Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г.

Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния.

Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост.

Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето.

Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - Видин Мол Видин Исторически музей "Конака" - Видин Стамбол Капия - Видин Крепостта "Баба Вида" Музей "Кръстата казарма" - Видин "Калето" - Видин Джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу - Видин Дунав мост 2 - Видин Фонтана на Трите сестри Вида, Кула и Гъмза - Видин

Видин

109 обекта 1 събитие 619 снимки 66 ревюта 72 видео клипа 11 хотела 69 ресторанта
Вѝдин е областен и общински град в Северозападна България, разположен по поречието на река Дунав. Той е административен и стопански център на едноименните община Видин и област Видин. НСИ определя населението на града на 53 774 жители към 2019 г. Градът е разположен край река Дунав. Той е първото голямо пристанище в страната по течението на реката и начална точка на Републикански път I-1, водещ до границата с Гърция при Кулата. На 2 км. от града е разположен фериботният комплекс, който през 2013 г. е заменен от втори мост по българското течение на реката, наречен „Нова Европа“ (известен по-рано като „Дунав мост 2“ или „мост Видин – Калафат“). Срещу Видин е разположен град Калафат, Румъния. Историческото и културно наследство на Видин, допълнено от красотата на Дунавския бряг, придават на региона усещане за неповторимост. Паметниците от римската епоха, Българското средновековие, османския период и следосвобожденското модернизиране, свидетелстват за дългия път на развитие и преобразяване. Вплетени в съвременния облик на града, те играят ролята на мост между минало и настояще, но се превръщат и в „препратка” към бъдещето. Историята на Видин, като част от националната, съдържа всички характерни елементи, типични за българско развитие, но в същото време притежава и специфични особености.
Прочети още
Клипове за Видин
Времето във Видин

Днес, 01 авг.

24° 43° 39°C ясно небе

Утре, 02 авг.

26° 40° 40°C разкъсана облачност

Вторник, 03 авг.

22° 38° 35°C ясно небе

Сряда, 04 авг.

21° 39° 34°C ясно небе

Четвъртък, 05 авг.

22° 40° 35°C слаб дъжд

Петък, 06 авг.

20° 34° 31°C слаб дъжд

Събота, 07 авг.

18° 38° 32°C ясно небе
Покажи още от времето

Събития във Видин

сб, 07 авг 2021
Крепостта "Баба Вида" Преглеждания 164 след 6 дни Започва

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Видин
01/08/2021
Коментирай 500 символа