Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната.

В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Парк "Бедечка" - Стара Загора Летен театър - Стара Загора Артилерийски парк - Стара Загора Вековен чинар - Стара Загора Езерото на Минерални бани - Стара загора Музей "Неолитни жилища" "Зала на смеха" - Стара Загора Зоологическа градина - Стара Загора Регионален исторически музей - Стара Загора Античен форум Августа Траяна - Стара Загора

Стара Загора

139 обекта 18 събития 955 снимки 139 ревюта 30 видео клипа 33 хотела 170 ресторанта
Посетен от:
Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната. В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Прочети още
Клипове за Стара Загора
Последно разгледани
Времето в Стара Загора

Днес, 28 юни.

19° 29° 29°C слаб дъжд

Утре, 29 юни.

19° 31° 29°C слаб дъжд

Четвъртък, 30 юни.

18° 33° 30°C ясно небе

Петък, 01 юли.

20° 32° 29°C слаб дъжд

Събота, 02 юли.

17° 32° 28°C ясно небе

Неделя, 03 юли.

17° 32° 29°C ясно небе
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Стара Загора
28/06/2022
Коментирай 500 символа
goran преди 6 години

красив град на добри хора