Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната.

В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Музей на бирата "Светът на Загорка" - Стара Загора Парк "Зелен клин" - Стара Загора Античен форум Августа Траяна - Стара Загора Летен театър - Стара Загора "Зала на смеха" - Стара Загора Парк "Бедечка" - Стара Загора Архитектурен комплекс "Музей на религиите" - Стара Загора Музей "Неолитни жилища" Вековен чинар - Стара Загора "Бранителите на Стара Загора" - Стара Загора

Стара Загора

139 обекта 17 събития 955 снимки 139 ревюта 30 видео клипа 34 хотела 169 ресторанта
Посетен от:
Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната. В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Прочети още
Клипове за Стара Загора
Последно разгледани
Времето в Стара Загора

Днес, 21 яну.

-1° 6°C слаб снеговалеж

Утре, 22 яну.

-3° 1°C разкъсана облачност

Неделя, 23 яну.

-4° 0°C слаб снеговалеж

Понеделник, 24 яну.

-3° -1°C слаб снеговалеж

Вторник, 25 яну.

-4° -2°C облачно

Сряда, 26 яну.

-4° 1°C слаб снеговалеж
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Стара Загора
21/01/2022
Коментирай 500 символа
goran преди 5 години

красив град на добри хора