• Тракийска куполна гробница – Мезек
  • GPS Координати: 41.73518278, 26.10179225
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 19 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Тракийска куполна гробница – Мезек Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

село Мезек
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 11° / 26° 10 юни 14° / 27° 11 юни 15° / 27° 12 юни 14° / 27° 13 юни 14° / 25°
174м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 215
преглеждания за целия период 15795
Популярност на обекта в различни класации #84
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Тракийска куполна гробница (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село Мезек в община Свиленград, в могилата Малтепе. Село Мезек е разположено на около 13км югозападно от Свиленград. В насипа на могилата през 1902г селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177кг. Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй като през 1902г този район все още се намирал в границите на Турция.

Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства в периода 1940г – 1943г. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968г. Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15м и диаметър при основата 90м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол.

В дъното е поставено каменно ложе, изсечено от бял риолитов туф(вид камък). Вляво и в дясно има две плитки каменни урни, които се затваряли с каменни плочи. Общата дължина на съоръжението е около 30м.

В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково. Сред тях има златни накити, обеци, нагръдник от желязо, сребърни, златни, бронзови и глинени съдове, бронзов канделабър (голям трикрак свещник с лампи), висок 134см, украсен с голяма статуетка на танцуващ сатир.

Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от четири до шест погребения. Самата гробница е великолепно архитектурно творение.

Разгледайте гробницата ТУК.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни: 4.00лв.

Ученици, студенти и пенсионери: 2.00лв.

Комбинирани билети гробница и крепост: възрастни - 6 лв., ученици, студенти и пенсионери - 3 лв.

Работно Време:

Летен сезон: 09:30 - 20:00 ч.
Зимен сезон: 10:00 - 17:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Мира преди 2 години

Не съм впечатлена. Нищо интересно. Но момичето на касата беше много любезно и полезно от към информация за забележителности в района

Димитрина преди 3 години

Гробницата е впечатляваща с дължината и формата! Удивително съоръжение! Служителката на касата обаче е удивително не на място! Две семейства от Хасково влязоха вътре с двете си кучета. Щом са си го позволили, не очаквам от тях да разберат защо не трябва. Но служителката на входа заяви, че не била информирана да е забранено влизането с кучета в гробницата??? Не знам на чие подчинение е персоналът, който обслужва паметника, но незабавно се нуждае от ограмотяване, обучение и ясни инструкции!!! Защото явно мисленето не им е присъщо!

Зарко преди 4 години

Може би най дългата гробница

Велислава преди 5 години

Кога започва зимния сезон в Мезек? На 04.10.2018 г., посетих Крепостта и Тракийската гробница в с. Мезек. Посрещането в гробницата, беше повече от унизително. Почувствах се, като натрапница, интересуваща се от българските археолагически и исторически паметници и културно - историческо наследство. На излизане от гробницата, моге би трябваше да се извиня на служителката, че съм и нарушила спокойствието и чата в социалните мрежи с моето присъствие. Съжалявам, че пропътувах разстоянието от Варна до

Гергана преди 6 години

Пътят до гробницата е красиво изрисуван. Забавно за деца и родители. Страхотна идея и изпълнение.

Петър преди 6 години

Заслужава си да се отдели време за посещение...най-малкото заради усещането да влезеш в автентична тракийска гробница.

Krasimira преди 9 години

Гробницата е уникална.Заслужава си да бъде посетена, а наблизо се намира и Средновековната крепост, също нещо което трябва да се види и да се прочете историята. Няма човек, който да е посетил крепостта и да не е бил завладян от нейната история.

Yanko преди 9 години

Това е нещо което рядко може да се види!

Ваня преди 9 години

Посетете го.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Петър Йорданов на 20 септември 2017
Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 17 август 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 10 юли 2021

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още