• Крепост "Кастра Рубра" - Изворово
  • GPS Координати: 41.93220600, 26.09130620
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Zaara Estate Главан (Област Стара Загора) ~15км.
Места за хапване наблизо

Крепост "Кастра Рубра" - Изворово

Ямболско
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 29° 29 сеп 16° / 29° 30 сеп 16° / 30° 01 окт 18° / 33° 02 окт 16° / 26°
193м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 21
преглеждания за целия период 2829
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 05.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Кастра Рубра" - Изворово" за още по-богато съдържание.
Късноантична и средновековна крепост "Кастра Рубра" се намира в местността "Калето", на 6км югозападно от село Изворово. Цялата местност "Калето" представлява огромен комплекс, който е обитаем още през неолита (новокаменната епоха). От крепостта са разкрити част от стената, две кули и входната порта. В крепостта са ясно изразени най-малко два периода. Единият е ранновизантийски, за което се съди по откритите монети на император Анастасий I (491-518г), а кулата е от Средновековието. Крепостта вероятно е съществувала до времето на император Ираклий (610-641г). В рамките на крепостта е открито средновековно водохранилище. Все още не е ясна съдбата на комплекса.

Крепостта представлява много стабилно съоръжение, единствена по рода си в Южна България и една от най-късно загиналите на Балканите в ранновизантийския период. "Кастра рубра" или "Червена крепост" има издължена неправилна трапецовидна форма. Крепостните стени заграждат площ от около 11 дка и са градени от ломени камъни, споени с хоросан, примесен с късчета чукани тухли. На всеки от ъглите е имало по една кула с правоъгълна форма. В крепостта се е влизало през мощна правоъгълна кула. Кулата е разполагала с две порти - вътрешна и външна. Крепостта е била изградена в самия край на Vв или началото на VIв. Крепостта доживяла до началото на VIIв, когато по време на славяно-аварските нашествия била опожарена.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

Веселин преди 2 години

Няма табели или обозначения на отбивката към крепостта. Трябва да внимава човек, да не я пропусне. По земния път между нивите може да се стигне с кола почти до крепостта.

Гергана преди 7 години

Моето родно място!

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още