Враца Слаб дъжд 11°C 852м. н.в.

Пещера "Леденика"

Днес
3° / 11°
11°
пн, 24.04
-3° / 13°
10°
вт, 25.04
1° / 19°
18°
ср, 26.04
6° / 20°
20°
чт, 27.04
8° / 19°
19°
Рейтинг:
4.9 / 6 оценки
Цени:

Възрастни - 2лв; учащи - 1лв.

Работно Време:

Летен сезон - 09:00 - 17:00ч; зимен сезон - 08:30 - 16:00ч.

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Димитър Рачев отбеляза, че го посети преди 11 часа
Катерина Динева поиска да го посети преди 22 часа
Dmitrij поиска да го посети преди 2 дни
цветелина стоянова поиска да го посети преди 2 дни
Анелия отбеляза, че го посети преди 3 дни
Деяна отбеляза, че го посети преди 4 дни
илияна поиска да го посети преди 5 дни
Мариян Георгиев поиска да го посети преди 5 дни
Rusi поиска да го посети преди 5 дни
Събина Русева поиска да го посети преди 5 дни
Пещерата "Леденика" е известна със своите чудни синьо-бели водопади и диамантени мечове. Намира се в местността Леденишки валог в Стара планина, на 19км от Враца.Пещерата е разделена на няколко големи зали, в които ще ви посрещнат образите на Свекървения език, Къпещата се девойка, Жената на великана и Къщичката на Баба Яга. Дядо Коледа и целият отбор джудета пък ще ви изпратят с незабарвими впечатлевия от пещерното царство.

Бъдете готови за вълнуващо ледено изживяване в дългата 300м пещера. Входът й ще ви отведе в първата зала - Преддверието, в която всичко искри с диамантен блясък. Вниманието ви ще грабне огромна ледена колона, под която ще видите леден комплект за вино, който е поръсен сякаш с пудра захар.

Разходката ви ще продължи през прохода Плъзнята. Той ще ви отведе във величествената Концертна зала. Гледката е тук е зашеметяваща - огромни къдрави колони като застинал водопад подпират натежалия свод от хиляди сталактити. Отдава ви се и чудесна възможност да изпробвате гласовите си данни. Залата има божествена акустика и в нея неведнъж са се провеждали симфонични концерти. До Концертната зала може да се стигне и през друг вход на пещерата, известен като Прохода на грешниците. Според легендата, само човек с чисто сърце може да премине през тесния му процеп.

Оттук нагоре по каменни стъпала ще се озовете пред единственото езерце в пещерата. Неговата ледено студена вода се смята за вълшебна. Според поверието, ако потопите ръка в нея и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне. Езерцето е дълбоко едва 0.50м и може да се огледате в него.

От Концертната зала през железни мостове ви предстои вълнуващ преход през Малката и Голямата пропаст. В дълбоките им ями ще видите удивителни замръзнали водопади. Следва да минете и по коридора Завеските, който ще ви отведе до красивата Бяла зала, пазителка на едни от най-интересните карстови фигури. Най-високата точка тук се нарича "Седмото небе". То е достъпно само за най-запалените туристи, готови на истински екстремни преживявания.

Звъннете по един телефон на приятелите си и планувайте следващия уикенд! Кой знае, може и ние да сме там!
Прочети още
Оставете коментар и оценка
23/04/2017
Коментирай 500 символа
Деяна преди 4 дни · сподели във Facebook

Облагороден е и района около пещерата. Има парк на приказни герой. Много интересен според мен за деца и не само :). Иначе пещерата е много красива. но дългия маршрут не го препоръчват за деца и хора със сърдечни проблени, защото въздуха бил по-тежък, дъното е на 40м. под земята.

Emanuil преди 5 месеца · сподели във Facebook

Шосето е по бетер лунен пейзаж

Деян преди 7 месеца · сподели във Facebook

Пещерата е много красива и не е за изпускане. Пътя до там е ужасен...

Детелина преди 1 година · сподели във Facebook

Най красивата пещера в България.Лазерното шоу я прави още по красива.

Румяна преди 4 години · сподели във Facebook

Обичам я от малка . Който се качи там, никога няма да съжалява. Пещерата не само е красива и уникална а и местността , в която се намира е чудесна. Природата на България е безценна !

Мариета преди 4 години · сподели във Facebook

От всички пещери тази най-много ми хареса.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо