Рейтинг:
4.7 / 43 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Ждрелото на река Ерма Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Софийско
умерен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 23° 05 юли 14° / 23° 06 юли 15° / 25° 07 юли 15° / 23° 08 юли 13° / 21°
702м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 1146
преглеждания за целия период 36745
Дата на публикуване 03.10.2012г.
Ждрелото на река Ерма е невероятно красивата местност, която се намира на 5км от град Трън. От него води началото си Трънската екопътека с дължина 13км, която ще ви разкрие живописните гледки на реката. Ерма извира от сръбската планина Власина и минава 25км през територията на България, за да се влее отново в сръбската част на река Нишава. Там тя образува един от най-величествените проломи в цяла Югоизточна Европа - Погановския пролом, който се намира край стария български манастир "Св. Йоан Богослов". Как да разгледате ждрелото?

За да се насладите на скалните феномени, които образува река Ерма по пътя си, може да изберете два маршрута. Единият е Трънската екопътека, която води началото си от асфалтовото шосе на град Трън. Походът ви ще отнеме около 8 часа, изпълнени с вълнуващ преход по малко дървено мостче, черен път с интересен тунел, след който следва и второ дървено мостче. Когато стигнете края, там ще ви очаква величествена панорама към самото ждрело на река Ерма.

Ако сте любители на по-екстремните преживявания, тогава ви препоръчваме маршрута от село Банкя, близо до което се намира и Ябланишкото ждрело. Пътеката ще ви постави пред истинско предизвикателство от стръмни изкачвания и слизания, преминавания през мостове и стълби. Ще трябва да се промушите и между двете огромни канари, които са просечени от река Ерма.

Ако и това не ви стигне да ускорите адреналина, може да си организирате и скално изкачване по над 10 алпийски катерачни маршрута. Те са подходящи както са любители, така и за професионалисти. Очаква ви несравнимо изживяване!
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 19

покажи по-стари коментари
Милан преди 4 години

Бил съм в Сръбската част.Това не се описва, в неделя няма къде да паркираш!

Lyubomir преди 3 години

Уникално място!

cvetin преди 2 години

Невероятно зарвждащо място,красота ,природа,спокойствие

Илия преди 2 години

Наистина красиво място. За съжаление не подържано. Изкачете се до върха по "Трънската еко пътека", въпреки табелите "Не преминавай" . За около час сте на върха. Спуснете се по обходния маршрут за 20 минути.

Георги преди 2 години

Много искам да го посетя, слагам го в списъка си!

Полина преди 10 месеца

Трънска екопътека е в окаяно състояние!!! Минава се през първото мостче след това през тунел и се стига до друг мост, който е напълно занемарен! Няма възможност да се стигне до края на пътеката!! Още в началото на паркинга има табела за Църквище- панорамна площадка

Зарко преди 9 месеца

Много красиво място но не се подържа

Ивета преди седмица

Туристическо място

Коментирай 500 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 25 април 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още