На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България.

Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит.

Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.
Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Панорама "Плевенска епопея 1877г." Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" - Плевен Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ" - Плевен Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Водна каскада - Плевен Паметник на столетието - Плевен Площад Възраждане - Плевен Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец" - Плевен Късноантична римска крепост Сторгозия - Плевен Църква "Света Параскева" - Плевен

Плевен

60 обекта 3 събития 326 снимки 93 ревюта 6 видео клипа 14 хотела 111 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковJEKO HRISTOV И още 2760 човека +2760
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България. Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит. Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания. Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Прочети още
Клипове за Плевен
Последно разгледани
Пътешествия
Времето в Плевен

Днес, 21 яну.

-1° 2°C облачно

Утре, 22 яну.

-3° 1°C слаб снеговалеж

Неделя, 23 яну.

-4° -1°C слаб снеговалеж

Понеделник, 24 яну.

-4° -2° -3°C слаб снеговалеж

Вторник, 25 яну.

-5° -2°C предимно облачно

Сряда, 26 яну.

-5° 0°C облачно

Четвъртък, 27 яну.

-3° -1°C слаб снеговалеж
Покажи още от времето

Събития в Плевен

ср, 26 яну 2022 от 19:00
14.00 - 20.00лв.
Купи билет
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Преглеждания 806 след 5 дни Започва
пн, 31 яну 2022 от 19:00
20.00 - 25.00лв.
Купи билет
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Преглеждания 130 след 10 дни Започва
пн, 28 фев 2022 от 19:00
15.00 - 25.00лв.
Купи билет
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Преглеждания 8311 след 38 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Плевен
21/01/2022
Коментирай 500 символа