Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.8 / 14 оценки
Места за нощувка наблизо

Мезешка гробница – Мезек Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

село Мезек
умерен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 27° 27 юни 18° / 31° 28 юни 18° / 28° 29 юни 18° / 25° 30 юни 13° / 23°
174м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 291
преглеждания за целия период 8702
Популярност на обекта в различни класации #77
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Тракийска куполна гробница (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село Мезек в община Свиленград, в могилата Малтепе. Село Мезек е разположено на около 13км югозападно от Свиленград. В насипа на могилата през 1902г селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй като през 1902г този район все още се намирал в границите на Турция.

Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства в периода 1940г – 1943г. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968г. Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15м и диаметър при основата 90м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол.

В дъното е поставено каменно ложе, изсечено от бял риолитов туф(вид камък). Вляво и в дясно има две плитки каменни урни, които се затваряли с каменни плочи. Общата дължина на съоръжението е около 30м.

В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково. Сред тях има златни накити, обеци, нагръдник от желязо, сребърни, златни, бронзови и глинени съдове, бронзов канделабър (голям трикрак свещник с лампи), висок 134см, украсен с голяма статуетка на танцуващ сатир.

Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от четири до шест погребения. Самата гробница е великолепно архитектурно творение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Некомбинирани билети (летен сезон): възрастни - 4лв, ученици, студенти и пенсионери - 2лв; Некомбинирани билети (зимен сезон): възрастни - 4лв, ученици, студенти и пенсионери - 2лв Комбинирани билети гробница и крепост (летен сезон): възрастни - 6лв, ученици, студенти и пенсионери - 3лв; Комбинирани билети гробница и крепост (зимен сезон): възрастни - 5лв, ученици, студенти и пенсионери - 2.50лв

Работно Време:

Летен сезон: от 09:30ч до 20:00ч
Зимен сезон: от 10:00ч до 17:00ч

Телефон:

0889 004 016

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Лято в Източните Родопи! Нощувка - за един или за до 15 човека, в с. Мезек
8 бр. 1-2 нощувка 22лв/ден
Валидност на ваучера:
от 20 Юни до 31 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Париш - нощувка със закуска
1 нощувка 2 43лв/ден
Nastani.bg Хотел Ефбет Тракия - нощувка със закуска
1 нощувка 2 105лв/ден

Коментари · 7

Ваня преди 5 години

Посетете го.

Yanko преди 5 години

Това е нещо което рядко може да се види!

Krasimira преди 5 години

Гробницата е уникална.Заслужава си да бъде посетена, а наблизо се намира и Средновековната крепост, също нещо което трябва да се види и да се прочете историята. Няма човек, който да е посетил крепостта и да не е бил завладян от нейната история.

Петър преди 2 години

Заслужава си да се отдели време за посещение...най-малкото заради усещането да влезеш в автентична тракийска гробница.

Гергана преди 2 години

Пътят до гробницата е красиво изрисуван. Забавно за деца и родители. Страхотна идея и изпълнение.

Велислава преди 9 месеца

Кога започва зимния сезон в Мезек? На 04.10.2018 г., посетих Крепостта и Тракийската гробница в с. Мезек. Посрещането в гробницата, беше повече от унизително. Почувствах се, като натрапница, интересуваща се от българските археолагически и исторически паметници и културно - историческо наследство. На излизане от гробницата, моге би трябваше да се извиня на служителката, че съм и нарушила спокойствието и чата в социалните мрежи с моето присъствие. Съжалявам, че пропътувах разстоянието от Варна до

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Петър Йорданов на 20 септември 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още