• Парк за танцуващи мечки - Белица
  • GPS Координати: 42.02205000, 23.57367400
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.6 / 25 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Парк за танцуващи мечки - Белица

Рила
разкъсана облачност 10°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 11° 05 окт 1° / 11° 06 окт 3° / 14° 07 окт 6° / 15° 08 окт 5° / 16°
1142м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 392
преглеждания за целия период 88345
Популярност на обекта в различни класации #74
Дата на публикуване 14.11.2014г.
Паркът за реадаптация на танцуващи мечки е разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м. Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица.

Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка. Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид.На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

През 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки Марияна, Стефан и Калинка и са настанени в парка. Женската мечка Станка пристига през март 2001 г. в тежко състояние, а в последствие на 11 юни 2001 г. са доведени най-известната танцуваща мечка Гошо и неговия брат по съдба Боби. След приютяването на Марияна, Стефан, Калинка, Станка, Гошо и Боби в България бяха останали деветнайсет мечки, които не са свободни. До момента фондация "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица.

Целта на парка е да приюти всички танцуващи мечки от територията на България, да предостави условия близки до дивата природа. От създадените алеи, може спокойно да се наблюдават мечките в естествената им среда. В информационния център може да се получи информация какво точно представлява "танцуваща" мечка, за дивите мечки, за мечото семейство по света. За посетителите е монтиран голям монитор с тъч скрийн, на който се показват снимки и клипове за обитателите на парка. За децата и е изграден детски кът.

Пътят от града до мечия парк е напълно ремонтиран. Направен е паркинг за 40 леки автомобила близо до информационния център.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Април - юни:
12:00- 1 8:00 ч.

Юли - август:
10:00 - 12:00 ч., 13:00 - 18:00 ч.

Септември - ноември:
12:00 - 18:00 ч.

Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 12

покажи по-стари коментари
Милена преди 2 години

Паркът е много добре изграден. Мечките ги обгрижват отлично. Добре, че поне последните си години ще изживеят нормално, след тормоза, който са преживели!

Dani преди 3 години

Красиво и добре подържано място. Радвам се,че тези мечки са намврили добър дом предвид тъжната събда,която са имало.

Румен преди 3 години

Уникален парк сред невероятно красива природа . Пътят до там е хубав асфалт с изключение на последните 2.3 км който са черен път . Другия вариант е да се остави колата на ресторанта и п стръмна пътечка 0.600 м се стига до входа на парка . Вход за възрастни 6 лв .Заслужава си посещението.

Мими преди 5 години

Сладки мецанки , но някои с много белези от човешката ,, доброта ''

калина преди 5 години

Много красиво и поддържано място,с удоволствие видях и слушах как се грижат за мечките с любов и внимание

Darina преди 6 години

Едно от най-интересните места, на които съм ходила!

mariela преди 7 години

Прекрасно място! Задължително трябва да се посети!
Дано има повече такива места в България, с толкова добри условия за животните!
Браво на всички,които са и се грижат този парк да съществува!

Таня преди 7 години

Децата бяха очаровани от този парк.Пътят до там вече е с чисто нов асфалт.

Полина преди 8 години

Едно разкошно място !! Разположено в Рила, природа девствена и непипната все още от човека. Разкошен парк !! Препоръчвам 1000 % И пътя да не Ви е грижа. Минава се лесно с огромно търпение и желание !!!

Румяна преди 8 години

Паркът е направен и наистина си е атракция, но пътя до там 14 км. от отклонението за Белица е ужасен.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още