Рейтинг:
4.8 / 32 оценки
Ждрелото на река Ерма е невероятно красивата местност, която се намира на 5км от град Трън. От него води началото си Трънската екопътека с дължина 13км, която ще ви разкрие живописните гледки на реката. Ерма извира от сръбската планина Власина и минава 25км през територията на България, за да се влее отново в сръбската част на река Нишава. Там тя образува един от най-величествените проломи в цяла Югоизточна Европа - Погановския пролом, който се намира край стария български манастир "Св. Йоан Богослов". Как да разгледате ждрелото?

За да се насладите на скалните феномени, които образува река Ерма по пътя си, може да изберете два маршрута. Единият е Трънската екопътека, която води началото си от асфалтовото шосе на град Трън. Походът ви ще отнеме около 8 часа, изпълнени с вълнуващ преход по малко дървено мостче, черен път с интересен тунел, след който следва и второ дървено мостче. Когато стигнете края, там ще ви очаква величествена панорама към самото ждрело на река Ерма.

Ако сте любители на по-екстремните преживявания, тогава ви препоръчваме маршрута от село Банкя, близо до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката ще ви постави пред истинско предизвикателство от стръмни изкачвания и слизания, преминавания през мостове и стълби. Ще трябва да се промушите и между двете огромни канари, които са просечени от река Ерма.

Ако и това не ви стигне да ускорите адреналина, може да си организирате и скално изкачване по над 10 алпийски катерачни маршрута. Те са подходящи както са любители, така и за професионалисти. Очаква ви несравнимо изживяване!
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 25 април 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

покажи по-стари коментари
Людмила преди 2 години

И както се казва: "страшна красота"....велико творение на природата!

Mj преди 2 години

Reka Nisava ne e srubska reka, a izvira ot Bulgaria, preminava prez Serbia

Мартин преди 2 години

Уникално място!

E G преди 2 години

Красиво място. Усища се силата на природата.

Георги преди 2 години

Прекрасно място. Екопътеката е прекрасна. Природата е уникална. Заслужава си. Препоръчвам на всички.

Милан преди 2 години

Бил съм в Сръбската част.Това не се описва, в неделя няма къде да паркираш!

Lyubomir преди 1 година

Уникално място!

cvetin преди 2 месеца

Невероятно зарвждащо място,красота ,природа,спокойствие

Коментирай 500 символа

Вижте още

Други подобни обекти в страната