На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България.

Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит.

Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.
Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ" - Плевен Зоопарк "Кайлъка" - Плевен Църква "Света Параскева" - Плевен Регионален исторически музей - Плевен Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Площад Възраждане - Плевен Скобелев парк музей - Плевен Панорама "Плевенска епопея 1877г." Паметник на столетието - Плевен Концертна зала "Катя Попова" - Плевен

Плевен

59 обекта 3 събития 319 снимки 93 ревюта 6 видео клипа 13 хотела 111 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковJEKO HRISTOV И още 2632 човека +2632
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България. Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит. Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания. Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Прочети още
Клипове за Плевен
Последно разгледани
Пътешествия
Времето в Плевен

Днес, 05 мар.

17° 16°C ясно небе

Утре, 06 мар.

9°C слаб снеговалеж

Неделя, 07 мар.

5°C слаб снеговалеж

Понеделник, 08 мар.

12° 9°C предимно ясно

Вторник, 09 мар.

7°C слаб дъжд

Сряда, 10 мар.

1°C дъжд и сняг
Покажи още от времето

Събития в Плевен

чт, 18 мар 2021 от 19:00
6.00 - 15.00лв.
Купи билет
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Преглеждания 649 след 13 дни Започва
вт, 23 мар 2021 от 19:00
6.00 - 12.00лв.
Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Преглеждания 464 след 18 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Плевен
05/03/2021
Коментирай 500 символа