Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 2 оценки
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Четириконхалната църква - Стара Загора

Стара Загора
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 17 юли 14° / 24° 18 юли 15° / 25° 19 юли 15° / 26° 20 юли 16° / 28°
212м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 63
преглеждания за целия период 2217
Дата на публикуване 16.07.2015г.
Раннохристиянската църква се намира в центъра на Стара Загора, в близост до кръстовището на улиците "Генерал Столетов" и "Господин Михайловски", на 50м от източната крепостна стена на Августа Траяна. Старината е изцяло проучена от колектив с ръководител Д. Николов през 1979-1980г. В изграждането на постройката са разграничени два строителни периода. През първия, който се отнася към края на IV - началото на V в., паметникът е представлявал четириконхална църква или мартирий с нартекс. Тази сграда е с общи външни размери - делжина 23м, ширина 18 м. Западната конха е фланкирана от север и от юг с две малки помещения, вградени в общия корпус. От намерените отделни фрагменти се разбира, че стените на сградата са били украсени със стенописи и стенни мозайки. Като архитектурен план четириконхалната църква намира паралел с Червената църква в Перущица, "Св. София" в Одрин и др.

През втория период (края на V - началото на VIв) сградата е разширена на запад с атрий, около който е разположен затворен П-образен коридор с портик откъм двора. С това пристройване (дълго 19м, широко 18м), се получава един огромен комплекс с обща дължина от 42м. На северната стена на коридора са открити стенописни фрагменти. През втория период нартексът на църквата е използван за погребения на висши духовници. Открити са четири зидани гробници, две от тях (№3 и №4) са украсени със стенописи). Една от гробниците (№3), разпозната като епископска, е съхранена и днес е акспонирана. Върху стените ѝ са изписани 6 кръста и надписи на гръцки език.

Пристроените коридори от север и запад също са били използвани за погребения. Предполага се, че помещенията западно от четириконхата са оформяли ранновизантийски манастир от сирийски тип със затворена планова схема. Цялата сграда е била опожарена и разрушена навярно в края на VIв, по време на аваро-славянските нашевствия. През ХІ-ХІІв върху църковния комплекс функционира средновековна църква с некропол. Понастоящем, намиращата се между жилищни блокове, старинна постройка е частично реставрирана и консервирана. Но паметникът не се поддържа добре, с годините е занемарен. Стенописите в гробницата се нуждаят от спешна реставрация.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Еднодневна екскурзия до Александруполис през Юли или Август
11 бр. Стара Загора 27лв/ден 7 бр.
Валидност на ваучера:
от 11 Юли до 12 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg FOX Rooms Aparthotel - нощувка със закуска
1 нощувка 2 49лв/ден
Nastani.bg Хотел Ефир - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден 1 бр.
Nastani.bg Хотел Ефир
Хотел Ефир - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден 1 бр.
Топ цена: 89.00лв

Коментари · 1

Владислав преди 2 години

Не си заслужава да се ходи там. Църквата представлява няколко каменни зида с височина от около 20см в предблоково пространство. Хората са си засадили цветя там и не може да се разбере че е нещо историческо. Прилича на детска площадка пред входа.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо