Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.9 / 109 оценки
Участва в пътешествия

Чудните мостове Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Чепеларе
слаб снеговалеж -1°C
5 дневна прогноза
13 дек -3° / -1° днес -7° / 2° 15 дек -5° / 4° 16 дек 2° / 5° 17 дек 2° / 4°
1472м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 2749
преглеждания за целия период 58426
Дата на публикуване 26.07.2012г.
Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години. Днес можем да се разходим по величествените мраморни мостове и да спазим традицията да изпишем името си с въглен под най-големия от тях.

Може да стигнете до Чудните мостове, като следвате добре обозначените табели от село Забърдо. Макар пътят да е тесен и стръмен, може да се преминава с кола. Друг вариант е да поемете по пешеходния път от Забърдо до с. Орехово, който минава точно през мостовете. Непосредствено до тях се намира хижа "Чудните мостове", а многобройни екопътеки водят към хижите "Кабата", "Скалните мостове", "Изгрев" и "Персенк".

Който и път да изберете, ще се наслаждавате на прекрасна природа с вековни иглолистни гори, които обграждат трите мраморни чудеса. Големият мост е дълъг почти 100м, а на места достига 15м ширина. Състои се от три арки, като най-голямата достига до 45м височина.

На 200м по течението на реката ще видите и малкия мост. Той е дълъг около 60м, а височината му достига 50м. Неговата арка се извисява на 30м в небесата. След него идва ред и на съвсем малкия трети мост, който представлява понорна пещера (т.нар. губилище). Водите на река Еркюприя се губят в нея и се появят отново на повърхността след 3км.

Легендата за създаването на Чудните мостове разказва, че преди много години в село Забърдо незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата на местните пастири. Дълги години те страдали от набезите на злодея и един ден, най-накрая, измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (горящо вещество), запалили го и го изпратили срещу змея. Той го глътнал и в него бавно започнало да се разгаря огън. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, но накрая се сгромолясал на земята и от удара се отворила голяма пролука. Когато костите му изгнили, на тяхно място се появили огромните сводести мостове, които днес са едни от природните чудеса на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 45

покажи по-стари коментари
Милена преди 1 година

Божествена красота!

Милена преди 1 година

Уникален божествено магичен феномен, който напомня величието и непреходността на природата!

Georgi преди 1 година

Очаквах разлика от това като разглеждах мястото на снимки и на живо... но не и чак такава голяма разлика! Уникално е!!! :)

Делян преди 1 година

Преди да го посетя го бях виждал на снимки. Е, на живо няма нищо общо, огромно е, човешкото око не може да повярва на размера на това чудо. Изглеждаш миниатюрен застанал под него.

Горан преди 1 година

Уникално място, което задължително трябва да се види от всеки! Единствено трябва да се направи нещо за пътя от разклона за Забърдо до горе е много тесен и осеян с дупки - преди да е пострадал някой и да стане известно и с друго това райско кътче освен с красотата си!!!

Таня преди 1 година

Много красива природа. Чудно местенце за почивка

Илиaнa преди 1 година

Величествено място, спиращо дъха!

Мими преди 1 година

Уникално място , дори през зимата !!!

Р Николова преди 8 месеца

Здравейте! Може ли някой да ми каже подходящо ли е за малко дете и какво е пешеходното разстояние, което е от паркинга за коли до Чудните мостове? Благодаря.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Маргарита Димитрова на 15 юли 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо