Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион.

През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент.

Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Аквариум - Варна Ретро Музей и Музей на восъчните фигури - Варна Военноморски музей - Варна Панорамна гледка "Галата" - Варна Делфинариум - Варна "Dinner in the Sky" - Варна Етнографски музей - Варна Плаж "Аспарухово" - Варна Нос Галата Университетска ботаническа градина – екопарк - Варна

Варна

158 обекта 897 снимки 198 ревюта 7 видео клипа
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковPetq Petkova И още 1941 човека +1941
Варна е третият по големина град, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. През октомври 1972 г. недалеч от Варна е открит световно-известния халколитен (енеолитен) некропол – V- IV хилядолетие пр.Хр. състоящ се от 294 гроба. Само златните предмети са над 3000 бр. с общо тегло над 6 кг., изработени от 23,5 каратово злато, което се счита за най-старото златно съкровище в света или стотици години по-старо от което и да е друго намерено до този момент. Варна често се нарича "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа. Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година.
Прочети още
Клипове за Варна
Времето във Варна

Днес, 22 ное.

12° 8°C слаб дъжд

Утре, 23 ное.

11° 10°C ниска облачност

Петък, 24 ное.

12° 11°C ниска облачност

Събота, 25 ное.

13° 13°C слаб дъжд

Неделя, 26 ное.

14° 14°C ясно небе

Понеделник, 27 ное.

11° 11°C слаб дъжд
Покажи още от времето
Оставете своята оценка и коментар за Варна
22/11/2017
Коментирай 500 символа

Популярни оферти във Варна от Grabo.bg