Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито.

Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др.

Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване.

22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Църква "Рождество Христово" - Арбанаси Извор "Стария водопад" - Велико Търново "Търновград – духът на хилядолетна България" - Велико Търново Регионален исторически музей – Велико Търново Владишкият мост - Велико Търново Крепост "Трапезица" - Велико Търново Крепост Царевец Църква "Свети Четиридесет мъченици" - Велико Търново Улица "Гурко" - Велико Търново Комплекс Хан Хаджи Николи - Велико Търново

Велико Търново

90 обекта 994 снимки 285 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
Започни дискусия за града
Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито. Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др. Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване. 22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Прочети още
Клипове за Велико Търново
Времето във Велико Търново

Днес, 17 юли.

16° 25° 25°C умерен дъжд

Утре, 18 юли.

18° 25° 24°C слаб дъжд

Четвъртък, 19 юли.

18° 25° 23°C умерен дъжд

Петък, 20 юли.

16° 27° 27°C ясно небе

Събота, 21 юли.

16° 28° 28°C слаб дъжд

Неделя, 22 юли.

17° 29° 29°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития във Велико Търново

Ще посетиш ли събитието?
21юли 28юли Велико Търново · Преглеждания 351 · след 4 дни Започва Galileida
Ще посетиш ли събитието?
21юли Цени: 20 - 40лв. Велико Търново · Преглеждания 25 · след 4 дни Започва
Ще посетиш ли събитието?
03авг 04авг Цени: 20 - 150лв. Велико Търново · Преглеждания 84 · след 17 дни Започва Денко
Ще посетиш ли събитието?
05сеп Цени: 15 - 30лв. Велико Търново · Преглеждания 45 · след 50 дни Започва
Виж на картата

Изберете категория

Оставете своята оценка и коментар за Велико Търново
17/07/2018
Коментирай 500 символа
Станко преди 2 години

Величествен град!

Никола преди 1 година

Уникална атмосфера

Популярни оферти във Велико Търново от Grabo.bg