Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент.

Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Военноморски музей - Варна Морска градина - Варна Южен плаж - Варна Хижа "Романтика" - Варна Ретро Музей и Музей на восъчните фигури - Варна Плаж "Рапонги" - Варна Панорамна площадка "Галата" - Варна Зоопарк Варна Университетска ботаническа градина – екопарк - Варна Търговски център "Явор"- Варна

Варна

281 обекта 59 събития 1633 снимки 240 ревюта 43 видео клипа 252 хотела 619 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковPetq Petkova И още 3083 човека +3083
Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент. Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прочети още
Клипове за Варна
Времето във Варна

Днес, 02 мар.

6°C ясно небе

Утре, 03 мар.

10° 9°C ясно небе

Четвъртък, 04 мар.

10° 8°C ясно небе

Петък, 05 мар.

15° 12°C предимно облачно

Събота, 06 мар.

8°C дъжд и сняг

Неделя, 07 мар.

4°C ясно небе
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Варна
02/03/2021
Коментирай 500 символа