село Широка лъка умерен дъжд 13°C 1060м. н.в.

Село Широка лъка

Днес
10° / 13°
13°
нд, 28.05
10° / 16°
15°
пн, 29.05
7° / 18°
18°
вт, 30.05
11° / 21°
21°
ср, 31.05
13° / 21°
21°
Рейтинг:
5.0 / 9 оценки
Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Dimitar Ganichev отбеляза, че го посети преди 9 часа
Биляна Щърбанова добави в любими преди 11 часа
Деница Калайджиева отбеляза, че го посети преди 16 часа
Здравко Пеев отбеляза, че го посети преди 2 дни
Русалка отбеляза, че го посети преди 3 дни
Bat Sande отбеляза, че го посети преди 3 дни
Hristiyana Zlateva отбеляза, че го посети преди 4 дни
Ивайло Пейчев отбеляза, че го посети преди 4 дни
Tsvetelina Bozhanova поиска да го посети преди 5 дни
Джесика Милева поиска да го посети преди седмица
Места за нощувка наблизо
Село Широка лъка е името на едно приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи. Намира се на 5км от един от най-известните планински курорти у нас - Пампорово. Емблема на селцето са красивите възрожденски къщи, които са разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Всяко семейство тук е свързано с родопската музика. В Широка лъка е създадено и Средно музикално училище за народни песни и инструменти, чиято сграда се допълва отлично с местния архитектурен пейзаж. Истинско забавление за жителите и гостите на селцето са големите кукерски празници, които се провеждат в първите дни на март. Песните, танците и веселието са гарантирани!

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Може да посетите едни от най-известните къщи - Сгуровската, Учиковската и Григоровската. Те изпъкват със своя типичен родопски стил - двуетажни са, украсени с еркери и вътрешно дървено стълбище. Стаите са широки и имат малки прозорчета, а до стените са разположени дървени миндери. Интересен елемент са скритите долапи и малките изби със скривалища, където хората са държали ценни вещи и оръжия по време на османското владичество. В двора на всяка къща ще видите и традиционна каменна чешма.

Не по-малко впечатляваща е и църквата "Св. Богородица". Преданието разказва, че тя била построена за 38 дни. Обърнете внимание на автентичния иконостас. Някои изследователи твърдят, че той е рисуван от ученици на прочутите братя Димитър и Захари Зограф от Самоков, а според други - самите художници са изографисали църквата. Близо до храма може да видите и старото селско училище.

Няма нищо по-приятно за гостите на селцето да наблюдават местните кукерски игри на фона на тази възрожденска архитектура. Затова ако ходите на почивка в Пампорово или околностите в началото на март, не пропускайте да се отбиете в Широка лъка. Ще бъдете изцяло запленени от въоръжените зрелищни кукери с дървени червени саби, препасани с родопски чанове и окичени с чесън, боб и чушки. Те вдигат шум до небесата, за да изгонят злото от селото. Наред с това хората пеят прекрасни родопски песни под съпровода на каба гайда. Всички празнуват и се веселят от сърце. Тук може да опитате и чудни родопски специалитети като пататник и баница с ориз и спанак.

Ако на някои от вас им се прииска да останат и за по-дълго, в Широка лъка има уютни хотелчета и частни квартири. Това е идеален вариант да си спретнете един селски екотуризъм. Насладете му се!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/05/2017
Коментирай 500 символа
Венци преди 1 година · сподели във Facebook

Едно от най- българските места! Уникално село, уникални хора и невероятни легенди! Задължително го посетете!

Атанас преди 1 година · сподели във Facebook

Любимото ни Родопско селце,автентично,красиво и гостоприемно,с огромно удоволствие бих го посетил и през Кукерските дни в началото на март!!!

Tania преди 1 година · сподели във Facebook

приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи.

Моника преди 2 години · сподели във Facebook

Много автентично, страхотна атмосфера, няколко пъти съм била там и всеки път ме очарова

Елена преди 3 години · сподели във Facebook

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо