Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито.

Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др.

Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване.

22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Улица "Гурко" - Велико Търново Извор "Стария водопад" - Велико Търново Църква "Свети Четиридесет мъченици" - Велико Търново Владишкият мост - Велико Търново "Търновград – духът на хилядолетна България" - Велико Търново Крепост "Трапезица" - Велико Търново Архитектурен комплекс "Самоводската чаршия" - Велико Търново Екопътека до Преображенския манастир Църква "Рождество Христово" - Арбанаси Парк "Света гора" - Велико Търново

Велико Търново

89 обекта 992 снимки 285 ревюта 3 видео клипа
Посетен от:
Велико Търново е един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия. През 1185 г. градът е провъзгласен за столица на възстановената българска държава от братята Асен и Петър. Най-значимият паметник на културата във Велико Търново е средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. До Царевец се намира друг исторически хълм – Трапезица. Историческото му богатство е голямо и все още не напълно разкрито. Освен с историческите си хълмове, Велико Търново е известен и с множество православни храмове. В околностите на града се намират и едни от най-известните български манастири - Патриаршески, Преображенски, Арбанашки, Плаковски, Капиновски, Килифаревски и др. В старата част на града се намира по-голямата част от местните музеи, сред които интерес представляват Археологическият музей, Музей "Възраждане и Учредително събрание", Музей "Нова и най-нова история" и др. Само на 6 км от Велико Търново се намира архитектурният резерват Арбанаси. Старинното село е запазило великолепни архитектурни паметници от епохата на Българското възраждане, стари църкви и китни дворове, потънали в цветя и зеленина. За привържениците на активния отдих съществуват редица екопътеки – Негованската (в село Емен), Преображенската, Арбанашката и други. Районът предлага възможности за скално катерене, планинско колоездене, конна езда, а множеството реки и язовири дават възможност за риболов и плуване. 22 март е официалният празник на Велико Търново. По традиция вечерта на празничния ден е отредена за безплатен спектакъл на хълма Царевец. Аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина" разказва славната и трагична история на България чрез музика, светлини, лазери и църковни камбани, което го прави уникална атракция за страната.
Прочети още
Клипове за Велико Търново
Времето във Велико Търново

Днес, 25 май.

18° 26° 26°C слаб дъжд

Утре, 26 май.

14° 25° 24°C слаб дъжд

Неделя, 27 май.

15° 23° 23°C слаб дъжд

Понеделник, 28 май.

14° 24° 23°C ясно небе

Вторник, 29 май.

10° 21° 21°C слаб дъжд

Сряда, 30 май.

12° 23° 23°C ясно небе

Четвъртък, 31 май.

16° 27° 27°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Изберете категория

Фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" дата на събитието: Сб, 9 Юни 2018 - Нд, 10 Юни 2018 VІІІ Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" 2018 ще се проведе на 9 и 10 юни 2018г на открита сцена в с. Арбанаси. Организатор на фестивала е Народно читалище „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство с. Арбанаси. За повече информация посетете страницата на събитието във facebook. Националният фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" има следните цели: да представи пред гражданите и гостите на Арбанаси и Велико Търново фолклорните танцови и музикални традиции и култура на различните етнографски региони в България; да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни ансамбли в страната; да популяризира българския фолклор; да съхрани, развива и популяризира българските национални традиции , обичаи, занаяти чрез съпътстващите прояви, организирани в рамките на фестивалните дни – училище за народни танци, школи за народни художествени занаяти и демонстрации, пленери и др. Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" е продължение на фестивала "Хоро сред село", който се е провеждал в Арбанаси през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването на фестивала е на Община Велико Търново.
09 юни Фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси"
Национален фолклорен събор "Болярска среща" - Разград дата на събитието: Пт, 15 Юни 2018 - Нд, 17 Юни 2018 През 2017г Национален фолклорен събор "Лудогорие" се преименува на Национален фолклорен събор "Болярска среща" Второто издание на Национален фолклорен събор "Болярска среща"ще се проведе на 15, 16 и 17 юни 2018г, на поляните на с.Арбанаси до Калоянова крепост, Велико Търново. За тазгодишното издание организаторите са подготвили богата фолклорна програма.Специални гости на събитието са Ансамбъл „Чинари”, с р-л Асен Павлов, които ще представят грандиозния спектакъл „Картини от Македония”. Голямата изненада на тазгодишното събитие е традиционна македонска сватба,която ще бъде пресъздадена от Ансамбъл „Чинари”, Вокално трио „Булгарина”, музиканти от група „Етнотикс”, зурнаджийска група и мъжки перкусионен квартет от тъпани. Гост изпълнители и участници на събитието са : Райна, Бинка Добрева, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Ансамбъл „Чинари”, Ансамбъл „Сидер Войвода”, Кукерска група от с. Джинот и др. За повече информация може да следите страницата на събитието във facebook.
15 юни Национален фолклорен събор "Болярска среща" - Разград
PASION DE BUENA VISTA - ВЕЛИКО ТЪРНОВО дата на събитието: Чт, 8 Ноември 2018 Легендарното кубинско музикално шоу Pasion de Buena Vista ще обиколи България тази есен. Това е един от най-награждаваните латино спектакли със стотици представления в близо 40 държави по света. Горещи ритми и изкусни страстни танци, вълнуващи и незабравими мелодии ще отведат публиката на едно завладяващо пътуване през екзотичните кубински нощи с неподправената радост и меланхолия от живота на острова. Танцувалното шоу произхожда от знаменития Buena Vista Social Club, който събира най-именитите кубински музиканти. Продуцентът му се влюбва и се жени за кубинката Ясира Пласенсия-Родригес, докато работят за култовата лента на Вим Вендерс "Синовете на Буена Виста". Сега част от танцовия спектакъл са прочути имена в музикалния бизнес като Майда Кастанеда и Антонио Кастро, били на една сцена с легенди като Ибрахим Ферер, Хуан де Маркос Гонзалес и Компай Сегундо.
08 ное PASION DE BUENA VISTA - ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Оставете своята оценка и коментар за Велико Търново
25/05/2018
Коментирай 500 символа
Станко преди 2 години

Величествен град!

Никола преди 1 година

Уникална атмосфера

Популярни оферти във Велико Търново от Grabo.bg