Рейтинг:
4.4 / 32 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Екопътека "Бели Искър"

село Бели Искър
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 27° 24 юли 17° / 26° 25 юли 15° / 26° 26 юли 14° / 25° 27 юли 13° / 27°
1190м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1424
преглеждания за целия период 132031
Дата на публикуване 16.03.2015г.
Екопътека "Бели Искър" се намира в едноименното село, на 70 километра от град София и на 9 километра от град Самоков. Пътеката се намира точно на границата на национален парк Рила. В началото на пътеката има паркинг, където можете да оставите колата си. Дължината е едва 7,5км и се изминава за около 3,5 часа, денивелацията е малка – 300м, лесно достъпна е, а местата за отдих изобилстват. Подходяща е и за малки деца.
По протежение на пътеката има изградени осем големи и пет малки моста, като всеки има име. Най-дългият от тях е мост 4, както се разбира и от името му – "Дългия". Пристъпвайки по първия мост, точно срещу нас се намира местността Орлови скали, с най-висока точка връх Соколец (н.в. 2021м). От дясната страна (изток) Долината на Бели Искър можем да видим и някои от притоците на реката – всеки дал името на малка долина в района – Пъструмски дол, Еремин дол, Долен сухар, Горен сухар. След мост 6 срещу нас се изправят скалните местности – Самоковище и Виднище.

Между мост №7 и мост №8 има заслон, оборудван с пейки за сядане и е изградено място за отдих пред него. Обособени са още пет места за отдих Езерото, Камъка, Средорек, Здравец, Къщата. Там са поставени маси и пейки и има възможност за кратка почивка. На подходящи места между мостовете са поставени информационни табели, които разказват за съответната местност, както и за различните елементи на природата, които могат да се видят в природата по пътеката - водата, скалите, животните и растенията.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 10

Вяра преди 3 години

Пътят до там е дупка до дупка. Не го препоръчвам на никого!

Dimitar преди 4 години

Ето какво видях аз...n Да, пътеката е приятна, но на моменти излиза на асфалтовия път и после пак се връща сред дърветата. Това леко убива горската романтика, която се опитваш да изградиш в представите си, бидейки на такова място. Бързо осъзнаваш, че се движиш на метри от шосе, докато го играеш трапер(!)... Това дава предпоставка участниците в прехода да не се върнат обратно към пресечения терен въобще. n Дървените мостове и кристалната вода на реката ги вписвам в графа "предимства". Към недостатъците добавям липсата на атрактивна крайна цел и завършек на прехода. n Накрая, но не на последно място, искам да споделя и за стотиците изхвърлени салфетки по протежение на целия маршрут. Бай Ганьо не е пожалил и това красиво кътче. Не липсват и задължителните празни бутилки и вездесъщата целофанова опаковка...

Валентин преди 4 години

Изключително приятна пътека за лежерна разходка в планината. Пътят се вие много приятно покрай двата бряга на реката, усеща се мекият аромат на боровата горичка.. и на прясно сготвена скара. По мое мнение мястото е станало доста комерсиално и има малко повече хора от необходимото, но все пак природата си остава зареждаща и можете да намерите кътче в гората близо до реката, където да се насладите на спокойствието и шумящата вода.

Румен преди 4 години

Екопътеката е приятна и красива. Движи с успоредно на пътя и покрай реката каъо няколко пъти я пресича . До заслона , което е крайната точка се стига за 1.5 - 2 часа спокойно ходене а на връщане само по пътя за 30 40 минути . Не пропускайте да посетите панорамната площадка която е на връщане и се отклонявате в ляво пт пътя .

Никола преди 5 години

Пътеката е лека и приятна. Върви се почти през цялото време в гората. Единствено неприятно е, че се палят огньове и се пекат меса в кътовете за отдих.

cvetin преди 5 години

Уникално място,само за релакс в горещите летни дни.Отидеш ли там забравяш за забързаното ежедневие, умората и стреса

Николай преди 6 години

Пътеката е много хубава. Лека е, приятна и природата там е невероятна. Реката е кристално чиста и бистра. Пътят е кратък и е идеално място за разходка. Мостчетата са сравнително нови. Ароматът на борчета е неповторим.

Албена преди 7 години

Много приятна екопътека. Тези рампи са само на няколко места и не се натрапват чак толкова. Минахме я за около четири часа, защото правихме повече почивки за децата. Иначе не сложна за преминаване.

Стефан преди 7 години

Днес и ние преминахме по цялата пътека.Заслужава си отделеното време.Утре атакуваме връх Мусала,така ,че днес си направихме тренировка.

Миле преди 8 години

Пътеката БЕШЕ много хубава преди някой малоумник да построи едни странни съоръжения от бетон, изстърган асфалт и дъски, които би трябвало да улесняват достъпа на инвалиди, а на практика напълно го блокират. Усвоени са едни европари, напълно безмислено, но по-лошото е, че летия бетон си остава за десетилетия. В бъдеще ще бъде прекрасен паметник, как безсмислено са усвоени едни европари (предполагам, че някой си е построил скромна триетажна вила с тях).

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Разходка с кон или обучение по езда, плюс пикник край Боровец - за до двама възрастни с 2 деца
Валидност на ваучера:
от 6 Юли до 31 Октомври 2024г.
Към офертата
45 минути езда край Боровец
Валидност на ваучера:
от 6 Юли до 31 Октомври 2024г.
Към офертата
Виж красотата на Рила! Горска езда
Валидност на ваучера:
от 10 Май до 30 Август 2024г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още