• Национален историко-археологически резерват "Мадара"
  • GPS Координати: 43.27742403, 27.11891413
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.8 / 28 оценки
Участва в пътешествия
Места за хапване наблизо

Национален историко-археологически резерват "Мадара" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Североизточна България
ясно небе 29°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 30° 10 авг 18° / 33° 11 авг 17° / 32° 12 авг 20° / 33° 13 авг 18° / 31°
335м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 239
преглеждания за целия период 11876
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Националният историко-археологически резерват "Мадара" се намира на 17 км североизточно от град Шумен, на 2км от с. Мадара и на 75км от град Варна

Величествените скали, красивата природа и обилната вода са привлекли човека още в дълбока древност. Веднъж заселил се през неолита (новокаменната епоха), той никога не е изоставил това място. През вековете е създавал тук пещерни светилища, дворци и имения, крепости, храмове, отшелнически килии и манастирски комплекси, места за уединение и за общи празници. За това свидетелстват намерените следи от материалната и духовна култура на много етнически общности – първобитни хора, траки, римляни, византийци, славяни, българи, турци и др. Днес тук могат да се видят десетки паметници и старини от всички епохи.

Най-значимият паметник в резервата „Мадара” е уникалният скален релеф, известен като Мадарския конник. Изваян върху величествената скала на 23м височина, той е образец на ранносредновековното българско изкуство.

През ХІV в. в Мадара бил изграден един от най-големите скални манастири в България. Повече от 150 били естествените пещери, намиращи се на различни нива по скалния венец, които се използвали като църкви, параклиси, монашески килии и гробници. Една от по-големите пещери била използвана като църква. Това е съществуващият и действащ днес скален параклис ,"Св. Пантелеймон".

В резерват "Мадара" функционира археологически музей, който представя историята на селището през всички епохи на човешкото развитие. Музеят е открит през 1935г. Експозицията включва над 350 оригинални находки от района на Мадара.

Териториалният обхват на резервата се припокрива със защитената територия Мадарски скални венци. Площ от 3691,336 дка е обособена като защитена местност на местообитания на петрофилни и защитени животински видове и находища на редки растителни видове.

Обектът разполага с паркинг, тоалетна и подход за хора със затруднено придвижване и павилион за обслужване на клиентите и продажба на рекламни материали и сувенири.

Над 30 указателни и обяснителни табели и пана, разположени на възлови места в резервата, дават нужната информация на туристите.

Атрактивна екопътека, обозначена с указателни табели, води началото си от самия обект.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИ И РАБОТНО ВРЕМЕ - ВИЖТЕ ТУК.
Прочети още
Сподели този обект:
Работно Време:

Всеки ден:
8:30 - 20:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Ексклузивно в Grabo.bg! "Забраненото шоу на Рачков" - на 15 Октомври в Шумен
1080 бр. 1173 бр. 89 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
15 Октомври 2020 (Четвъртък)
Към офертата
Полет с парапланер за двама над Шумен, Мадара или Невша
23 бр. 20 бр. 1 бр. 5 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Юни до 10 Октомври 2020г.
Към офертата

Коментари · 9

Ваня преди 6 години

Величествено е!!!

Станимир преди 5 години

Прекрасно място! Човек може да се разхожда с часове и да не ги усети.

Евелина преди 5 години

Не случайно Мадарският конник е символ на България. А и да не забравяме, че той и Модарският конник в Афганистан, също дело на прабългарите, са единствени по рода си и уникални за целия свят. Посетете го и ще си върнете вярата, че има защо да се гордеем, че сме българи!!!

Галя преди 5 години

Наистина прекрасно място.

Зорница преди 4 години

За първи път посетихме целият комплекс и бяхме много приятно изненадани, защото комплекса не е само Мадарски конник. Идеално място не само за разходка, но и за среща с нашата история.

Зарко преди 10 месеца

Страхотно място

Ваня преди 2 седмици

Изключително място, особено горе на площадката! Но внимавайте, ако сте с малки деца!nИма още много неизвестни около това място

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още