Рейтинг:
5.0 / 22 оценки

Водопад "Райско пръскало"

Райското пръскало е известна природна забележителност. Това е най-високия водопад на Балканския полуостров - 124м. Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на първенеца на планината - връх "Ботев", на територията на национален парк Централен Балкан. Райското пръскало принадлежи към територията на резерват "Джендема". Изходен пункт е град Калофер. В близост до водопада се намира хижа "Рай". Уникалната красота и мощ на Балкана привличат любителите на природата да се насладят на това наистина райско усещане.

Основният туристически маршрут към самия резерват "Джендем" стартира от град Калофер. От там по асфалтиран път с дължина около 6км се минава през живописното ждрело на река Тунджа се стига до местността "Паниците". "Паниците" е основен изходен пункт за маршрута към хижа "Рай", а тук туристите могат да намерят хотели и паркинги, където да отседнат или да оставят автомобила си. Общо време за целия преход от местност "Паниците" до хижа Рай е около 4,30 часа – въпрос на физическа подготовка.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 06 март 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Владимир преди 3 години

Гледката от водопада е невероятна, преходът е дълъг, но със сигурност няма да съжалявате.

Богдан преди 2 години

Цялата местност е приказна.

maq преди 2 години

Ходила съм три пъти и няма никога да забравя усещането на пълен релакс сутрин седнала на поляната пред хижа Рай с чаша билков чай в ръка и наблюдавайки как слънцето огрява с първите си лъчи водопада,а вечер звездите са толкова близо.Последният път като ходихме вечерта до хижата в малкото параклисче,което строят майсторите засвириха с гайда.Не мога да ви опиша как се почуствахме,водопада в мрака,небето обсипано със звезди,гайдата и малката светлинка от оганя им.Беше магическо и толкова българско.

Людмила преди 2 години

Уникален! Прекрасна гледка отвсякъде и уникално усещане за "вода". Оставаш без дъх

Михаела преди 2 години

... вървейки към това късче красота, човек усеща истинската сила и неповторимост на Стара планина. Баирите изпъстрени с цветя, звука от чановете на стадата овце, къкрящите поточета, величествената гора са "препятствията", през които трябва да се премина докато се стигне до това с право наречено "Райско" пръскало. Уникална гледка изпълваща човек със спокойствие и възхищение! Силно препоръчвам да се посети! :)

Янко преди 2 години

Едно от най-приказните места в България. Трудната му достъпност, го прави още по-магическо и достигането му ще Ви изпълни с огромно удоволствие. Цялата еко-пътека от "Паниците" до пръскалото е невероятно красива, а това, което се разкрива на финала си заслужава всичките усилия!

Cvetelina преди 2 години

Страхотно място. Заслужава си изкачването.

Божидара преди 2 години

трудно изкачване беше ,но си заслужаваше всяка стъпка. Невероятна красота

Адриана преди 2 години

Имаме страхотна природа! Прехода разкрива невероятни гледки, абсолютно си заслужава изкачването.

Христо преди 10 месеца

Изискват се усилия, но си заслужава. Трябва да се види и да се изпита! България е красива! Опознайте я !

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо