Чепеларе Разкъсана облачност 14°C 1472м. н.в.

Чудните мостове

Рейтинг:
5.0 / 34 оценки
Източник:

Източник: BulgariaTravel.org

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Елеонора Ангелова отбеляза, че го посети преди ден
mariela stanilova добави в любими преди ден
Ivailo Nakev поиска да го посети преди 2 дни
Georgi Dimitrov отбеляза, че го посети преди 2 дни
Ралица отбеляза, че го посети преди 3 дни
Боян Босев поиска да го посети преди 3 дни
aleksandrina hristova отбеляза, че го посети преди 3 дни
Соня Стефанова поиска да го посети преди 5 дни
Denica Uzunova отбеляза, че го посети преди 5 дни
Кольо Денков отбеляза, че го посети преди 5 дни
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години. Днес можем да се разходим по величествените мраморни мостове и да спазим традицията да изпишем името си с въглен под най-големия от тях.

Може да стигнете до Чудните мостове, като следвате добре обозначените табели от село Забърдо. Макар пътят да е тесен и стръмен, може да се преминава с кола. Друг вариант е да поемете по пешеходния път от Забърдо до с. Орехово, който минава точно през мостовете. Непосредствено до тях се намира хижа "Чудните мостове", а многобройни екопътеки водят към хижите "Кабата", "Скалните мостове", "Изгрев" и "Персенк".

Който и път да изберете, ще се наслаждавате на прекрасна природа с вековни иглолистни гори, които обграждат трите мраморни чудеса. Големият мост е дълъг почти 100м, а на места достига 15м ширина. Състои се от три арки, като най-голямата достига до 45м височина.

На 200м по течението на реката ще видите и малкия мост. Той е дълъг около 60м, а височината му достига 50м. Неговата арка се извисява на 30м в небесата. След него идва ред и на съвсем малкия трети мост, който представлява понорна пещера (т.нар. губилище). Водите на река Еркюприя се губят в нея и се появят отново на повърхността след 3км.

Легендата за създаването на Чудните мостове разказва, че преди много години в село Забърдо незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата на местните пастири. Дълги години те страдали от набезите на злодея и един ден, най-накрая, измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (горящо вещество), запалили го и го изпратили срещу змея. Той го глътнал и в него бавно започнало да се разгаря огън. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, но накрая се сгромолясал на земята и от удара се отворила голяма пролука. Когато костите му изгнили, на тяхно място се появили огромните сводести мостове, които днес са едни от природните чудеса на България.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
24/03/2017
Коментирай 500 символа
Тединка преди 7 месеца · сподели във Facebook

Уникално място за разходка, може да ви впечатли с огромните си скални образувания като пещери са! Заслужава да се посети!

Атанас преди 1 година · сподели във Facebook

Уникално и Божествено място,имах чуството,че съм в друго измерение там,място изпълнено с много космическа енергия!!!

Galina преди 1 година · сподели във Facebook

Едно от чудните кътчета в нашата родина. Невероятно място изпълнено с много положителна енергия.

stanimira преди 1 година · сподели във Facebook

Красива България!Място със силна енергия, зареждащо,прекрасно!

Диана преди 1 година · сподели във Facebook

Природата-тази талантлива вълшебница! :)

Михаела преди 1 година · сподели във Facebook

Останах без думи и дъх пред това величие на майката природа. Прекрасно място за отдих. Едно от най-красивите места в Родопите. :)

Мариела преди 1 година · сподели във Facebook

Мястото е невероятно,човек се чувства малък ,пред величието на природата и времето ,което ги е съхранило до днес.Трябва да се види и почувства!

покажи още коментари

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо