Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната.

В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Езерото на Минерални бани - Стара загора Вековен чинар - Стара Загора Регионален исторически музей - Стара Загора Зоологическа градина - Стара Загора "Бранителите на Стара Загора" - Стара Загора Парк "Бедечка" - Стара Загора Музей "Неолитни жилища" Езеро Загорка - Стара Загора Архитектурен комплекс "Музей на религиите" - Стара Загора Парк "Митрополит Методи Кусев" (Аязмото) - Стара Загора

Стара Загора

139 обекта 26 събития 955 снимки 139 ревюта 30 видео клипа 20 хотела 171 ресторанта
Посетен от:
Стара Загора е град в Южна България, един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област и регионална асоциация на общините РАО Тракия. Градът е шестият по големина в страната с население от 226 997 души по данни на НСИ към 2019 г. и образува петата по големина градска агломерация в България, както и център на 5-ата по големина област в България. Стабилното икономическо развитие на региона му отрежда второ място по БВП на глава от населението в страната. В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър „Гео Милев“, античният Форум на Августа Траяна, а на 14 км. от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България-Аязмото. В града се намират още и Музеят на религиите и музей „Неолитни жилища“.
Прочети още
Клипове за Стара Загора
Последно разгледани
Времето в Стара Загора

Днес, 02 окт.

15° 25° 25°C слаб дъжд

Утре, 03 окт.

13° 22° 22°C слаб дъжд

Вторник, 04 окт.

11° 19° 18°C ясно небе

Сряда, 05 окт.

10° 21° 19°C ясно небе

Четвъртък, 06 окт.

11° 21° 19°C предимно облачно

Петък, 07 окт.

11° 22° 19°C предимно облачно
Покажи още от времето

Призове за популярност

+ още 5 приза

Препоръчани обекти

Оставете своята оценка и коментар за Стара Загора
02/10/2022
Коментирай 500 символа
goran преди 6 години

красив град на добри хора