Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г.

Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния.

Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост.

Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето.

Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Стамбол Капия - Видин Катедрален храм "Св. Димитър Солунски" - Видин Църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Видин Крепостна порта Топ капия - Видин Музей "Кръстата казарма" - Видин Мол Видин "Калето" - Видин Крепостта "Баба Вида" Джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу - Видин Фонтана на Трите сестри Вида, Кула и Гъмза - Видин

Видин

108 обекта 1 събитие 615 снимки 66 ревюта 72 видео клипа 9 хотела 69 ресторанта
Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г. Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния. Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост. Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето. Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Прочети още
Клипове за Видин
Времето във Видин

Днес, 25 яну.

6°C умерен дъжд

Утре, 26 яну.

5°C дъжд и сняг

Сряда, 27 яну.

2°C снеговалеж

Четвъртък, 28 яну.

3°C ясно небе

Петък, 29 яну.

5°C облачно

Събота, 30 яну.

12° 8°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Събития във Видин

ср, 24 фев 2021 от 20:00
30.00 - 200.00лв.
Купи билет
Спортна зала "Фестивална" - Видин Преглеждания 3391 след 30 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Видин
25/01/2021
Коментирай 500 символа