Рейтинг:
4.8 / 56 оценки

Пещера "Леденика"

Враца
облачно 23°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 25° 08 май 10° / 16° 09 май 6° / 18° 10 май 8° / 19° 11 май 8° / 19°
852м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 462
преглеждания за целия период 27254
Дата на публикуване 25.07.2012г.
Пещерата "Леденика" е известна със своите чудни синьо-бели водопади и диамантени мечове. Намира се в местността Леденишки валог в Стара планина, на 19км от Враца.Пещерата е разделена на няколко големи зали, в които ще ви посрещнат образите на Свекървения език, Къпещата се девойка, Жената на великана и Къщичката на Баба Яга. Дядо Коледа и целият отбор джудета пък ще ви изпратят с незабарвими впечатлевия от пещерното царство.

Бъдете готови за вълнуващо ледено изживяване в дългата 300м пещера. Входът й ще ви отведе в първата зала - Преддверието, в която всичко искри с диамантен блясък. Вниманието ви ще грабне огромна ледена колона, под която ще видите леден комплект за вино, който е поръсен сякаш с пудра захар.

Разходката ви ще продължи през прохода Плъзнята. Той ще ви отведе във величествената Концертна зала. Гледката е тук е зашеметяваща - огромни къдрави колони като застинал водопад подпират натежалия свод от хиляди сталактити. Отдава ви се и чудесна възможност да изпробвате гласовите си данни. Залата има божествена акустика и в нея неведнъж са се провеждали симфонични концерти. До Концертната зала може да се стигне и през друг вход на пещерата, известен като Прохода на грешниците. Според легендата, само човек с чисто сърце може да премине през тесния му процеп.

Оттук нагоре по каменни стъпала ще се озовете пред единственото езерце в пещерата. Неговата ледено студена вода се смята за вълшебна. Според поверието, ако потопите ръка в нея и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне. Езерцето е дълбоко едва 0.50м и може да се огледате в него.

От Концертната зала през железни мостове ви предстои вълнуващ преход през Малката и Голямата пропаст. В дълбоките им ями ще видите удивителни замръзнали водопади. Следва да минете и по коридора Завеските, който ще ви отведе до красивата Бяла зала, пазителка на едни от най-интересните карстови фигури. Най-високата точка тук се нарича "Седмото небе". То е достъпно само за най-запалените туристи, готови на истински екстремни преживявания.

Звъннете по един телефон на приятелите си и планувайте следващия уикенд! Кой знае, може и ние да сме там!
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Възрастни - 10 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 8 лв.; деца до 7 г. - безплатно

Работно Време:

Летен сезон:
09:00 - 17:00 ч.
Зимен сезон:
09:00 - 16:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 19

покажи по-стари коментари
Мими преди 4 години

Много красива пещера ,препоръчвам я от сърце !

Радослав преди 3 години

Красива пещера!

Василена-Кристина преди 3 години

Любимата ми пещера! Лазерното шоу е невероятно!

Стефани преди 3 години

Заслужава си да се види! Светлинното шоу е НЕВЕРОЯТНО!

Mihaela преди 2 години

Наистина шоуто е впечатляващо , но видях по-нагоре , коментар за входа , та сега вече е 10 лв за възрастен. Преди пещерата иначе има прекрасни полянки с беседки , място, където да похапнеш, изобщо много зареждащо място и пътя е нов до там

Илиян преди 2 години

Посетихме пещерата днес. Пътят до там е оправен. Пещерата е хубава, но светлинното шоу е ненужен кич. То крещи "Вижте какво може лазерното осветление, което сме купили с европейски пари". А в крайна сметка по време на въпросното "шоу" не се вижда нищо от пещерата, която сама по себе си е красива и няма нужда от това да се превръща в дискотека.

Зарко преди 2 години

Заслужава си

Engeneer преди 1 година

Препоръчвам ви да посетите това прекрасно място.

Грозданка преди 1 година

Разрешено ли е да се снима?

Стела преди 7 месеца

Влизането е на кръгъл час, с екскурзовод. Работното време е от 9 до 17.00ч.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още