• Средновековен град-крепост Червен
  • GPS Координати: 43.62221700, 26.02057800
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.4 / 22 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Средновековен град-крепост Червен

Русе
разкъсана облачност -4°C
5 дневна прогноза
днес -8° / -3° 20 яну -4° / 3° 21 яну 0° / 5° 22 яну 2° / 7° 23 яну 5° / 12°
преглеждания за последните 30 дни 194
преглеждания за целия период 23994
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Средновековният град-крепост Червен се намира на около 30 километра южно от гр. Русе, в границите на природния парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VIв и достига разцвет през XIVв. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието.

Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв) и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната, а от 1235г станал седалище на Червенската митрополия. В околностите му били основани няколко скални манастира. През 1388г бил завзет и разрушен от османските турци. В началния период на османското владичество запазил административните си функции, но постепенно западнал. През ХVІІв изживял нов период на стопанско оживление.

При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и други интересни и значими находки - няколко монетни съкровища, накити, паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др.

Посещението на обекта може да стане само с автомобил или пеш. Разходката из средновековните руини може да се съчетае с разглеждане и на природните забележителности в природния парк, до много от които има изградени еко маршрути. Наблизо е и красивата пещера Орлова чука. Недалеч се намират и други два интересни обекта – Ивановските скални църкви, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, и Басарбовският манастир – единственият действащ скален манастир в България.

Средновековният град Червен е обявен за археологически резерват с Решение № 953 на Министерския съвет от 1997г.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

082 825 002

Още за обекта:
Web site:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Christine преди 5 години

Посетих го началото на седмица и не останах изцяло очарована и то само по една причина...от малкото останали разкопки, човек трудно може да добие представа какво е представлявал замъка или пък многобройните църкви. Крепостта се намира на прекрасно място, изглежда толкова недосегаема, но все пак ако сградите бяха по-възстановени идеята щеше да е съвсем друга. И в крайна сметка е място, което трябва да бъде посетено.

Серёга преди 5 години

От 21-24май 2016 ще се проведе средновековен фестивал на крепостта. Тогава освен камъни ще можете да видите , и как са живяли средновековните българи!

Radko преди 5 години

Крепостта е доста интересна, а природата - живописна и ярка.
Уверен съм, че с повече инвестиции в обекта, той ще намери заслужено място в туристическата карта..

христина преди 4 години

И на мен не ми хареса, наистина човек не може да добие представа как е изглеждало преди това място, парите за вход са висоси в сравнение с други забележителности.

Димитър преди 4 години

Много красиво място. Заслужава се да се посети.

Гергана преди 4 години

Бих отишла отново.

Мими преди 3 години

Уникално място и природа , препоръчвам го , но не през юли и август ( има много змии )

Николай преди 3 години

Добра дестинация

Мирослав преди 3 години

Страхотна дестинация

Zlaty преди 2 години

Много красиво място.

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още