Рейтинг:
3.9 / 18 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Самуилова крепост Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Петрич
дъжд и сняг 5°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 10° 08 дек -1° / 4° 09 дек 1° / 7° 10 дек 5° / 10° 11 дек 5° / 10°
208м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 79
преглеждания за целия период 14705
Популярност на обекта в различни класации #80
Дата на публикуване 01.08.2012г.
Самуиловата крепост е един от най-големите символи на Първото българско царство. Намира се на десния бряг на река Струмешница, само на 5км северно от с. Ключ и на 4км от границата ни с Македония. Крепостта е част от мащабна укрепителна система, която се простира на повече от 8км по склоновете на планините Беласица и Огражден. Благодарение на отличното си разположение, тя се е използвала като команден военно-стратегически пункт. Днес руините й се намират в пределите на Национален парк-музей "Самуилова крепост", който ще ви разкаже за трагичните събитията по тези земи.

Крепостта е построена в периода 1009 - 1013г върху основите на тракийско и раннобългарско-славянско селище. Била е защитена от три сложни конструкции, направени от камъни, дървени греди и кал. Около нея били издълбани и два дълбоки рова, които не позволявали на никой да я достигне. А на най-високата част на хълма били изградени дървена наблюдателна и отбранителна кула, чиито основи напомнят за мащаба си.

За съжаление, Самуиловата крепост е свързана с една от най-големите трагедии в историята на българската държава. През 1014г византийският император Василий ІІ разгромява и пленява българската войска, предвождана от цар Самуил. Само царят и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Според християнската доктрина, всички пленени християни трябвало да бъдат освобождавани след края на войната. Но византийският император потъпкал свещените канони и ослепил пленената 14-хилядна войска, като оставил на всеки сто души по един едноок водач. Заради своята нечувана жестокост, Василий II получил прозвището Българоубиец. Историята разказва, че когато цар Самуил видял скръбното шествие на осакатените си войници, сърцето му не издържало.

Днес в Национален парк-музей "Самуилова крепост" може да видите внушителния паметник-мемориал на цар Самуил и неговата войска, който се издига между руините на крепостта. Заслужава си да го посетите!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Възрастни: 2.00лв.

Учащи и пенсионери : 1.00лв.

Беседа на български език: 10.00лв.

Работно Време:

НПМ "Самуилова крепост" работи без почивен ден.
Летен сезон /април – септември/
понеделник – петък от 09:00 ч. до 18:00 ч.
събота – неделя от 09:00 ч. до 16:00 ч
Зимен сезон /октомври – март/
Понеделник – неделя от 09:00 ч. до 16:00 ч.
Почивни дни: 1 януари; Великден/неделя/; Коледа/24–25/

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Гергана преди 3 години

Всъщност работното време е сгрешено, попитахме на касата, понеже поетихме в неделя, потвърдиха, че нямат почивен ден. Много сме доволни от разходката там.

Красимир преди 4 години

Струва си заради парка преди крепоста!!!

Gergana преди 4 години

Самият паметник не запленява с нищо, но гледката, която се разкрива от наблюдателницата е способна да те накара да пожелаеш да прекараш там вечността. Препоръчвам да останете за залеза над планината! ♥️

тони преди 4 години

Няма какво да се види!Времето сякаш е спряло!

Зорница преди 5 години

Историческо място

Бойка преди 5 години

За съжаление няма почти нищо,което да се види, освен да се усети!Чинарите са страхотни!Всичко което е направено е останало от тоталитарно!

jiovanni преди 5 години

Страхотно място

Nikolay преди 6 години

Крепост е голяма дума. Останали са само камъни. Как бих искал да ги видя реставрирани.

Стоян преди 7 години

Хубав парк с много дървесни видове ни съпътства преди да отидем до паметника. Предупреждават да не се ходи в тревата / през лятото/, защото има змии.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Диана Канева на 30 април 2019
Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 15 октомври 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още