Рейтинг:
4.8 / 60 оценки
Места за нощувка наблизо

Пещера "Леденика"

Северозападна България
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 27° 01 окт 17° / 26° 02 окт 15° / 21° 03 окт 13° / 20° 04 окт 11° / 19°
837м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 312
преглеждания за целия период 33838
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Пещерата "Леденика" е известна със своите чудни синьо-бели водопади и диамантени мечове. Намира се в местността Леденишки валог в Стара планина, на 19км от Враца.Пещерата е разделена на няколко големи зали, в които ще ви посрещнат образите на Свекървения език, Къпещата се девойка, Жената на великана и Къщичката на Баба Яга. Дядо Коледа и целият отбор джудета пък ще ви изпратят с незабарвими впечатлевия от пещерното царство.

Бъдете готови за вълнуващо ледено изживяване в дългата 300м пещера. Входът й ще ви отведе в първата зала - Преддверието, в която всичко искри с диамантен блясък. Вниманието ви ще грабне огромна ледена колона, под която ще видите леден комплект за вино, който е поръсен сякаш с пудра захар.

Разходката ви ще продължи през прохода Плъзнята. Той ще ви отведе във величествената Концертна зала. Гледката е тук е зашеметяваща - огромни къдрави колони като застинал водопад подпират натежалия свод от хиляди сталактити. Отдава ви се и чудесна възможност да изпробвате гласовите си данни. Залата има божествена акустика и в нея неведнъж са се провеждали симфонични концерти. До Концертната зала може да се стигне и през друг вход на пещерата, известен като Прохода на грешниците. Според легендата, само човек с чисто сърце може да премине през тесния му процеп.

Оттук нагоре по каменни стъпала ще се озовете пред единственото езерце в пещерата. Неговата ледено студена вода се смята за вълшебна. Според поверието, ако потопите ръка в нея и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне. Езерцето е дълбоко едва 0.50м и може да се огледате в него.

От Концертната зала през железни мостове ви предстои вълнуващ преход през Малката и Голямата пропаст. В дълбоките им ями ще видите удивителни замръзнали водопади. Следва да минете и по коридора Завеските, който ще ви отведе до красивата Бяла зала, пазителка на едни от най-интересните карстови фигури. Най-високата точка тук се нарича "Седмото небе". То е достъпно само за най-запалените туристи, готови на истински екстремни преживявания.

Звъннете по един телефон на приятелите си и планувайте следващия уикенд! Кой знае, може и ние да сме там!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни: 10.00лв.

Ученици, студенти и пенсионери: 8.00лв.

Деца до 7 г.: Безплатно

Работно Време:

Летен сезон:
09:00 - 17:00 ч.
Зимен сезон:
09:00 - 16:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 20

покажи по-стари коментари
Мими преди 5 години

Много красива пещера ,препоръчвам я от сърце !

Константин преди 5 години

Хубаво място за разходка. Билета за възрастни е 6 лв, за студенти 4 лв

Димитър преди 5 години

Много красиво.

Диана преди 5 години

Прекрасно място!

Деяна преди 5 години

Облагороден е и района около пещерата. Има парк на приказни герой. Много интересен според мен за деца и не само :). Иначе пещерата е много красива. но дългия маршрут не го препоръчват за деца и хора със сърдечни проблени, защото въздуха бил по-тежък, дъното е на 40м. под земята.

Emanuil преди 6 години

Шосето е по бетер лунен пейзаж

Деян преди 6 години

Пещерата е много красива и не е за изпускане. Пътя до там е ужасен...

Детелина преди 7 години

Най красивата пещера в България.Лазерното шоу я прави още по красива.

Румяна преди 9 години

Обичам я от малка . Който се качи там, никога няма да съжалява. Пещерата не само е красива и уникална а и местността , в която се намира е чудесна. Природата на България е безценна !

Мариета преди 10 години

От всички пещери тази най-много ми хареса.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още