На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България.

Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит.

Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания.
Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Panorama Mall - Плевен Панорама "Плевенска епопея 1877г." Драматично-куклен театър "Иван Радоев"- Плевен Площад Възраждане - Плевен Късноантична римска крепост Сторгозия - Плевен Водна каскада - Плевен Къща музей "Цар Освободител Александър ІІ" - Плевен Регионален исторически музей - Плевен Скобелев парк музей - Плевен Храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" - Плевен

Плевен

60 обекта 2 събития 326 снимки 93 ревюта 6 видео клипа 14 хотела 111 ресторанта
Посетен от:
Johnny GaltВелизар ВеличковJEKO HRISTOV И още 2740 човека +2740
На еднакво разстояние от Стара планина и р. Дунав, в самото сърце на Дунавската равнина се намира гр. Плевен. Той е разположен в малка синклинална долина, наречена още Кайлъшка долина, образувана от р. Тученица и нейните притоци Гривишка и Чаира. Плевен е на 170 км. североизточно от София и с населението си от 158 186 души е седмият по големина в България. Хилядолетната история на гр. Плевен е градена от различни племена и народи. Най-ранните данни за човешка дейност се отнася към края на новокаменната епоха (края на шестото хилядолетие пр. н. е .), когато тук са живели земеделско- скотовъдни племена. Останки за тяхната материална и духовна култура са намерени в местността Кайлъка.Следващата историческа епоха е каменно–медната (6-о хилядолетие пр. н. е. до 3750 г. пр. н. е.), за което свидетелстват богати археологични находки отново в парк „Кайлъка”. Маркирани са селища и в самия град, както и на десния бряг на р. Вит. Вълчитрънското съкровище е най-съвършеното произведение на първобитната торевтика. Предназначено е най-вероятно за култови цели. Чашите са използвани за черпене от големите съдове и за разливане в по-малки. Предполага се, че е принадлежало на някои от тракийските царе-жреци, споменати в „Илиада” и „Одисея” и в най-старите гръцки предания. Днес оригиналното Вълчитрънско съкровище се пази в Националния археологически музей, а неговото копие - в Регионалния исторически музей в Плевен, чиято експозиция е втора по големина в страната.
Прочети още
Клипове за Плевен
Последно разгледани
Пътешествия
Времето в Плевен

Днес, 25 сеп.

15° 28° 26°C ясно небе

Утре, 26 сеп.

17° 29° 26°C ясно небе

Понеделник, 27 сеп.

16° 28° 25°C ясно небе

Вторник, 28 сеп.

16° 22° 20°C слаб дъжд

Сряда, 29 сеп.

14° 22° 19°C предимно облачно

Четвъртък, 30 сеп.

11° 21° 18°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Плевен

вт, 28 сеп 2021 от 20:00
12.00 - 17.00лв.
Летен театър "Кайлъка" - Плевен Преглеждания 366 след 3 дни Започва
сб, 27 ное 2021 от 17:00
35.00 - 55.00лв.
Плевен Преглеждания 24 след 63 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Плевен
25/09/2021
Коментирай 500 символа