Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Резерват "Ореляк"

Пирин
умерен дъжд 7°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 8° 11 дек 5° / 10° 12 дек 2° / 8° 13 дек 2° / 5° 14 дек 1° / 2°
1488м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 15
преглеждания за целия период 2353
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 11.08.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Резерват "Ореляк"" за още по-богато съдържание.
Обявен е за резерват с обща площ 758,1 хектара със Заповед No.129 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 22.02.1985 година, с цел опазването на буковите гори (835 хектара) характерни за тази част на България, както и прословутият Пирински чай.Границата на резервата минава по главното планинско било северно от връх "Ореляк", като самото било е част от буферната зона на резерват Ореляк. Най източните части от резервата са разположени по поречието на Лъжничката река, която е приток на река Марево. Резерват "Ореляк" е разположен между 900 и 1800 метра надморска височина. Голяма част от територията на резервата е с голям наклон на склона, затова и въпреки неголямата си площ резерватът обхваща голяма височинна амплитуда. Скалната основа на резервата е изградена от мрамори. Климатът е средиземноморски, като в по-високите части е планински.

От най-голямо значение за резервата са буковите гори. Средната им възраст е над 150 години. Характерно за горските масиви от бук е, че въпреки възрастта си горите са останали изключително гъсти. В по-ниските части на резервата буковите гори са заменени от видовете обикновен воден габър и мъждрян. В западната част на височина около 1700 метра се срещат и малки участъци бяла мура. От голямо значение са ендемичните видови, които се срещат в резервата. Голям е броят на българските и балкански ендемити - шарпланинска рупа, златист равнец, македонска каменоломка, гризебахова теменуга, родопска телчарка, пиринска гъшарка, пиринска мащерка и други. Срещат се и много растения, които присъстват в списъци за редки растителни видове.Въпреки неголямата територия на резервата животинския свят е много разнообразен. Това се дължи на голямата надморска височина. Най-разпространените видове са гръцка дългокрака жаба, дъждовник, дива свиня, вълк, кафява мечка, лисица, сърна и други.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо