Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Базилика - Драгановец

София
слаб снеговалеж 0°C
5 дневна прогноза
днес -6° / 0° 02 дек -7° / 0° 03 дек -3° / 4° 04 дек 3° / 7° 05 дек 6° / 13°
223м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 16
преглеждания за целия период 1851
Дата на публикуване 27.05.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Базилика - Драгановец" за още по-богато съдържание.
На 2,5км южно от Драгановец, в местността Боаза или Манастиря, се намира тракийско светилище, базилика, късноантично и средновековно селище. Това е археологически комплекс, обявен за паметник на културата от местно значение, който се състои от:

Тракийско светилище от II-IVв. Първите археологически проучвания са тясно свързани с разкриването на пещ за строителна керамика от ІІ-ІVв. Производството на керамиката е предназначено за изграждане на базиликата и принадлежащите й сгради. Както пещта, така и тракийското светилище, и по-късно изградената петкорабна базилика върху неговите основи. Светилището има правоъгълна форма (15м на 19,5м). Първоначално се е състояло от две помещения, а впоследствие е прибавено още едно. Основите са градени от ломени камъни и кал. В насипа са намерени 111 цели и фрагментирани плочки, посветени на Аполон, който е наречен с епитета Аулосадос, две на Зевс, статуйки на Тракийския конник, керамика и монети от Аврелиян (270г) и Клавдий Готски (268г). Светилището е съществувало в периода II-IVв.

По-късно върху неговите основи се построява базилика (20м на 18м). Тя е петкорабна с три апсиди, наос и нартика. Основите й са градени от ломени камъни и бял хоросан. Към един втори строителен период принадлежи екзонартиката, използвана и през българската епоха. Около нея са разкопани останки от жилища. Източно от базиликата се намират две крепости - "Хоро тепеси" (ІІ-Vв) и "Марна кале" (ІV-VІІ; ІХ-ХІVв). Крепостта "Хоро тепеси" е построена върху селище от неолитната епоха.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Вижте още