Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент.

Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Плаж "Рапонги" - Варна Хижа "Романтика" - Варна Южен плаж - Варна Аквариум - Варна Военноморски музей - Варна Университетска ботаническа градина – екопарк - Варна Зоопарк Варна Мост на желанията - Варна Делфинариум - Варна Летен театър - Варна

Варна

281 обекта 49 събития 1638 снимки 240 ревюта 43 видео клипа 207 хотела 629 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковPetq Petkova И още 3267 човека +3267
Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент. Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прочети още
Клипове за Варна
Времето във Варна

Днес, 23 яну.

-3° 0°C разкъсана облачност

Утре, 24 яну.

-5° -1° -2°C облачно

Вторник, 25 яну.

-5° -2° -3°C слаб снеговалеж

Сряда, 26 яну.

-4° 0°C облачно

Четвъртък, 27 яну.

-3° 1°C предимно облачно

Петък, 28 яну.

-1° 3°C предимно ясно

Събота, 29 яну.

5°C предимно ясно
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Варна
23/01/2022
Коментирай 500 символа