Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
  • Античен град Хераклея Синтика - Рупите
  • GPS Координати: 41.44972900, 23.26539520
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 9 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Античен град Хераклея Синтика - Рупите

Петрич
слаб дъжд 20°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 20° 26 окт 12° / 22° 27 окт 12° / 21° 28 окт 12° / 21° 29 окт 13° / 21°
преглеждания за последните 30 дни 338
преглеждания за целия период 15018
Дата на публикуване 14.01.2015г.
През античността тракийското племе синти или синтии населявало територията на днешната Община Петрич. Още през Vв пр. Хр. те живееели на юг от медите и със северозападния край на своето землище се вклинявали между меди и пеони. Изглежда, че обществено-икономическите отношения сред онези синти, които живеели по долината на Стримон били напреднали дотолкова, че на тяхната територия се появили селища от градски тип.

Подобно селище се е намирало в местността Кожух, в землището на с. Рупите. По терасовидно издигащото се над р. Струмешница възвишение личат стените на антично селище. Открит е и античен некропол, за който се предполага, че е споменатият от Тит Ливий град Петра в областта Медика. По-късни изследвания обаче свързват селището в местността Кожух с главния град на племето синти Хераклея Синтика.
През 346г пр. Хр. Филип ІІ завладява тракийските земи между Струма и Места, като ги включва за дълъг период в територията на Македония. В резултат на Третата македонска война през 167г пр. Хр. римляните постигат първия си значим успех в завладяването на елинистическия свят. Малко по-късно е формирана римската провинция Македония. Ето защо материалната култура в община Петрич е има особена стойност, защото представлява съчетание между тракийско, македонско, римско, елинско и дори египетско изкуство.

Находки от селището в местността Кожух сочат, че основно се използвал гръцки език, макар че има паметници, особено тези с официален характер, които били на латински език. Населението се е състояло предимно от смесени трако-гръцки фамилии, като не трябва да се отхвърля и възможното съществуване на романизирана прослойка. От многобройните и разнообразни надгробни и оброчни плочи, намерени в долината на Средна Струма, може да се предположи, че през римската и късноантичната епоха са съществували селища и крепости, които са били гъсто заселени.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Активности наблизо

Коментари · 1

Милен преди 1 година

Въпреки, че има още много за разкопаване, откритите дотук неща са впечатляващи! Ако отивате до Рупите, непременно го посетете. На около 15-20 мин. ходене е оттам.Може и с кола, но пътя е лош. Има вход 2 лв.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 13 април 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още