Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години. Днес можем да се разходим по величествените мраморни мостове и да спазим традицията да изпишем името си с въглен под най-големия от тях.

Може да стигнете до Чудните мостове, като следвате добре обозначените табели от село Забърдо. Макар пътят да е тесен и стръмен, може да се преминава с кола. Друг вариант е да поемете по пешеходния път от Забърдо до с. Орехово, който минава точно през мостовете. Непосредствено до тях се намира хижа "Чудните мостове", а многобройни екопътеки водят към хижите "Кабата", "Скалните мостове", "Изгрев" и "Персенк".

Който и път да изберете, ще се наслаждавате на прекрасна природа с вековни иглолистни гори, които обграждат трите мраморни чудеса. Големият мост е дълъг почти 100м, а на места достига 15м ширина. Състои се от три арки, като най-голямата достига до 45м височина.

На 200м по течението на реката ще видите и малкия мост. Той е дълъг около 60м, а височината му достига 50м. Неговата арка се извисява на 30м в небесата. След него идва ред и на съвсем малкия трети мост, който представлява понорна пещера (т.нар. губилище). Водите на река Еркюприя се губят в нея и се появят отново на повърхността след 3км.

Легендата за създаването на Чудните мостове разказва, че преди много години в село Забърдо незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата на местните пастири. Дълги години те страдали от набезите на злодея и един ден, най-накрая, измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (горящо вещество), запалили го и го изпратили срещу змея. Той го глътнал и в него бавно започнало да се разгаря огън. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, но накрая се сгромолясал на земята и от удара се отворила голяма пролука. Когато костите му изгнили, на тяхно място се появили огромните сводести мостове, които днес са едни от природните чудеса на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:

Източник: BulgariaTravel.org

Още за обекта:
Видеото е добавено от: Маргарита Димитрова
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари за Чудните мостове

Мими преди 2 дни · сподели във Facebook

Уникално място , дори през зимата !!!

Илиaнa преди месец · сподели във Facebook

Величествено място, спиращо дъха!

Таня преди месец · сподели във Facebook

Много красива природа. Чудно местенце за почивка

Горан преди 2 месеца · сподели във Facebook

Уникално място, което задължително трябва да се види от всеки! Единствено трябва да се направи нещо за пътя от разклона за Забърдо до горе е много тесен и осеян с дупки - преди да е пострадал някой и да стане известно и с друго това райско кътче освен с красотата си!!!

Делян преди 3 месеца · сподели във Facebook

Преди да го посетя го бях виждал на снимки. Е, на живо няма нищо общо, огромно е, човешкото око не може да повярва на размера на това чудо. Изглеждаш миниатюрен застанал под него.

Georgi преди 3 месеца · сподели във Facebook

Очаквах разлика от това като разглеждах мястото на снимки и на живо... но не и чак такава голяма разлика! Уникално е!!! :)

Милена преди 3 месеца · сподели във Facebook

Уникален божествено магичен феномен, който напомня величието и непреходността на природата!

Тодор преди 6 месеца · сподели във Facebook

Уникално място!Трета година ходим там в края на септември и всеки път като,че ли е по-красиво!

покажи още коментари
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо