Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито.

Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др.

Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване.

22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Регионален исторически музей – Велико Търново Парк "Света гора" - Велико Търново Архитектурен комплекс "Самоводската чаршия" - Велико Търново Художествена галерия "Борис Денев" - Велико Търново Църква "Рождество Христово" - Арбанаси Извор "Стария водопад" - Велико Търново Комплекс Хан Хаджи Николи - Велико Търново Крепост "Трапезица" - Велико Търново Владишкият мост - Велико Търново Крепост Царевец

Велико Търново

84 обекта 970 снимки 285 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито. Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др. Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване. 22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Прочети още
Клипове за Велико Търново
Времето във Велико Търново

Днес, 18 мар.

17° 15°C умерен дъжд

Утре, 19 мар.

15° 13°C ниска облачност

Вторник, 20 мар.

11° 3°C слаб снеговалеж

Сряда, 21 мар.

13° 13°C ясно небе

Четвъртък, 22 мар.

6°C слаб снеговалеж

Петък, 23 мар.

-2° 2°C снеговалеж
Покажи още от времето

Изберете категория

22 Март - Празник на Велико Търново дата на събитието: Чт, 22 Март 2018 Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма "Св. Четиридесет мъченици", състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон. След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал "Асенов", които през 1970 г. го празнуват в църквата "Св. Четиридесет мъченици" под наслов "Мой любим квартал". През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град.
22 мар 22 Март - Празник на Велико Търново
Безплатен пешеходен тур за Празника на Велико Търново 22-ри март дата на събитието: Чт, 22 Март 2018 На Празника на Велико Търново 22-ри март 2018г Регионален исторически музей кани жителите и гостите на града на безплатна пешеходна обиколка с беседа "Величието на столичния Търновград". Пешеходният тур е ще продължи от 14,00 до 17,00 ч., а началото е от площад "Цар Асен I" пред Архитектурно-музеен резерват "Царевец". Групата ще се движи по маршрут: крепост Царевец - църква "Св. Св. Петър и Павел' - църква "Св. Иван Рилски" - Шишмановата баня - църква "Св. 40 мъченици", като участниците в обиколката ще се допускат безплатно до всички включени в тура обекти. . Екскурзоводи ще са Ваня Калчева, Магдалена Русева, Пенка Виткова-Георгиева, Камелия Раданова. На Празника на Велико Търново през целия ден отворени за безплатни посещения ще са църква "Св.40 мъченици" и Архитектурно-музеен резерват "Царевец". Беседите ще се заплащат. На 22 март от 9,00 до 17,00 ч. отворен за посещение ще е и Архитектурно-музеен резерват "Трапезица", в зависимост от метеорологичните условия, само през екопътеката, без да се използва фуникуляра.
22 мар Безплатен пешеходен тур за Празника на Велико Търново 22-ри март
Международно туристическо изложение "Културен туризъм" - Велико Търново дата на събитието: Чт, 19 Април 2018 - Сб, 21 Април 2018 Международно туристическо изложение "Културен туризъм" е най-мащабният и утвърден форум в България, който акцентира върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм. В рамките му общини, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия и свързания с него сектори, представят своя потенциал за развитие на туризма в България. XV-то издание на Международното изложение "Културен туризъм" ще се проведе от 19 до 21 април 2018 във Велико Търново. За първи път форумът ще се проведе на територията на Двореца на културата и спорта "Васил Левски". В рамките на събитието участниците ще превърнат някои от най-атрактивните места в старата столица в естествен декор за представяне на различни артистични прояви, въстановки, занаяти, презентации и творчески събития, чрез които да запознаят публиката по един интересен и уникален начин с техния регион. За повече информация вижте тук:http://www.culturaltourism.info
19 апр Международно туристическо изложение "Културен туризъм" - Велико Търново
Национален фолклорен събор "Болярска среща" - Разград дата на събитието: Пт, 15 Юни 2018 - Нд, 17 Юни 2018 През 2017г Национален фолклорен събор "Лудогорие" се преименува на Национален фолклорен събор "Болярска среща" Второто издание на Национален фолклорен събор "Болярска среща"ще се проведе на 15, 16 и 17 юни 2018г, на поляните на с.Арбанаси до Калоянова крепост, Велико Търново. За тазгодишното издание организаторите са подготвили богата фолклорна програма.Специални гости на събитието са Ансамбъл „Чинари”, с р-л Асен Павлов, които ще представят грандиозния спектакъл „Картини от Македония”. Голямата изненада на тазгодишното събитие е традиционна македонска сватба,която ще бъде пресъздадена от Ансамбъл „Чинари”, Вокално трио „Булгарина”, музиканти от група „Етнотикс”, зурнаджийска група и мъжки перкусионен квартет от тъпани. Гост изпълнители и участници на събитието са : Райна, Бинка Добрева, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Ансамбъл „Чинари”, Ансамбъл „Сидер Войвода”, Кукерска група от с. Джинот и др. За повече информация може да следите страницата на събитието във facebook.
15 юни Национален фолклорен събор "Болярска среща" - Разград
Оставете своята оценка и коментар за Велико Търново
18/03/2018
Коментирай 500 символа
Станко преди 2 години

Величествен град!

Никола преди 1 година

Уникална атмосфера

Популярни оферти във Велико Търново от Grabo.bg