• Средновековен парк крепост "Маркели"
  • GPS Координати: 42.63740991, 26.89686745
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Средновековен парк крепост "Маркели"

Южно черноморие
слаб дъжд 31°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 31° 14 юни 16° / 24° 15 юни 15° / 26° 16 юни 17° / 29° 17 юни 18° / 31°
214м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 44
преглеждания за целия период 6573
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 17.12.2014г.
На 7,5 км западно от днешния град Карнобат се намира един от най-забележителните средновековни паметници в цяла Южна България – мощната средновековна крепост Маркели. Уникалното рядко срещано раннохристиянско съоръжение съществува до VІв. Маркели заема възлово значение в българо-византийските отношения. Град Маркели е стратегически пункт, разположен по важния път Константинопол – Адрианополис – старобългарските политически центрове Плиска и Преслав – река Дунав.

Най-ярко в историята остава битката на Хан Кардам срещу Византия на 20 Юли 792г, завършила с разгром на византийската армия.
Малко по-късно (811г) българският владетел Крум преобразува Маркели в силно укрепен централен прабългарски (старобългарски) землен лагер.
Археологическите проучвания на обекта започват през 1986г и продължават и понастоящем. Първоначално е изграден многопластов християнски култов комплекс, разположен в най-високата част на възвишението и в централната част на крепостта, който е без аналог на Балканския полуостров.

Най-късният културен пласт в този многослоен християнски комплекс е кръстокуполна черква от ХІв, просъществувала до ХІІІв. Тя е импозантно и интересно от архитектурна и строителна гледна точка съоръжение, богато украсено с мозайки и мраморна пластика.

Друго съществено разкритие, представляващо строителен шедьовър е водоснабдителното съоръжение. Представлява сложна строителна система: кули, резервоари за вода и тунел, свързващ крепостта с реката.

Крепостта е отворена за посещение целогодишно. Има изграден нов път с разклон от магистралата до самата крепост. Пътят приключва с широк паркинг, който може да приюти множество желаещи да посетят "Маркели". Крепостните стени, църковния комплекс, както и водното съоръжение са реставрирани и консервирани.

За всички любители на историята има екскурзоводи, които ще ви въведат в историята на това велико за България място. Авантюристите пък заедно с аниматорите от Средновековен парк "Маркели" могат да се пренесат в средновековието включвайки се в бойното обучение на изградената бойна арена обзаведена с византийска шатра, български бойни юрти, бойна кула, средновековни катапулти и балисти. Ако пък това не ви стига, може да си пробвате мерника на мишените за стрелба с лък, които могат да поберат над 20 участника на веднъж.

Почитателите на пасивната почивка пък могат да отдъхнат в зоната за отдих в близост до реката на изградените беседки с маси в подножието на крепостта и в непосредствена близост до водното съоръжение. Любителите на природата могат да се възползват от изградените и оборудвани вишки до реката при най-високата точка на възвишението, където да наблюдават множеството прелетни птици преминаващи през територията на парка. Направете вашата почивка по пътя за морето интересно преживяване в дебрите на българското средновековие. Очакват ви още куп изненади. Резервирайте вашето посещение: http://markeli.bg/
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:
Още за обекта:
Web site:
E-mail:
Виж карта

Коментари · 2

Желязко преди 3 години

Изобщо не подържано място. Тревата не окосена

Mariq преди 7 години

Много добре реставрирана крепост но първо в гр.Карнобат се заявява за посещение ,ако искате с човек който да ви разкаже за крепостта ,а и предлагат различни атракции на самата крепост

Коментирай 1000 символа

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Карнобат! Нощувка със закуска за двама, плюс финландска сауна, инфраред сауна и паркинг
1 бр. 1 нощувка 2 38лв/ден 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 15 Май до 30 Септември 2024г.
Към офертата

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: laryy555 на 27 октомври 2021

Други подобни обекти в страната

Вижте още