Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент.

Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прабългарско селище "Фанагория" Плаж "Рапонги" - Варна Хижа "Романтика" - Варна Пантеон – Варна Етнографски музей - Варна Военноморски музей - Варна Зоопарк Варна Панорамна гледка "Галата" - Варна Аквариум - Варна Ретро Музей и Музей на восъчните фигури - Варна

Варна

135 обекта 579 снимки 158 ревюта 8 видео клипа
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковPetq Petkova И още 1553 човека +1553
Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент. Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прочети още
Клипове за Варна
Времето във Варна

Днес, 25 мар.

9°C Слаб дъжд

Утре, 26 мар.

8°C Умерен дъжд

Понеделник, 27 мар.

6°C Ниска облачност

Вторник, 28 мар.

9°C Слаб дъжд

Сряда, 29 мар.

9°C Слаб дъжд

Четвъртък, 30 мар.

9°C Слаб дъжд
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за Варна
25/03/2017
Коментирай 500 символа

Популярни оферти във Варна от Grabo.bg