Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Zaara Estate Главан (Област Стара Загора) ~12км.
Места за хапване наблизо

Долмен - Изворово

село Изворово (Област Хасково)
ясно небе 8°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 11° 27 ное 3° / 11° 28 ное 3° / 11° 29 ное 7° / 11° 30 ное 7° / 10°
329м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 32
преглеждания за целия период 1766
Дата на публикуване 29.06.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Долмен - Изворово" за още по-богато съдържание.
Изворово се намира на 32км източно от Харманли, в Сакар планина, и днес наброява около 302 жители. Землището на селото е богато на исторически паметници.

Проучванията през 1901г отбелязват 9 долмена, от които два са в самото село, през 1974 те вече са само седем. Най-интересен е долменът, разположен югозападно от селото. Той е съвсем прост еднокамерен, без лицева стена, без дромос, фасада и могила. Сглобен е без жлебове. Капакът, обаче, е оцелял на мястото си.

По традиция в Изворово седмица след брането на гроздето (на 27 септември), в местността Блага черква да се прави църковна служба и курбан, като се колело агне. По време на самия курбан хората използвали долмена за маса. Свещеникът освещавал върху долмена вода, с която после ръси присъстващите за здраве. Курбанът се приготвял на място. Данните от края на ХІХв свидетелстват, че при ритуала хората сядали в кръг по камъните, които обграждали някога могилата над долмена.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 1

Гергана преди 5 години

Хубаво място! От този хълм се вижда цялото село - моето село !

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо