Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България.

Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит.

Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.
Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Регионален исторически музей - Плевен Късноантична римска крепост Сторгозия - Плевен Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец" - Плевен Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" - Плевен Водна каскада - Плевен Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ" - Плевен Panorama Mall - Плевен Панорама "Плевенска епопея 1877г." Площад Възраждане - Плевен

Плевен

59 обекта 3 събития 319 снимки 93 ревюта 6 видео клипа 13 хотела 24 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковJEKO HRISTOV И още 2589 човека +2589
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България. Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит. Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания. Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Прочети още
Клипове за Плевен
Пътешествия
Времето в Плевен

Днес, 28 окт.

11° 19° 16°C ясно небе

Утре, 29 окт.

12° 19° 17°C слаб дъжд

Петък, 30 окт.

10° 16° 15°C предимно облачно

Събота, 31 окт.

16° 16°C умерен дъжд

Неделя, 01 ное.

11° 10°C слаб дъжд

Понеделник, 02 ное.

12° 10°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Плевен

чт, 27 фев 2020 от 19:00
6.00 - 15.00лв.
Купи билет
Galina ще бъде там
ср, 25 ное 2020
Плевен Преглеждания 31 след 28 дни Започва
пт, 25 юни 2021 от 20:00
30.00 - 200.00лв.
Купи билет
Спортна зала "Васил Левски" - Пазарджик Преглеждания 2780 след 240 дни Започва
Красимира Йорданова Kalinka Doneva sonia angelova и още 3 ще бъдат там

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Плевен
28/10/2020
Коментирай 500 символа