На 100 км. южно от София по пътя за Солун и Атина се намира най-големият град в Югозападна България и областен център - Благоевград. Разположен е от двете страни на р. Бистрица, почти при вливането й в р. Струма, където реката и извисяващите се от двете й страни Рила и Влахина планина оформят Благоевградската котловина.

Това е почти географския център на Балканите - район, в който от най-дълбока древност има присъствие на цивилизован живот. От VІ-V хилядолетие пр. н.е. са известни няколко праисторически селища в околностите на града: в м. Кайменска чука край Благоевград /кв. Струмско/; м. Каси баня, с. Българчево; местностите Площеко и Гърлешки ниви край с. Дренково, с. Клисура.
Централна градска градина - Благоевград Етнографски комплекс Вароша - Благоевград Църква "Въведение Богородично" - Благоевград Площад "Македония" - Благоевград Къща-музей на Георги Измирлиев Македончето - Благоевград Площад "Георги Измирлиев" - Благоевград Зоопарк - Благоевград Екопътека "Кръстът" - Благоевград Парк "Бачиново" - Благоевград Часовникова кула - Благоевград

Благоевград

65 обекта 3 събития 355 снимки 21 ревюта 11 видео клипа 13 хотела 81 ресторанта
Посетен от:
На 100 км. южно от София по пътя за Солун и Атина се намира най-големият град в Югозападна България и областен център - Благоевград. Разположен е от двете страни на р. Бистрица, почти при вливането й в р. Струма, където реката и извисяващите се от двете й страни Рила и Влахина планина оформят Благоевградската котловина. Това е почти географския център на Балканите - район, в който от най-дълбока древност има присъствие на цивилизован живот. От VІ-V хилядолетие пр. н.е. са известни няколко праисторически селища в околностите на града: в м. Кайменска чука край Благоевград /кв. Струмско/; м. Каси баня, с. Българчево; местностите Площеко и Гърлешки ниви край с. Дренково, с. Клисура.
Прочети още
Клипове за Благоевград
Последно разгледани
Времето в Благоевград

Днес, 05 дек.

10° 9°C облачно

Утре, 06 дек.

8°C слаб дъжд

Четвъртък, 07 дек.

8°C дъжд и сняг

Петък, 08 дек.

4°C слаб снеговалеж

Събота, 09 дек.

4°C предимно облачно

Неделя, 10 дек.

5°C облачно
Покажи още от времето

Събития в Благоевград

чт, 07 дек 2023 от 19:00
25.00 - 45.00лв.
Купи билет
Зала "Пейо Яворов" - Благоевград Преглеждания 452 след 2 дни Започва
вт, 23 яну 2024 от 19:00
25.00 - 35.00лв.
Купи билет
Зала "Пейо Яворов" - Благоевград Преглеждания 719 след 49 дни Започва

Призове за популярност

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Благоевград
05/12/2023
Коментирай 500 символа