Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент.

Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Театър "Българан" - Варна Ретро Музей и Музей на восъчните фигури - Варна Плаж "Рапонги" - Варна Военноморски музей - Варна "Dinner in the Sky" - Варна Етнографски музей - Варна Панорамна гледка "Галата" - Варна Хижа "Романтика" - Варна Университетска ботаническа градина – екопарк - Варна Катедрален храм "Свето Успение Богородично" - Варна

Варна

175 обекта 1063 снимки 198 ревюта 7 видео клипа
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковPetq Petkova И още 2004 човека +2004
Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент. Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прочети още
Клипове за Варна
Времето във Варна

Днес, 21 фев.

6°C слаб дъжд

Утре, 22 фев.

7°C слаб дъжд

Петък, 23 фев.

5°C слаб дъжд

Събота, 24 фев.

8°C слаб снеговалеж

Неделя, 25 фев.

-5° -1°C снеговалеж

Понеделник, 26 фев.

-6° -4° -4°C снеговалеж
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за Варна
21/02/2018
Коментирай 500 символа

Популярни оферти във Варна от Grabo.bg

-53%
Салата и пица, по избор Цена: 7.99лв 16.88лв
18:17:55 110