Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Средновековен парк крепост "Маркели"

Южно черноморие
разкъсана облачност 36°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 36° 23 авг 16° / 31° 24 авг 18° / 29° 25 авг 16° / 32° 26 авг 16° / 30°
214м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 93
преглеждания за целия период 3269
Дата на публикуване 17.12.2014г.
На 7,5 км западно от днешния град Карнобат се намира един от най-забележителните средновековни паметници в цяла Южна България – мощната средновековна крепост Маркели. Уникалното рядко срещано раннохристиянско съоръжение съществува до VІв. Маркели заема възлово значение в българо-византийските отношения. Град Маркели е стратегически пункт, разположен по важния път Константинопол – Адрианополис – старобългарските политически центрове Плиска и Преслав – река Дунав.

Най-ярко в историята остава битката на Хан Кардам срещу Византия на 20 Юли 792г, завършила с разгром на византийската армия.
Малко по-късно (811г) българският владетел Крум преобразува Маркели в силно укрепен централен прабългарски (старобългарски) землен лагер.
Археологическите проучвания на обекта започват през 1986г и продължават и понастоящем. Първоначално е изграден многопластов християнски култов комплекс, разположен в най-високата част на възвишението и в централната част на крепостта, който е без аналог на Балканския полуостров.

Най-късният културен пласт в този многослоен християнски комплекс е кръстокуполна черква от ХІв, просъществувала до ХІІІв. Тя е импозантно и интересно от архитектурна и строителна гледна точка съоръжение, богато украсено с мозайки и мраморна пластика.

Друго съществено разкритие, представляващо строителен шедьовър е водоснабдителното съоръжение. Представлява сложна строителна система: кули, резервоари за вода и тунел, свързващ крепостта с реката.

Крепостта е отворена за посещение целогодишно. Има изграден нов път с разклон от магистралата до самата крепост. Пътят приключва с широк паркинг, който може да приюти множество желаещи да посетят "Маркели". Крепостните стени, църковния комплекс, както и водното съоръжение са реставрирани и консервирани.

За всички любители на историята има екскурзоводи, които ще ви въведат в историята на това велико за България място. Авантюристите пък заедно с аниматорите от Средновековен парк "Маркели" могат да се пренесат в средновековието включвайки се в бойното обучение на изградената бойна арена обзаведена с византийска шатра, български бойни юрти, бойна кула, средновековни катапулти и балисти. Ако пък това не ви стига, може да си пробвате мерника на мишените за стрелба с лък, които могат да поберат над 20 участника на веднъж.

Почитателите на пасивната почивка пък могат да отдъхнат в зоната за отдих в близост до реката на изградените беседки с маси в подножието на крепостта и в непосредствена близост до водното съоръжение. Любителите на природата могат да се възползват от изградените и оборудвани вишки до реката при най-високата точка на възвишението, където да наблюдават множеството прелетни птици преминаващи през територията на парка. Направете вашата почивка по пътя за морето интересно преживяване в дебрите на българското средновековие. Очакват ви още куп изненади. Резервирайте вашето посещение: http://markeli.bg/
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:

055 922 206

Още за обекта:
Web site:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Комплекс Екатерина
1 нощувка 2 24лв/ден 4 бр. 34 бр.
Nastani.bg Комплекс Екатерина
Комплекс Екатерина
1 нощувка 2 24лв/ден 4 бр. 34 бр.
Топ цена: 48.00лв
Nastani.bg Хотел Тунджа - нощувка със закуска
1 нощувка 2 29лв/ден 2 бр. 37 бр.
Nastani.bg Хотел Тунджа
Хотел Тунджа - нощувка със закуска
1 нощувка 2 29лв/ден 2 бр. 37 бр.
Топ цена: 58.00лв
Nastani.bg Ралевата Къща
1 нощувка 2 65лв/ден 21 бр.
Nastani.bg Ралевата Къща
Ралевата Къща
1 нощувка 2 65лв/ден 21 бр.
Топ цена: 130.00лв

Коментари · 1

Mariq преди 3 години

Много добре реставрирана крепост но първо в гр.Карнобат се заявява за посещение ,ако искате с човек който да ви разкаже за крепостта ,а и предлагат различни атракции на самата крепост

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Вижте още