• Средновековна крепост край село Мезек
  • GPS Координати: 41.73720600, 26.08307200
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.8 / 25 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Средновековна крепост край село Мезек Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Свиленград
предимно облачно -1°C
5 дневна прогноза
днес -5° / 1° 20 яну -3° / 6° 21 яну -2° / 8° 22 яну 1° / 12° 23 яну 7° / 13°
216м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 251
преглеждания за целия период 29726
Дата на публикуване 12.07.2014г.
В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІв. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1км от гръцката граница. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813г хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.

При няколко археологически разкопки са открити предмети отпреди XI век. Построяването на твърдината се отнася към времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117г). Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60м и са изградени от ломени камъни, споени с бял хоросан, украсени с три тухлени пояса от външната страна. Крепостната стена е завършвала със зъбери, които са били запазени до 1900г.

Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10м. Пет от кулите са разположени на южната кpепостна стена (две ъглови и три по фронта), две на западната (по средата и на главния вход) и по една на северната и на източната стена. Крепостта е функционирала до османското нашествие в края на ХIV в. Тя е замислена като солидно фортификационно звено и в нея е имало интензивен живот. Разкрити са няколко зърнохранилища с овъглено жито, където се съхранявали хранителите припаси.

Многобройни са намерените железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, свидетелстващи за ежедневието на войниците от гарнизона. Каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети пък разказват за бита на обикновеното население. Крепостта при с. Мезек е била много добре запазена до началото на XX в. Част от нея е разрушена около 1900 г., когато оттам са вземани камъни за строеж на турски казарми в Свиленград. Крепостта е обявена за Народна старина и архитектурно-строителен паметник от Античността и Средновековието и обнародвана в ДВ, бр. 221/1927 г. и бр. 67/1968 г.

Село Мезек се намира на 11км югозападно от Свиленград. Името му е документирано за първи път в османските регистри от 1582г. След Освобождението на България през 1878г по силата на Берлинския договор то остава в пределите на Турция. През 1913г Букурещкият договор връща Мезек на България. Туристическата пътека от селото до връх Шейновец води любителите на природата и историята до мястото, където през 1912г започва Балканската война. В селото се предлага настаняване, има и заведения за хранене.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Некомбинирани билети: възрастни - 4 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 2 лв.; Комбинирани билети гробница и крепост: възрастни - 6 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 3 лв.

Работно Време:

Летен сезон: от 09:30 ч. до 20:00 ч.
Зимен сезон: от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Телефон:

0886 000 726

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 8

Елена преди 6 години

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Нина преди 5 години

Една от най-запазените крепости,които съм посещавала.Красива е.

стайко преди 5 години

Входа не е свободен(в цената на билета влиза и посещение на гробницата), но си заслужава да се види. Наистина е от най-добре запазените с реставрация от северната страна. Добра комбинация е посещение на "глухите камъни" и след това МАДЖАРОВО- райско място.

Maria преди 4 години

Защо крепостта се нарича византийска и защо е гранична? Там са открити "Каменни мелници, метални инструменти и други подобни предмети пък разказват за бита на обикновеното население." Крепостта е строена ред тухли, ред камък, както Поморийската гробница. Къде са живяли нашите боляри? Защо няма нито един замък или крепост на български болярин открита в България? През всичките 1300 години излиза, че на нашата територия са живяли само византийци, римляни, турци, но не и български боляри????

Петър преди 3 години

Добра дестинация за еднодневно посещение!

Мирослав преди 2 години

Мезек предлага и възможност за престой в приятни хотелчета, както и да опитате известната местна марка вино.

Зарко преди 1 година

Напълно си заслужава посещението

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 15 октомври 2020
Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 10 ноември 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още