На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България.

Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит.

Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.
Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Зоопарк "Кайлъка" - Плевен Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец" - Плевен Паметник на столетието - Плевен Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ" - Плевен Скобелев парк музей - Плевен Църква "Света Параскева" - Плевен "Музей на онова време... 1944-1989" - Плевен Площад Възраждане - Плевен Panorama Mall - Плевен Водна каскада - Плевен

Плевен

60 обекта 13 събития 326 снимки 93 ревюта 6 видео клипа 11 хотела 111 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковJEKO HRISTOV И още 2955 човека +2955
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България. Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит. Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания. Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Прочети още
Клипове за Плевен
Последно разгледани
Пътешествия
Времето в Плевен

Днес, 21 апр.

18° 17°C умерен дъжд

Утре, 22 апр.

17° 15°C умерен дъжд

Вторник, 23 апр.

19° 12°C умерен дъжд

Сряда, 24 апр.

11° 21° 19°C слаб дъжд

Четвъртък, 25 апр.

18° 16°C слаб дъжд

Петък, 26 апр.

20° 18°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития в Плевен

ср, 12 юни 2024 от 20:30
20.00 - 35.00лв.
Купи билет
Летен театър "Кайлъка" - Плевен Преглеждания 5852 след 52 дни Започва
вт, 18 юни 2024 от 20:30
20.00 - 30.00лв.
Купи билет
Летен театър "Кайлъка" - Плевен Преглеждания 2502 след 58 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Плевен
21/04/2024
Коментирай 500 символа