село Широка лъка Слаб дъжд 11°C 1060м. н.в.

Село Широка лъка

Днес
5° / 13°
11°
пн, 24.04
0° / 11°
вт, 25.04
-3° / 15°
12°
ср, 26.04
6° / 20°
20°
чт, 27.04
6° / 22°
22°
Рейтинг:
5.0 / 9 оценки
Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Александрина Христова поиска да го посети преди 23 часа
Teodora Svilenova отбеляза, че го посети преди ден
Светлана Василева отбеляза, че го посети преди ден
Илиан Томалянов отбеляза, че го посети преди 2 дни
цветелина стоянова отбеляза, че го посети преди 2 дни
Теодора Ивонова поиска да го посети преди 3 дни
катя деянова отбеляза, че го посети преди 4 дни
Мариян Георгиев поиска да го посети преди 5 дни
venelina apostolova отбеляза, че го посети преди седмица
Христо Христов поиска да го посети преди седмица
Места за нощувка наблизо
Село Широка лъка е името на едно приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи. Намира се на 5км от един от най-известните планински курорти у нас - Пампорово. Емблема на селцето са красивите възрожденски къщи, които са разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Всяко семейство тук е свързано с родопската музика. В Широка лъка е създадено и Средно музикално училище за народни песни и инструменти, чиято сграда се допълва отлично с местния архитектурен пейзаж. Истинско забавление за жителите и гостите на селцето са големите кукерски празници, които се провеждат в първите дни на март. Песните, танците и веселието са гарантирани!

Една разходка в това китно селце, ще ви отведе в епохата на Възраждането. Запазените автентични къщи, калдъръмени улици и сводести мостове, както и местните песни и обичаи превръщат Широка лъка в архитектурен и фолклорен резерват.

Може да посетите едни от най-известните къщи - Сгуровската, Учиковската и Григоровската. Те изпъкват със своя типичен родопски стил - двуетажни са, украсени с еркери и вътрешно дървено стълбище. Стаите са широки и имат малки прозорчета, а до стените са разположени дървени миндери. Интересен елемент са скритите долапи и малките изби със скривалища, където хората са държали ценни вещи и оръжия по време на османското владичество. В двора на всяка къща ще видите и традиционна каменна чешма.

Не по-малко впечатляваща е и църквата "Св. Богородица". Преданието разказва, че тя била построена за 38 дни. Обърнете внимание на автентичния иконостас. Някои изследователи твърдят, че той е рисуван от ученици на прочутите братя Димитър и Захари Зограф от Самоков, а според други - самите художници са изографисали църквата. Близо до храма може да видите и старото селско училище.

Няма нищо по-приятно за гостите на селцето да наблюдават местните кукерски игри на фона на тази възрожденска архитектура. Затова ако ходите на почивка в Пампорово или околностите в началото на март, не пропускайте да се отбиете в Широка лъка. Ще бъдете изцяло запленени от въоръжените зрелищни кукери с дървени червени саби, препасани с родопски чанове и окичени с чесън, боб и чушки. Те вдигат шум до небесата, за да изгонят злото от селото. Наред с това хората пеят прекрасни родопски песни под съпровода на каба гайда. Всички празнуват и се веселят от сърце. Тук може да опитате и чудни родопски специалитети като пататник и баница с ориз и спанак.

Ако на някои от вас им се прииска да останат и за по-дълго, в Широка лъка има уютни хотелчета и частни квартири. Това е идеален вариант да си спретнете един селски екотуризъм. Насладете му се!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/04/2017
Коментирай 500 символа
Венци преди 1 година · сподели във Facebook

Едно от най- българските места! Уникално село, уникални хора и невероятни легенди! Задължително го посетете!

Атанас преди 1 година · сподели във Facebook

Любимото ни Родопско селце,автентично,красиво и гостоприемно,с огромно удоволствие бих го посетил и през Кукерските дни в началото на март!!!

Tania преди 1 година · сподели във Facebook

приказно родопско селце, в което оживяват българските фолклорни традиции и обичаи.

Моника преди 2 години · сподели във Facebook

Много автентично, страхотна атмосфера, няколко пъти съм била там и всеки път ме очарова

Елена преди 3 години · сподели във Facebook

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо