Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Римски път (Via Diagonalis) - Изворово

село Изворово (Област Хасково)
ясно небе 30°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 30° 26 юни 19° / 27° 27 юни 18° / 30° 28 юни 18° / 29° 29 юни 16° / 25°
229м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 104
преглеждания за целия период 7378
Дата на публикуване 01.07.2015г.
Село Изворово се намира на пътя от Сакар за Любимец в община Харманли. От тук е минавал пътя Вия Диагоналис - най-важният път за Римската империя, който свързвал Рим с Константинопол.

През територията на община Харманли са останали не само следи, но и цели отсечки от пътя на няколко места. Римляните строели пътищата си по определени правила - полагали се няколко добре утъпкани пласта с различен състав от пръст и камъни за отвеждане на водата, а повърхността отгоре била настилана с каменни плочи, което ги правело дълготрайни и здрави - така те са оцелели до днес.

Най-долният слой е бил от земя, чакъл и вар и се е наричал Pavimentum. Вторият слой е бил каменният фундамент - Statument. Третият слой е бил от камъни и строителни отпадъци - Rudus. Четвъртият, горен слой, същинският път, се е наричал - Sumum Dorsum. А от двата края е имало изградени канавки -Fossa.

По цялото протежение на пътя през римската епоха са били разположени пътни станции - едните са служели само за смяна на конете и почивка, а други и за нощуване. Най-често при тях е имало и укрепление, често с военен гарнизон, което служело за защита на станцията и пътниците. На около 7 километра от селото се намирала важната пътна станция Кастра Рубра, изградена през II век служила на пътуващите по изградения римски път за място, където те са сменяли конете, почивали или нощували. В последствие се развива като крепост в пределите на Византия.Преди да стигнете до нея е показано нагледно как се е правил Римски път.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Ефбет Тракия - нощувка със закуска
1 нощувка 2 105лв/ден

Коментари · 1

Гергана преди 4 години

Пътят на римските легиони, свързващ Европа с Азия през Босфора, се оказа, че минава в землището на… моето село - Изворово!

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още