• Средновековен парк крепост "Маркели"
  • GPS Координати: 42.63740991, 26.89686745
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Средновековен парк крепост "Маркели"

Карнобат
ясно небе 36°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 39° 02 авг 22° / 42° 03 авг 23° / 37° 04 авг 22° / 35° 05 авг 20° / 36°
214м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 63
преглеждания за целия период 4897
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 17.12.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Средновековен парк крепост "Маркели"" за още по-богато съдържание.
На 7,5 км западно от днешния град Карнобат се намира един от най-забележителните средновековни паметници в цяла Южна България – мощната средновековна крепост Маркели. Уникалното рядко срещано раннохристиянско съоръжение съществува до VІв. Маркели заема възлово значение в българо-византийските отношения. Град Маркели е стратегически пункт, разположен по важния път Константинопол – Адрианополис – старобългарските политически центрове Плиска и Преслав – река Дунав.

Най-ярко в историята остава битката на Хан Кардам срещу Византия на 20 Юли 792г, завършила с разгром на византийската армия.
Малко по-късно (811г) българският владетел Крум преобразува Маркели в силно укрепен централен прабългарски (старобългарски) землен лагер.
Археологическите проучвания на обекта започват през 1986г и продължават и понастоящем. Първоначално е изграден многопластов християнски култов комплекс, разположен в най-високата част на възвишението и в централната част на крепостта, който е без аналог на Балканския полуостров.

Най-късният културен пласт в този многослоен християнски комплекс е кръстокуполна черква от ХІв, просъществувала до ХІІІв. Тя е импозантно и интересно от архитектурна и строителна гледна точка съоръжение, богато украсено с мозайки и мраморна пластика.

Друго съществено разкритие, представляващо строителен шедьовър е водоснабдителното съоръжение. Представлява сложна строителна система: кули, резервоари за вода и тунел, свързващ крепостта с реката.

Крепостта е отворена за посещение целогодишно. Има изграден нов път с разклон от магистралата до самата крепост. Пътят приключва с широк паркинг, който може да приюти множество желаещи да посетят "Маркели". Крепостните стени, църковния комплекс, както и водното съоръжение са реставрирани и консервирани.

За всички любители на историята има екскурзоводи, които ще ви въведат в историята на това велико за България място. Авантюристите пък заедно с аниматорите от Средновековен парк "Маркели" могат да се пренесат в средновековието включвайки се в бойното обучение на изградената бойна арена обзаведена с византийска шатра, български бойни юрти, бойна кула, средновековни катапулти и балисти. Ако пък това не ви стига, може да си пробвате мерника на мишените за стрелба с лък, които могат да поберат над 20 участника на веднъж.

Почитателите на пасивната почивка пък могат да отдъхнат в зоната за отдих в близост до реката на изградените беседки с маси в подножието на крепостта и в непосредствена близост до водното съоръжение. Любителите на природата могат да се възползват от изградените и оборудвани вишки до реката при най-високата точка на възвишението, където да наблюдават множеството прелетни птици преминаващи през територията на парка. Направете вашата почивка по пътя за морето интересно преживяване в дебрите на българското средновековие. Очакват ви още куп изненади. Резервирайте вашето посещение: http://markeli.bg/
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:
Още за обекта:
Web site:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 2

Mariq преди 4 години

Много добре реставрирана крепост но първо в гр.Карнобат се заявява за посещение ,ако искате с човек който да ви разкаже за крепостта ,а и предлагат различни атракции на самата крепост

Желязко преди 2 месеца

Изобщо не подържано място. Тревата не окосена

Коментирай 1000 символа

Оферти за хапване наблизо

Печено пилешко бутче и порция ориз със зеленчуци - за вкъщи
165 бр. 88:88:88 15 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 26 Юли до 1 Август 2021г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Вижте още