Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната.

В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Музей "Неолитни жилища" Езерото на Минерални бани - Стара загора Парк "Митрополит Методи Кусев" (Аязмото) - Стара Загора Парк "Бедечка" - Стара Загора "Бранителите на Стара Загора" - Стара Загора Летен театър - Стара Загора Артилерийски парк - Стара Загора Парк "Зелен клин" - Стара Загора Архитектурен комплекс "Музей на религиите" - Стара Загора "Зала на смеха" - Стара Загора

Стара Загора

137 обекта 17 събития 936 снимки 139 ревюта 29 видео клипа 35 хотела 169 ресторанта
Посетен от:
Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната. В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Прочети още
Клипове за Стара Загора
Последно разгледани
Времето в Стара Загора

Днес, 22 сеп.

11° 18° 17°C облачно

Утре, 23 сеп.

19° 18°C предимно ясно

Петък, 24 сеп.

22° 17°C облачно

Събота, 25 сеп.

14° 28° 25°C предимно ясно

Неделя, 26 сеп.

15° 28° 24°C ясно небе

Понеделник, 27 сеп.

14° 27° 24°C ясно небе

Вторник, 28 сеп.

14° 24° 20°C предимно облачно
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Стара Загора
22/09/2021
Коментирай 500 символа
goran преди 5 години

красив град на добри хора