучена – Даниела ДЯКОВА Ферандо – Делян СЛАВОВ Инес – Лина ПЕЕВА Руиц – Любомир ТОДОРОВ Стар циганин – Николай НИКОЛОВ Вестител – Вълю ТОТЕВ Оркестър, хор и балет на Държавна опера Бургас „Трубадур“ е едно от най-обичаните заглавия не само в творчеството на Джузепе Верди, но и в целия световен оперен репертоар. В либретото на Камарано има всички важни съставки за добър театър: любов, омраза, политика и интриги. Финалът е трагичен – Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат. Верди композира операта за 29 дни. Музиката остава задълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните Вердиеви увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор. Операта е изпълнена за първи път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
18 юли
Представления: Сцена на вековете: "Ловци на бисери" дата на събитието: Сб, 25 Юли 2020 „ЛОВЦИ НА БИСЕРИ“ Опера в три действия от Жорж Бизе Либрето Мишел Каре и Етиен Кормон ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕЕ Диригент - Сунай МУРАТОВ Режисьор - Павел ГЕРДЖИКОВ Солисти: Надир - Родриго ТРОСИНО (Мексико) Лейла - Даниела КАРАИВАНОВА Зурга - Венцеслав АНАСТАСОВ Нурабат - Момчил МИЛАНОВ Хор, оркестър и балет на Държавна опера Русе Френският композитор Жорж Бизе ( ) създава „Ловци на бисери” на 34-годишна възраст. Операта майсторски представя отдадеността на влюбения човек, дори това да погуби животът му. Това е творба за сблъсъка на страстите, приятелството и дълга. Един впечатляващ разказ за двама приятели, ловци на бисери, които се влюбват в красивата жрица на Брахма. В партитурата си Жорж Бизе пресъздава романтиката и чувствеността на Далечния Изток, преплетени с вечните теми за любов, предателство, отмъщение и саможертва. Особено ярък е Зурга, най-драматичната фигура в операта. Майсторски са написани красивите и запомнящи се арии, дуети и ансамбли (първият дует на Зурга и Надир, каватината на Лейла, ариозото на Зурга, романсът на Надир, триото преди финала). Премиерата на „Ловци на бисери“ е на 30 септември 1863 г. в театър „Лирик”, Париж. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
25 юли
Представления: Сцена на вековете: "Прилепът" дата на събитието: Пт, 31 Юли 2020 „ПРИЛЕПЪТ” Оперета от Йохан Щраус – син Либрето Карл Хафнер и Рихард Жене МУЗИКАЛНО-ДАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“-ВЕЛИКО ТЪРНОВО Режисьор – Гълъб БОЧУКОВ Диригент -постановчик – Игор БОГДАНОВ Диригент – Васил ВЪЛЧЕВ Художник - Лидия КЪРКЕЛАНОВА Хореография – Катя БОГДАНОВА Хормайстор – Яница БРЪНЗЕЛОВА С участието на: Теодора ПЕТРОРА, Мирела ЯБАНДЖИЕВА, Момчил КАРАИВАНОВ, Пламен ДОЛАПЧИЕВ, Симона КОДЕВА, Валерия ПЕЙЧЕВА, Георги ГЪРЛАНОВ, Михаил ВЪЛЧЕВ, Милен ИВАНОВ, Цветомира ПЕНЧЕВА, Виктор ТЕРЗИЙСКИ, Стефан МЕТОДИЕВ, Йордан ЧЕЙРЕКОВ, Полина ПЕТКОВА, Иван МИТЕВ, Цветомил ЙОРДАНОВ Оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“ Йохан Щраус – син е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Щраус вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „На хубавия син Дунав“. „Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония. Премиерата на „Прилепът” се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан–дер–Вин” и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
31 юли
Представления: Сцена на вековете: "Мадам Бътерфлай" дата на събитието: Сб, 8 Август 2020 „МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ“ Опера в три действия от Джакомо Пучини Либрето Луиджи Илика и Джузепе Джакоза По драмата „Гейша“ на Давид Беласко ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ –ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО (Италия) и ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА Диригент - Алберто Веронезе (Италия) Пучини бил очарован от историята на едноименната пиеса на Дейвид Беласко и й посвещава години, за да композира и подготви за сцена музикалната драма „Мадам Бътерфлай“. Присъединявайки се към подготовката на композитора при написването на операта, съпругата на японския посланик в Италия му пяла песни, за да го приобщи към фолклора на своята родина. Нещо повече, Пучини изпраща в Нагасаки един от своите либретисти, Луиджи Илиака, за да вникне по-дълбоко в японската култура. Първата постановка е в Милано, театър „Ла Скала“, на 17 февруари 1904 г., след което операта търпи шест преработки. Със своята завладяваща музика и сърцераздирателна история за изоставена от своя любим гейша, Мадам Бътерфлай на Пучини е една от най-популярните опери на всички времена. ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ – ТОРЕ ДЕЛ ЛАГО (Италия) The Festival Пучини е международен летен оперен фестивал, който представя творчеството на известния италиански композитор Джакомо Пучини. Провежда се през месеците юли и август от 1930 г. в родното място на композитора Торе дел Лаго в северна Тоскана (Италия). Фондацията за Фестивал “Пучини“ връчва ежегодни награди за най-добрата интерпретация на операта на Пучини, които са сред най-престижните отличия в свет на оперното изкуство. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
08 авг
Представления: Сцена на вековете: "Хубавата Елена" дата на събитието: Ср, 26 Август 2020 Оперета в две действия от Жак Офенбах Либрето Анри Мейак и Людовик Алевиот ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР–ВАРНА Режисьор - Светозар Донев Диригент - Кръстин Настев Хореограф - Анна Донева Сценограф - Иван Токаджиев Костюмограф - Ана Мария Токаджиева Диригент на хора - Цветан Крумов Хор, оркестър и балет на Театрално-музикален продуцентски център-Варна „Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френския хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война. В него се съчетават насмешката към човешките и обществени нрави от края на X IXвек. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г. в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах - спектакълът е игран последователно 700 пъти. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
26 авг
Концерти: Сцена на вековете: Симфония №9 дата на събитието: Чт, 3 Септември 2020 СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ “ДЕВЕТА СИМФОНИЯ ОТ ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН“ Диригент Йордан КАМДЖАЛОВ РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ – ДЪРЖАВНА ОПЕРА РУСЕ Солисти: Светла Кръстева – Сопран Петя ЦОНЕВА – Мецосопран Борис ЛУКОВ – Тенор Мартин ЦОНЕВ – Бас Оркестър на Държавна опера Русе Хор на Държавна опера Русе и хор "Дунавски звуци" Хормайстор - Стелияна Димитрова - Хернани Симфоничният концерт ще отбележи 250-годишнината от рождението на композитора Лудвиг ван Бетовен (1770-1827 г.) – автор на Химна на Европа. Завършената през 1824 г. „Симфония № 9“ е сред най-популярните произведения на класическата музика и едно от тай-значимите композиции в историята. Произведението е първият пример от значим композитор, която включва вокални елементи, и поставя началото на жанра хорална симфония. Нейната четвърта част съдържа изпълнение от хор и четири солови вокалиста на адаптация на поемата на Фридрих Шилер „Ода на радостта“. Маестро Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и главен диригент на град Хайделберг. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Създател на фондация „Йордан Камджалов“ и Музикална Лаборатория за Човека с диригент Мая Василева. Артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA. Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
03 сеп

Коментари · 77

покажи по-стари коментари
Гергана преди 2 години

Невероятно място. Шоуто звук и светлина е страхотно преживяване.

Аделина преди 2 години

Бях там и останах потресена. Не се бях чувствала толкова тъжна, докато посещавам исторически обект до сега. Щом погледнех отвъд стените и надолу, виждах големите метали прожектори, който са все различни и все по-окаяни. Едно наистина велико място преобразено с цел събиране на пари. Няма да влизам в детайли, какво беше свършил, някой нетърпелив да намери тоалетна при една по-затънтена част на двора.

Виктория преди 1 година

Заслужава си , също Самоводската чаршия, майка България.

Атанас преди 1 година

Наистина си заслужава да отидеш до там!

Румен преди 1 година

Смело мога да кажа , че това е най - уникалното място в България ! Изключително красиво и попито с история !!

Dinka преди 1 година

Още едно място в България, което посещавам и разглеждам за пореден път, с онова чувство на гордост, което може да изпита само истинският националист и родолюбец. Крепостта Царевец наистина е синоним на величие, самочувствие, славна история. Трябва всеки българин да се потопи в нашата история, именно тук.

янко преди 10 месеца

Едно прекрасно място,с богата история.

Зарко преди 9 месеца

Един път не стига да го посетиш

Нона преди 9 месеца

Прекрасно, 1,2,3 пъти и пак ще го посетя....

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 24 април 2019

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Добави в любими 26 Искам да посетя 78 Бил съм тук 85
Искам да посетя Бил съм тук Напиши коментар3

Парк на миниатюрите "Търновград – духът на хилядолетна България" - Велико Търново

гр. Велико Търново ~353м.

Вижте още