Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г.

Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния.

Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост.

Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето.

Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Музей "Кръстата казарма" - Видин Исторически музей "Конака" - Видин Църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Видин Крепостна порта Топ капия - Видин Катедрален храм "Св. Димитър Солунски" - Видин Крайдунавска градска градина - Видин Фонтана на Трите сестри Вида, Кула и Гъмза - Видин Мол Видин Къщата с куклите - Видин Джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу - Видин

Видин

108 обекта 615 снимки 66 ревюта 72 видео клипа 10 хотела 69 ресторанта
Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г. Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния. Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост. Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето. Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Прочети още
Клипове за Видин
Времето във Видин

Днес, 21 апр.

17° 16°C разкъсана облачност

Утре, 22 апр.

20° 19°C разкъсана облачност

Петък, 23 апр.

11° 17° 15°C облачно

Събота, 24 апр.

16° 15°C разкъсана облачност

Неделя, 25 апр.

18° 15°C предимно облачно

Понеделник, 26 апр.

17° 15°C ясно небе

Вторник, 27 апр.

12° 11°C слаб дъжд
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза
Оставете своята оценка и коментар за Видин
21/04/2021
Коментирай 500 символа