На 100 км. южно от София по пътя за Солун и Атина се намира най-големият град в Югозападна България и областен център - Благоевград. Разположен е от двете страни на р. Бистрица, почти при вливането й в р. Струма, където реката и извисяващите се от двете й страни Рила и Влахина планина оформят Благоевградската котловина.

Това е почти географския център на Балканите - район, в който от най-дълбока древност има присъствие на цивилизован живот. От VІ-V хилядолетие пр. н.е. са известни няколко праисторически селища в околностите на града: в м. Кайменска чука край Благоевград /кв. Струмско/; м. Каси баня, с. Българчево; местностите Площеко и Гърлешки ниви край с. Дренково, с. Клисура.
Часовникова кула - Благоевград Централна градска градина - Благоевград Младежки дом - Благоевград Екопътека "Кръстът" - Благоевград Площад "Македония" - Благоевград Паметник на Гоце Делчев - Благоевград Камерна Опера - Благоевград Площад "Георги Измирлиев" - Благоевград Парк "Бачиново" - Благоевград Регионален исторически музей - Благоевград

Благоевград

65 обекта 3 събития 355 снимки 21 ревюта 11 видео клипа 13 хотела 81 ресторанта
Посетен от:
На 100 км. южно от София по пътя за Солун и Атина се намира най-големият град в Югозападна България и областен център - Благоевград. Разположен е от двете страни на р. Бистрица, почти при вливането й в р. Струма, където реката и извисяващите се от двете й страни Рила и Влахина планина оформят Благоевградската котловина. Това е почти географския център на Балканите - район, в който от най-дълбока древност има присъствие на цивилизован живот. От VІ-V хилядолетие пр. н.е. са известни няколко праисторически селища в околностите на града: в м. Кайменска чука край Благоевград /кв. Струмско/; м. Каси баня, с. Българчево; местностите Площеко и Гърлешки ниви край с. Дренково, с. Клисура.
Прочети още
Клипове за Благоевград
Последно разгледани
Времето в Благоевград

Днес, 31 яну.

-2° 4°C облачно

Утре, 01 фев.

-2° 4°C разкъсана облачност

Четвъртък, 02 фев.

6°C разкъсана облачност

Петък, 03 фев.

-1° 4°C слаб снеговалеж

Събота, 04 фев.

-2° 2°C дъжд и сняг

Неделя, 05 фев.

-1° 4°C снеговалеж
Покажи още от времето

Събития в Благоевград

сб, 04 фев 2023 от 16:30
12.00 - 20.00лв.
Купи билет
Спортна зала "Скаптопара" Преглеждания 16095 след 4 дни Започва
вт, 28 фев 2023 от 19:00
25.00 - 40.00лв.
Купи билет
Зала "Пейо Яворов" - Благоевград Преглеждания 989 след 28 дни Започва

Призове за популярност

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Благоевград
31/01/2023
Коментирай 500 символа