Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.8 / 22 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Национален историко-археологически резерват "Мадара" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 21° 23 май 12° / 22° 24 май 13° / 20° 25 май 11° / 21° 26 май 12° / 23°
335м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 440
преглеждания за целия период 7915
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Националният историко-археологически резерват "Мадара" се намира на 17 км североизточно от град Шумен, на 2км от с. Мадара и на 75км от град Варна

Величествените скали, красивата природа и обилната вода са привлекли човека още в дълбока древност. Веднъж заселил се през неолита (новокаменната епоха), той никога не е изоставил това място. През вековете е създавал тук пещерни светилища, дворци и имения, крепости, храмове, отшелнически килии и манастирски комплекси, места за уединение и за общи празници. За това свидетелстват намерените следи от материалната и духовна култура на много етнически общности – първобитни хора, траки, римляни, византийци, славяни, българи, турци и др. Днес тук могат да се видят десетки паметници и старини от всички епохи.

Най-значимият паметник в резервата „Мадара” е уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23м височина, той е образец на ранносредновековното българско изкуство.

През ХІV в. в Мадара бил изграден един от най-големите скални манастири в България. Повече от 150 били естествените пещери, намиращи се на различни нива по скалния венец, които се използвали като църкви, параклиси, монашески килии и гробници. Една от по-големите пещери била използвана като църква. Това е съществуващият и действащ днес скален параклис ,"Св. Пантелеймон".

В резерват "Мадара" функционира археологически музей, който представя историята на селището през всички епохи на човешкото развитие. Музеят е открит през 1935г. Експозицията включва над 350 оригинални находки от района на Мадара.

Териториалният обхват на резервата се припокрива със защитената територия Мадарски скални венци. Площ от 3691,336 дка е обособена като защитена местност на местообитания на петрофилни и защитени животински видове и находища на редки растителни видове.

Обектът разполага с паркинг, тоалетна и подход за хора със затруднено придвижване и павилион за обслужване на клиентите и продажба на рекламни материали и сувенири.

Над 30 указателни и обяснителни табели и пана, разположени на възлови места в резервата, дават нужната информация на туристите.

Атрактивна екопътека, обозначена с указателни табели, води началото си от самия обект.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИ И РАБОТНО ВРЕМЕ - ВИЖТЕ ТУК.
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:

053 132 095

Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Ралица - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден
Nastani.bg Семеен хотел Хановете - нощувка със закуска
1 нощувка 2 32лв/ден
Grabo.bg Тридневен VIP билет за фестивал "Шумен Рок" - на 14, 15 и 16 Юни в Парк Студентски
12 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 14 Юни до 16 Юни 2019г.
Към офертата

Коментари · 7

Ваня преди 5 години

Величествено е!!!

Станимир преди 4 години

Прекрасно място! Човек може да се разхожда с часове и да не ги усети.

Евелина преди 4 години

Не случайно Мадарският конник е символ на България. А и да не забравяме, че той и Модарският конник в Афганистан, също дело на прабългарите, са единствени по рода си и уникални за целия свят. Посетете го и ще си върнете вярата, че има защо да се гордеем, че сме българи!!!

Галя преди 4 години

Наистина прекрасно място.

Зорница преди 3 години

За първи път посетихме целият комплекс и бяхме много приятно изненадани, защото комплекса не е само Мадарски конник. Идеално място не само за разходка, но и за среща с нашата история.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още