• Античен град Хераклея Синтика - Рупите
  • GPS Координати: 41.44972900, 23.26539520
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.7 / 9 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Античен град Хераклея Синтика - Рупите

Югозападна България
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 27° 14 апр 15° / 28° 15 апр 15° / 28° 16 апр 16° / 27° 17 апр 16° / 20°
преглеждания за последните 30 дни 92
преглеждания за целия период 23853
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 14.01.2015г.
През античността тракийското племе синти или синтии населявало територията на днешната Община Петрич. Още през Vв пр. Хр. те живееели на юг от медите и със северозападния край на своето землище се вклинявали между меди и пеони. Изглежда, че обществено-икономическите отношения сред онези синти, които живеели по долината на Стримон били напреднали дотолкова, че на тяхната територия се появили селища от градски тип.

Подобно селище се е намирало в местността Кожух, в землището на с. Рупите. По терасовидно издигащото се над р. Струмешница възвишение личат стените на антично селище. Открит е и античен некропол, за който се предполага, че е споменатият от Тит Ливий град Петра в областта Медика. По-късни изследвания обаче свързват селището в местността Кожух с главния град на племето синти Хераклея Синтика.
През 346г пр. Хр. Филип ІІ завладява тракийските земи между Струма и Места, като ги включва за дълъг период в територията на Македония. В резултат на Третата македонска война през 167г пр. Хр. римляните постигат първия си значим успех в завладяването на елинистическия свят. Малко по-късно е формирана римската провинция Македония. Ето защо материалната култура в община Петрич е има особена стойност, защото представлява съчетание между тракийско, македонско, римско, елинско и дори египетско изкуство.

Находки от селището в местността Кожух сочат, че основно се използвал гръцки език, макар че има паметници, особено тези с официален характер, които били на латински език. Населението се е състояло предимно от смесени трако-гръцки фамилии, като не трябва да се отхвърля и възможното съществуване на романизирана прослойка. От многобройните и разнообразни надгробни и оброчни плочи, намерени в долината на Средна Струма, може да се предположи, че през римската и късноантичната епоха са съществували селища и крепости, които са били гъсто заселени.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 3

Румен преди 3 години

Те първа започва да се разкрива . Все още е разкрита доста малка част от града . Входа е само 2 лв и е много близо до Рупите . Могат да се съчетаят спокойно .

Mario преди 3 години

Непременно посетете античния град, вече и пътя за коли е оправен, прекрасно е да се разгледа и вечер, тъй като е осветен и тъмнината придава мистика на целия град, много е вълнуващо

Милен преди 5 години

Въпреки, че има още много за разкопаване, откритите дотук неща са впечатляващи! Ако отивате до Рупите, непременно го посетете. На около 15-20 мин. ходене е оттам.Може и с кола, но пътя е лош. Има вход 2 лв.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Великденска почивка в Петрич: 2 или 3 нощувки със закуски и възможност за тържествена програма за празника на града - на 6 Май
2-3 нощувки 50лв/ден 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 3 Май до 7 Май 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Концерт на Плевенска филхармония и Хилда Казасян "Световното кино в музика", с участието на Теодосий Спасов и Васил Петров, на 12 Ноември в Читалище "Братя Миладинови" - Петрич
Валидност на ваучера:
12 Ноември 2024 (Вторник)
Към офертата
Елена Петрова в постановката "Търновската царица" на 26 Септември, в Читалище "Братя Миладинови", Петрич
Валидност на ваучера:
26 Септември 2024 (Четвъртък)
Към офертата
Албена Михова, Силвия Лулчева и Кирил Ефремов в комедията "Провинциални анекдоти" на 23 Април, в Читалище "Братя Миладинови" - Петрич
Валидност на ваучера:
23 Април 2024 (Вторник)
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 13 април 2018

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още